Annonce
Horsens Posten

Lokal glæde over stiplaner: Gudenåsti vil være et aktiv for alle

En ny sammenhængende sti langs hele Gudenåsystemet vil kunne løfte hele fortællingen omkring livet ved Gudenåen igennem historien fra stenalderen og til i dag, lyder det fra Ole Pilgaard Andersen fra Nordvestgruppen. Arkivfoto: Morten Pape
Et forslag om en 170 km lang vandresti langs hele Gudenåen vil være godt for turisme og et aktiv for hele lokalområdet, lyder det fra Brædstrup Borger- og Turistforening og Nordvestgruppen i Voervadsbro.
Annonce

Brædstrup: Det vækker stor glæde i både Brædstrup Borger- og Turistforening og Nordvestgruppen i Voervadsbro, at Naturstyrelsen og otte jyske kommuner kort før bededagsferien præsenterede et projektforslag om at etablere en 170 km lang vandresti langs hele Gudenåsystemet.

Planen blev kaldt for Danmarks næste store vandrerute, og den nye Gudenåsti kan få stor national betydning, lød det fra projektchef Knud Erik Hesselbjerg.

I Brædstrup Borger- og Turistforening er formand Jørn Finseth helt enig med projektlederen, og han tror, at en ny vandrerute langs Gudenåen vil blive et stort trækplaster for både turister og for folk i lokalområdet.

- Jeg synes, det er en pragtfuld idé. Folk vil gerne motionere og være aktive i deres fritid, og ligesom man kan sejle op ad Gudenåen, vil det være naturligt, at man også kan gå og cykle. Folk vil myldre til sådan en sti, fordi man får mulighed for at komme helt tæt på et stykke unikt og fantastisk natur. Her kan vi så glæde os over, at vi her i området har noget af den allersmukkeste natur langs hele Gudenåen, siger Jørn Finseth.

Jeg synes, det er en pragtfuld idé. Folk vil gerne motionere og være aktiv i deres fritid, og ligesom man kan sejle op ad Gudenåen, vil det være naturligt, at man også kan gå og cykle.

Jørn Finseth, formand for Brædstrup Borger- og Turistforening

Annonce

Sti fortæller lang historie

Ifølge projektforslaget skal der laves en sammenhængende vandresti langs hele Gudenåen fra Gudenåens udspring i Tinnet Krat til udløbet i Randers Fjord. Ruten er cirka 170 km lang, og det forventes at koste cirka 40 mio. kroner at føre planen ud i livet.

Mange steder langs Gudenåen er der allerede naturstier, som man kan gå eller cykle på, men i Horsens Kommune skal der etableres en 19,7 km lang sti på strækningen mellem Brestenbro i syd til Voervadsbro i nord.

Nordvestgruppen i Voervadsbro arbejder på at fremme turismen i området, og her er tidligere byrådspolitiker og medlem af Gudenåkomiteen Ole Pilgaard Andersen meget begejstret for planen om en sammenhængende Gudenåsti.

- Med den her plan er vi virkelig godt på vej til at få skabt en helstøbt fortælling om vandvejen og Gudenåens betydning for det liv, som blev levet helt tilbage fra stenalderen og frem til i dag. Det er virkelig et interessant stykke kulturhistorie, som vi får mulighed for at åbne helt op for folk, når der kommer en sammenhængende sti. Jeg tænker også, det vil øge folks interesse for at se Den Genfundne Bro, Klostermølle, Sukkertoppen, Sdr. Vissing Kirke og Vestbirk Vandkraftværk, siger Ole Pilgaard Andersen.

Annonce

En rute fyldt med historie

I Voervadsbro forventer Ole Pilgaard Andersen, at en ny Gudenåsti hurtigt vil overgå f.eks. Hærvejsstien i popularitet.

- Det er ikke for at forklejne Hærvejsstien, men den fortæller en helt bestemt type historie. En Gudenåsti vil kunne fortælle en helt anden varieret historie. Gudenåen har haft stor betydning helt tilbage til stenalderen og Gorm den gamles tid. Man kan få historien om munkeklostret ved Klostermølle og om vandkraftens betydning og elektrificeringen og opstemningen af søer. Vandvejen har igennem historien været fyldt med masser af liv, og det vil man kunne se på sin vej langs Gudenåen, siger Ole Pilgaard Andersen.

Hele Gudenåsti-projektet forventes at koste omkring 40 mio. kroner at gemmenføre, og heraf går 19,7 mio. kroner til stianlæggelse. I Horsens Kommune koster det cirka 3,3 mio. kroner at anlægge den cirka 20 km lange sti gennem kommunen. Projektet er endnu ikke finansieret, og den næste tid skal nu bruges på at søge støtte blandt fonde og andre for at komme i mål med Gudenåstien.

Sådan forestiller man sig, at en Gudenåsti kan løbe igennem Horsens Kommune. Stien skal gå fra Bredstenbro i syd over Underup, Bredvad, Vestbirk og Voervadsbro. Store dele af strækningen skal gå på eksisterende småveje, men det kan blive nødvendigt at lave aftaler med private lodsejere om etablering af dele af stien. Kort: Naturstyrelsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Skovbørnehave på vej

Annonce