Annonce
Horsens Posten

Lokalhistorie og keramik smelter sammen i ny bog

For første gang har en bog samlet pottemagere og keramikeres produktion og levevis på Horsens-egnen. Bogen hedder "Liv med ler" og er skrevet af forfattere Flemming Ahlgreen (t.v.) og Ole Møller Andersen, der her er ved at lægge sidste hånd på bogen sammen med bogens fotografiske konsulent Jens Houmann (t.h.).
”Liv med ler” fortæller historien om pottemagere og keramikere i Horsens-området gennem 130 år
Annonce

Horsens: Det handler om keramik. Og det handler om lokalhistorie.

For første gang afdækkes pottemagere og keramikeres produktion og levevis på Horsens-egnen. Det sker i bogen ”Liv med ler”, som Ole Møller Andersen og Flemming Ahlgreen har arbejdet på i over to år.

Udgangspunktet er Ole Møller Andersens unikke samling af lokalt fremstillet keramik. Sammen besluttede de to at finde frem til alle pottemagere og keramikere, der har levet af faget i det nuværende Horsens Kommune siden 1890. De ville beskrive både personernes keramik og deres liv.

Under arbejdet dukkede der endnu flere værksteder op, men parret gik i gang med at opsøge pårørende til de afdøde, og langt de fleste var begejstrede for at få lov at fortælle deres forfædres historie. Desuden blev lokalarkiver besøgt og et væld af avisartikler læst.

Annonce

Mere omfattende

Det viste sig, at opgaven var mere omfattende end makkerparret havde forventet, men samtidig blev arbejdet mere og mere spændende.

Mange pottemagere havde levet under yderst spartanske forhold, og de havde aldrig meget at slå til side med.

Bogen beskrivelse begynder ved lervarefabrikken Annashaab i Egebjerg, hvor pottemager Jens Holm Andersen kom fra Sorring ved Silkeborg. I Egebjerg byggede han Annashaab, som gennem 67 år producerede lervarer i alle afskygninger.

Om bogen

Tekst: Ole Møller Andersen og Flemming Ahlgreen.

Fotografisk konsulent: Jens Houmann.

216 sider og cirka 220 illustrationer. Pris: 249 kr.

Sælges hos Bog & Ide i Horsens, Horsens Museum, Industrimuseet og Clay, Danmarks Keramikmuseum.

Det andet vigtige udgangspunkt for pottemageriet i Horsens-området var familien Dissing på Banevej i Hansted. Jens Andreas Pedersen Dissing kom fra Thisted, og på Banevej fik han seks sønner, som alle blev uddannet pottemager hos faren. De var alle med til at føre pottemagertraditionen videre i lokalområdet.

Efterhånden kom flere til og mest markant dengang var nok Niels Peder Nielsen, som var uddannet på Annashaab. Han var i 1920 med til at stifte fabrikken DANICO i Smedegade i Horsens, som fremstillede smuk keramik, der stadig er efterspurgt.

Op i 1900-tallet opstod der mange nye keramikværksteder, og efterhånden som metal og plastik afløste ler varerne i den daglige husholdning, udviklede keramikerne deres kunstneriske åre, og i dag kan keramikerne nærmere betegnes som kunstnere, der arbejder med kunstnerisk design.

Bogen slutter med en beskrivelse af keramikeren Anna Andersens arbejde med 3D-printet keramik.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Nu er Danmarks største bilvask klar i Horsens

Horsens Posten

Mette Frost og den nærmeste familie blev ramt af corona: Så sad jeg pludselig derhjemme med slægtsforskning og en bog

Annonce