Annonce
Horsens Posten

Møbelfirma stiftet i år 1900: Stadig familien Westenholz, der sidder for bordenden

Danbo - tidligere Westenholz fylder 120 år. I dag er den ejet af og drevet af søskendeparret Martin og Andrea Westenholz. Foto: Morten Pape
Danbo kan i dette efterår fejre sin 120 års fødselsdag i Horsens. Oldefar begyndte som polster og sadelmager i Nørregade 12 i år 1900. Nu er det fjerde generation, som står for at udvikle virksomheden.
Annonce

Horsens: Da oldefar Regner Westenholz nedsatte sig som møbelpolster, sadelmager og møbelsælger i Nørregade 12, lagde han grundstenen til et familieforetagende i flere generationer.

120 år senere er det 4. generation, som driver forretningen. I dag under navnet Danbo Møbler i Vorsåsgade, men også med møbelhuse i Vejle, Skanderborg og Silkeborg.

Westenholz Møbler - i dag Danbo

1900: Regner Westenholz åbnede sadelmager- og polsterværksted i Nørregade 12. Virksomheden blev siden overtaget af sønnen Ejner og hans kone Inger.

1967: Parrets sønner, Ove og John Westenholz, bliver indehavere af Westenholz Møbler.

1974: Brødrene er med til at stifte indkøbskæden DanBo. Møbelhuset kom siden også til at hedde DanBo. Brødrene skabte en blomstrende forretning på tre adresser i Horsens.

1989: Westenholz Møbler flyttede i nyt 4000 kvadratmeter stort bolighus på hjørnet af Høegh Guldbergs Gade.

1992: Møbelhuset trådte i betalingsstandsning, men gik aldrig konkurs. Westenholz flyttede tilbage til adressen, hvor det hele begyndte.

1994: Oves søn, Martin Westenholz, trådte ind i firmaet efter at have været bestyrer af en møbelforretning i Herning,

2000: Martin og Andrea Westenholz overtager ejerskabet af Danbo i Horsens.

2003: Danbo flytter i større butik på Vejlevej.

2014: Danbo rykker ind på Vorsåsvej.

Søskendeparret Martin Westenholz, 50 år,  og Andrea Westenholz, 47 år, er dag ejerne af møbelforretningen. De har valgt, at det er Martin Westenholz, der sidder for bordenden, hvis der er brug at skære igennem og træffe en afgørelse. De kan nu ikke huske, hvornår der har været brug for det, men det er godt at have aftalt rammerne for ejerskabet, er de enige om.

Annonce

Familiehistorien

Det var deres far, Ove Westenholz, der sammen med sin bror John Westenholz og deres ægtefæller for alvor fik sat skub i Westenholz Møbler. Møbelforretningen lå spredt på flere lokationer. I 1975 overtog brødrene ejendommen Søndergade 31, som hang sammen med deres ejendom i Nørregade. På den måde kunne der laves en større og en gennemgående butik.

- I hver sin ende af Søndergade lå byens to store møbelbutikker, Westenholz Møbler og Leo Jacobsen, fortæller Martin Westenholz, 50 år.

Når Martin og Andrea fik fri fra skole, fortsatte de til møbelforretningen i Søndergade. Gården og lokalerne blev deres legeplads, mens deres forældre tog sig af butikken.

Annonce

Altid villet være møbelhandler

Allerede som ganske lille vidste Martin Westenholz, at han ville være møbelhandler. Han tog efter sin handelsskoleeksamen en uddannelse inden for marketing hos MD Foods. Som 26-årig var han parat til at tiltræde i møbelfirmaet.

Andrea Westenholz, 47 år, blev uddannet som salgsassistent hos Idé Møbler i Skanderborg. Men da hun fik tre børn til inden for fire, år harmonerede butiks-åbningstider dårligt med familielivet.

Derfor begyndte hun at læse til lærer. Undervejs i studiet fandt hun ud af, at det var familieforetagendet, der trak. Hun har siden arbejdet med administrative opgaver i firmaet. Selv forklarer hun gerne sit job således over for nyansatte:

- Hvis du tænker, hvem tager sig mon af det, så er det mig, der gør det.

Annonce

Op- og nedture

Historien om Westenholz Møbler er fortællingen om ekspansion og gode tider, hvor der i familien var råd til at rejse, tage ud at spise og have et økonomisk komfortabelt liv. Det er også historien om betalingsstandsning, og om ejendomme, privatbolig, sommerhus og privatformue, der røg med i faldet. Det kom dog aldrig til en konkurs.

- Min far og min onkel besluttede i slutningen af 1980'erne at bygge et nyt 4000 kvadratmeter stort møbelhus i Høegh Guldbergs Gade, hvor Fakta ligger nu.

På dette tidspunkt begyndte krisen at buldre løs med kartoffelkur og tårnhøje renter. Men det var ikke den eneste årsag til betalingsstandsning efter blot tre år i Høegh Guldbergs Gade.

- Min far og min onkel var dygtige og meget fremsynede i 70'erne, mens det kneb med at følge med tiden i slut-80'erne, fortæller Martin Westenholz.

