Annonce
Horsens Posten

Lone fik brystkræft. Hendes budskab i dag: Lyt til din krop - og stil spørgsmål

FORSIDE: Mærk efter og stil spørgsmålSportshuset-butiksejer i Horsens, Lone Johansen, har været igennem et kræftforløb med operation af det ene bryst. Alt er gået godt, men hun har et budskab at fortælle. Foto: Morten Pape
Lyt til din krop og stil spørgsmål. Sådan lyder Lone Johansens budskab efter brystoperation.
Annonce

Horsens: I foråret havde Lone Johansen i nogen tid mærket en lille knudeagtig ting i sit bryst. Der var et eller andet, men hvad det var, kunne hun ikke sige.

Hendes mand mærkede efter, men kunne heller ikke vurdere, hvad det var.

Så over noget tid slog Lone det hen. Hun tænkte jo, at hun levede så sundt og dyrkede masser af sport.

Hun var i god form og tænkte:

- Jeg bliver ikke ramt af kræft.

Mærk efter, hvordan du har det med at skulle have medicin. Spørg ind til lægen, så de rigtige valg træffes.

Lone Johansen, udskrevet brystkræftpatient

Annonce

Bomben sprang

En dag i maj tog tvivlen dog over. Hun gik til lægen og fik en snak, blev scannet, og ugen efter skulle hun ind igen og have undersøgt både knude og lymfeknuderne.

Ugen efter igen blev hun sendt til Skejby Sygehus i Aarhus for at få svar på undersøgelserne. Her havde hun heldigvis sin mand med.

- Det var som om, en bombe sprang lige ved siden af mig. Det væltede hele min verden, husker Lone Johansen, der ikke fik fat i ret meget af det, der blev sagt i resten af samtalen med lægen.

Det var kun en lille knude, og den blev opdaget tidligt. Det gjorde, at de anbefalede en brystbevarende operation. Lone Johansen kunne have fået fjernet brystet, men da hun var i det første stadie - kræft optræder i tre stadier - mente lægerne ikke, at det var nødvendigt at fjerne brystet.

- Jeg var meget heldig, konstaterer en bevæget Lone Johansen.

Annonce

Gik i gang med bøger og artikler

Hun blev opereret 5. juni, kun en måned efter den første undersøgelse ved lægen.

Alt gik godt ved operationen, og det videre behandlingsforløb var strålebehandling og behandling med antihormonstoffer og zyledronsyre.

Lone Johansen, der i sidste uge rundede 60 år, er blevet tilbudt stråler og medicinsk behandling, men her har hun taget en beslutning. Hun vil ikke have medicin.

- Jeg gik i gang med at læse bøger og artikler om emnet. Jeg har altid haft svært ved medicin og kan mærke, at min krop ikke modtager det særlig godt. Derfor blev jeg ved med at spørge ind til min sygdom hos lægerne, fortæller hun.

- Jeg havde det godt med at takke nej til medicin og stråler. Jeg siger ikke, at alle skal gøre det, og det er meget individuelt. Lægerne mente, at der var en meget lille mulighed for, at kræften vil komme igen, og de har accepteret min beslutning, og så handlede det for mig om, hvad jeg troede mest på, siger hun.

Flere overlever brystkræft

Brystkræft rammer sjældent personer under 30 år og oftest kvinder over 60 år.

Risikoen for at få stillet diagnosen har været stigende over de sidste mange år. I 2007-2009 startede et landsdækkende tilbud om mammografi for kvinder i alderen 50-69 år. I en periode gav det en forøgelse af risikoen, men den er nu tilbage på det tidligere niveau.

Risikoen for at dø af sygdommen har været faldende de seneste 20 år.

Overlevelsen er steget over tid og 5-års-overlevelsen er steget med 9 procent point siden 2000 (fra 78 procent til 87 procent).

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Annonce

Tager en ugentlig fridag

Tingene bliver aldrig de samme igen, erkender hun. Der er mand, børn og børnebørn, der skal have mere tid, og så skal hun selv have mere tid.

- Det har været hårdt psykisk at kæmpe med uvisheden og med sygdommen. Pludselig støder jeg ind i den alle vegne. Før lagde jeg ikke så meget mærke til, når kræft var på tale. Tænkte ikke så meget over det. Men nu er det mig selv, og det er helt nye tilstande for mig. Jeg kan vågne om natten og vække mand, fordi jeg har en masse tanker. Jeg har jo været nødt til at se i øjnene, at døden er kommet tættere på, fortæller hun.

Det har været vigtigt for hende at gå i gang med at træne igen - spinning, styrketræning og cykling. Samtidig har hun besluttet sig for at tage en ugentlig fridag på arbejde. Hun driver sammen med sin bror Intersport, Sportshuset i Horsens, og her har hendes arbejdsuger i årtier været på seks dage og sjældent under 50 timer.

- I tilbageblikket har jeg nok været for stresset, men jeg kan gå ned i tid med god samvittighed. Jeg har en god souschef og nogle gode medarbejdere, siger hun.

Lone Johansen havde aldrig troet, at kræft skulle ramme hende. Efter hendes diagnose er der vendt op og ned på tankerne. Foto: Morten Pape
Annonce

Det føles godt

Lone Johansen er ikke ude af systemet, men skal gå til kontrol to gange det næste års tid og derefter kan hun selv tage kontakt, hvis hun føler sig utryg eller mærker ændringer i brystet igen.

Hun er bevidst om, at hun har truffet et valg. Hun kunne have valgt medicinpakken, men valgte at takke nej.

Det har kastet nogle tanker af sig:

- Man bliver slået helt ud i sådan et forløb, og det er meget hårdt. Men det var nødvendigt for mig at spørge ind hos lægerne, så jeg kunne træffe det rigtige valg. Det føles godt bagefter, at jeg har gjort, hvad jeg selv syntes - og ikke hvad andre syntes.

- Så mit budskab er, at man skal mærke efter med sig selv - og man skal stille spørgsmål, pointerer Lone Johansen og roser sin egen læge, som har været "helt outstanding" og tilladt hende at henvende sig "lige så tit, jeg havde behov for det".

Intersport-butiksejer i Horsens, Lone Johansen, har været igennem et kræftforløb med operation af det ene bryst. Alt er gået godt, men hun har et budskab at fortælle: Man skal mærke efter sig selv - og man skal insistere på at stille spørgsmål til lægerne om sin sygdom. Foto: Morten Pape
Lægerne accepterede Lone Johansens beslutning om at droppe medicin og stråling efter sin operation. Hendes budskab lyder, at det er vigtigt at spørge ind til sin sygdom hos lægerne og mærke efter, hvad der er det rigtige for én. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Skovbørnehave på vej

Annonce