Annonce
Horsens Posten

Maskinerne går i jorden på onsdag: Naturstyrelsen lover gode oplevelser i ny skov allerede fra dag ét

De seneste store skovrejsningsprojekter ved Rugballegård fandt sted i 2014 og 2015. Her et billede fra foråret 2014, da elever fra Torstedskolen (nuværende Østerhåbskolen, red.) hjalp med at plante træerne. Arkivfoto
1. september begynder arbejdet med at omdanne landbrugsjorden omkring Rugballegård til skov. Knap 200.000 træer skal sikre drikkevandet i undergrunden, fremme biodiversiteten og lokke borgerne i Horsens og omegn ud i naturen.

Horsens: Marken er mejet og høet høstet på markerne omkring Rugballegård. Det betyder, at de 60 hektar marker mellem Åbjergskoven og Hattingvej er klar til de store entreprenørmaskiner, der i første omgang skal anlægge små bække, søer, stier og veje i den nye del af Rugballegård Skov.

Det skriver Naturstyrelsen i en pressemeddelelse.

Fra 1. september kan man opleve de store maskiner flytte jord og bygge de nye skovstier, og i sidste halvdel af november indledes plantningen af træer. De sidste træer forventes at komme i jorden i løbet af foråret 2022.

Annonce

Oplevelser med det samme

Så snart veje og stier er anlagt, er den nye del af skoven klar til at tage imod besøgende.

Selvom det tager mange år, inden man kan opleve at gå under træernes kronetag, forbi en hyggelig skovlysning, langs et blomstrende skovbryn og ud på de åbne strøg omkranset af skov, vil der være mange oplevelser i den nye skov lige fra dag ét, siger projektleder Anders Busse Nielsen fra Naturstyrelsen.

Rugballegård Skov udvides fra 100 til mere end 160 hektar mellem Ny Hattingvej og Åbjergskoven. Arealet er på dette kort markeret med rødt. Kort: Samn Forsyning

- I planlægningen af Rugballegård Skov har fokus været på at skabe naturværdier og naturoplevelser i alle faser af skovens udvikling. Allerede fra det første år vil nye bække og søer sammen med store blomstrende engarealer tiltrække for eksempel rådyr, fugle, sommerfugle og andre insekter. I skumringstimerne vil der desuden være god mulighed for at opleve de mange forskellige arter af flagermus, der findes i området, siger han.

Annonce

Rent drikkevand

Udvidelsen af Rugballegård Skov er en del af en politisk målsætning om at etablere hele 470 hektar ny skov i Horsens Kommune frem mod 2030.

Skoven ved Rugballegård er vigtig i forhold til at sikre det grundvandsmagasin, hvorfra en stor del af Horsens' 60.000 indbyggere i dag får deres drikkevand.

- Der bruges ingen gødning, sprøjtegifte eller anden kemi i den nye skov, hvilket betyder, at grundvandet bliver beskyttet. Derudover fjernes de mange markdræn, der hidtil har ledt store dele af nedbøren direkte til Bygholm Sø. Fremover vil mere regnvand sive ned i jorden og blive til drikkevand, vi kan pumpe op om 30 til 50 år, siger Andreas Boesen, næstformand i bestyrelsen for Samn Forsyning.

Allerede fra det første år vil nye bække og søer sammen med store blomstrende engarealer tiltrække for eksempel rådyr, fugle, sommerfugle og andre insekter.

Anders Busse Nielsen, projektleder, Naturstyrelsen

Samarbejdet omkring Rugballegård Skov er en investering i fremtiden og en grøn gevinst for lokalområdet såvel som for hele Danmark, understreger skovrider Søren Hald fra Naturstyrelsen.

- Rugballegård Skov er et godt eksempel på de mange synergieffekter, som kan opnås ved at samarbejde om bynær skovrejsning. Ud over at beskytte grundvandet, som er det primære formål, så får vi en rigere natur, nye spændende friluftsmuligheder og binding af CO2, siger han.

Skovrejsning ved Rugballegård

I 2013 indgik Horsens Kommune, Samn Forsyning og Naturstyrelsen et samarbejde om etablering af Rugballegård Skov. De første dele blev etableret i 2014 og 2015.

Horsens Kommune og Samn Forsyning har hver især bidraget med 25 procent af udgifterne til at erhverve jorden til Rugballegård Skov. Den resterende del er finansieret af Naturstyrelsen, der som ejer af skoven også står for selve skovrejsningen og den fremadrettede udvikling og forvaltning.

Med den forestående udvidelse vokser Rugballegård Skov til mere end 160 hektar og fordobler dermed størrelsen på det samlede naturområde omkring Bygholm Sø.

Man kan følge med i projektet på Rugballegård Skovs nye hjemmeside på https://naturstyrelsen.dk/naturbeskyttelse/naturprojekter/rugballegaard-skov/

14. september klokken 18-20 inviteres alle til en rundvisning i området, hvor man kan høre om projektet og naturen i området.

Annonce
Annonce
Horsens Posten

Hund – ellers tak: Men hvorfor bor Viggo så hos os?

Annonce
Annonce
Horsens Posten

Ulf Pilgaard og provst er klar med livshistorier og grin til seniorer

Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Pas nu på der ikke går for meget kage i den

Horsens Posten

Få et indblik i livet som introvert

Horsens Posten

Centerdirektør betænkte sig ikke længe: Selvfølgelig skal vi bakke op om Byens Bedste

Horsens Posten

Se video: Hvad skal 600 kilo tung tyrannosaurus i Bytorv Horsens?

Horsens Posten

Horsens Bibliotek hylder Agnes Henningsen

Horsens Posten

Hos Stechers skal man kunne sænke skuldrene: - Der er så meget tryk på tilværelsen, og det er fascinationen af at gøre det modsatte for en stund, jeg tænder på

Horsens Posten

Litteratursalon på Brædstrup Bibliotek: 2. verdenskrig

Horsens Posten

Horsens vil være den vildeste - altså når det gælder blomster og summende insekter

Horsens Posten

To unge kvinder fik en idé - et lille år efter er det blevet til en blomstrende virksomhed

Horsens Posten

Ny varehuschef hos Føtex: Glæder sig til at gøre en forskel i butikken og i det lokale liv

Horsens Posten

Corona-smitten falder markant på skolerne i Horsens: Fremover er det slut med hjemsendelser - selv hvis smitten stiger

Horsens Posten

Stort esport-center i midtbyen åbner ikke som planlagt, men på halvt blus - 100 spilcomputere bliver ikke til noget lige med det samme

Horsens Posten

Ny forpagter af kendt frisørsalon: Saksen har hele tiden været med - også på boreplatformen

Horsens Posten

Skolegades 'Kinder-æg' er klækket - nu skal byens børn og forældre til at lege med indholdet

Horsens Posten

En uge hvor ordblinde ikke føler sig udenfor: Det får selvtilliden til at vokse

Horsens Posten

Foredrag om Herman Bang

Horsens Posten

Få så de fingre fra mobiltelefonen, når du kører bil

Horsens Posten

Det tog lang tid for Tanja at erkende sin sygdom: - Første gang jeg kom ind på klinikken, tænkte jeg ’fuck hvor er I  ynkelige’

Horsens Posten

Restauranter i Horsens danner fælles front for at få flere horsensianere til at spise ude

Horsens Posten

Koncert med Skrallebang

Horsens Posten

Helbredet begyndte at drille: Men så lavede Sonja en plan, så hun kunne blive i sit fag

Annonce