Annonce

Syret eg var godt i 70'erne - en katastrofe i 80'erne

Brødrene havde fingeren på pulsen, da de i 1970'erne forudså, at møbler i syret eg ville blive sagen. Kunder fra hele Østjylland kørte til Westenholz Møbler i Horsens for at købe nyt møblement i syret eg.

- Men de havde ikke opdaget, at moden skiftede. De fyldte den nye butik med syret eg, men det var sæbebehandlet bøgetræ, kunderne ville have, da vi nåede frem til 1990, forklarer Martin Westenholz.

Betalingsstandsningen satte dog ikke brødrene helt ud af spillet. De ejede stadig den gamle  ejendom i Nørregade, og her fik de indrettet en mindre butik. På dette tidspunkt blev Eva Westenholz syg af kræft, og Ove Westenholz valgte at stoppe for at passe hende. Martin Westenholz kom hjem til firmaet, og onklen overlod roret til den blot 26-årige møbelsælger, men var i huset.

- Vi solgte ejendommen i Nørregade og lejede 1500 kvadratmeter på Vejlevej. Vi besluttede, at vi skulle fokusere på det, vi var gode til: At sælge møbler, og at vi fremover ville bo til leje.

Det viste sig, at være en god beslutning.

Annonce

- I kan få butikken

I år 2000 sagde onklen til Martin og Andrea Westenholz: "I kan få butikken nu".

- Vi satsede alt, hvad vi havde på butikken, og det gik godt, husker søskendeparret.

Danbo er et stykke familiehistorie. Det begyndte for 120 år siden i Nørregade som Westenholz Møbler, I dag sidder fjerde generation ved roret hos møbelbutikken, der har holdt til på adskillige adresser i tidens løb. Siden 2014 har den holdt til på Vorsåsvej. Foto: Morten Pape

Det blev til 11 gode år på Vejlevej, men søskendeparret kunne godt se, at detailhandlen rykkede til området omkring Bilka. Derfor flyttede de Danbo i lejede lokaler på Vorsåsvej i 2014.

- Vi bor til leje hos verdens bedste udlejer, Preben Frandsen. Da coronakrisen ramte, bankede han straks på døren for at høre, om vi skulle have hjælp til huslejen, fortæller de.

Hos Danbo Møbler har coronakrisen ikke kradset så dybt. De har kunnet mærke, at folk ikke kunne komme på ferie og i stedet har investeret i hjemmet. Lige nu er de udbetalte feriepenge, som sætter gang i omsætningen.

- Vores mantra har altid været, at vi skal sørge for gode priser, så kunderne får noget for pengene, siger Martin Westenholz, som fortsætter, at forretningen i alle årene har haft den brede befolkning som målgruppe.

Annonce

Lange dage

Det bliver til mange arbejdstimer for Martin Westenholz, der er i butikken alle ugens syv dage. Andrea Westenholz er heller ikke nøjeregnende med at skelne mellem arbejdstid og fritid. Hun tjekker også efter arbejdstid sin mail-boks og arbejdsrelaterede sms'er. Det er en livsstil for dem, som det har været for generationerne før dem.

- Det er mere end penge. Det er en familietradition. Vi har jo levet med det, siden vi var små, og forretningen blev diskuteret ved spisebordet.

Annonce

Udvidelser og fremtiden

Da Martin Westenholz trådte ind i firmaet, havde han en drøm om at udvide med flere bolighuse. Denne drøm er opfyldt med partnerskab med møbelforretninger i Vejle, Skanderborg og Silkeborg.


Der er en gruppe, som tager ud at kigger. Der er en anden, som sidder derhjemme og klikker.

Martin Westenholz


Næste skridt bliver at udvikle netbutikken. De oplever, at det er alle aldersgrupper, som handler på nettet. For eksempel sælger de en del otiumstole i netbutikken.

Det var her, det hele startede. På adressen Nørregade 12, hvor oldefar Regner Westensholz åbnede sadelmager- og polsterværksted. Fra familien Westenholz familiealbum
Westenholz Møbler har været spredt på flere adresser i Nørregade og haft facade til Søndergade 31. Foto fra familiens fotoalbum
Det store nybyggeri, der stod klart i Høgh Guldbergsgade i 1989, førte til betalingsstandsning, men møbelfamilien rejste sig igen. Foto fra familiens fotoalbum
Det blev til en møbelpassage mellem Nørregade og Søndergade, da ejendomme på begge gader blev bygget sammen. Fra familien Westenholz familiealbum

Som Martin Westenholz siger:

- Der er en gruppe, som tager ud at kigger. Der er en anden, som sidder derhjemme og klikker.

Søskendeparret vil i de kommende år gøre sig overvejelser om, hvem der skal tage over efter dem. De vil ikke risikere at glemme at følge med tiden.

Her er det Martin og Andrea Westenholz - sammen med en ven - i gården til Westenholz Møbler. Det var barndommens legeplads. Foto fra familiens fotoalbum

Lige nu er det dog en nærtforestående fødselsdag, der optager dem. De 120 år skal fejres lørdag den 31. oktober. Det bliver ikke så stor en fødselsdag som planlagt. Men det bliver markeret med åbent hus og lidt godt til ganen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Kære læsere - tip os gerne

Annonce