Annonce
Horsens Posten

Mette Frost og den nærmeste familie blev ramt af corona: Så sad jeg pludselig derhjemme med slægtsforskning og en bog

Butiksindehaver og detailhandelsformand Mette Frost og en række af hendes nærmeste familiemedlemmer blev ramt af covid-19. Det samme gjorde to af hendes medarbejdere - det skete al sammen i en travl periode og affødte mange blandede følelser hos den handlekraftige kvinde. Foto: Morten Pape
Detailhandelsformand og butiksindehaver af Femina Lingeri og Skrædder i Hestedamsgade, Mette Frost, er en af de lokale horsensianere, der har været isoleret og syg af corona. Virus ramte syv ud af ni familiemedlemmer efter en fælles fødselsdags-brunch. Også to butikspersonaler blev smittet.

Horsens: 7. december er blevet en form for mærkedag for den selvstændige Mette Frost, detailhandelsformand i Horsens og indehaver af butik Femina Lingeri & Skrædder i Hestedamsgade.

Men datoen vil ikke blive husket for noget godt hos butiksindehaveren. For den dag blev hun og syv familiemedlemmer ramt af corona-virus.

Det skete efter, at ni medlemmer af den nærmeste familie havde været samlet til fødselsdag nogle dage forinden. En dag, der begyndte med afspritning, afstand og brunch.

- Vi tog corona meget alvorligt og holdt af samme årsag afstand til hinanden. Vi var også ude at gå for netop ikke at skulle sidde for meget i samme rum, fortæller Mette Frost.

Alligevel gik det galt for familien, for Covid-19 havde inviteret sig selv med til familiefejringen. Datteren Kirsten, der er bosat i Kolding, havde netop været på arbejde. Det skulle vise sig, at hun her var blevet smittet.

Annonce

Syv ud af ni

Syv ud af ni familiemedlemmer blev i dagene efter fødselsdagen testet positiv for corona. Mette Frosts svigerdatter og hendes ældste barnebarn slap derimod. Hvorfor det lige blev dem, virus ikke bed på, står hen i det uvisse.

Mette Frost fortæller:

- Vi var alle i den lette ende af skalaen. Symptomerne var dog meget forskellige.

Symptomer på Covid-19

De typiske symptomer på Covid-19 er:

Tør hoste.

Feber.

Ondt i halsen.

Vejrtrækningsbesvær.

Træthed.

Tab af smags- og lugtesans.

- Jeg har to voksne piger og en søn, og min ene datter fik ondt i hele kroppen. Hun havde feber og mistede smags- og lugtesansen. Hos min mand Per smagte al maden af petroleum. Han mistede appetitten af den grimme smag, var træt og tabte sig fire kilo. Jeg selv var forkølet, havde det lidt varmt og gik i seng, sov og friskede så lidt op igen. Min søn var nok den af os syv, der var hårdest ramt. Han havde voldsom hovedpine, hoste og høj feber.

Mindste familiemedlem var to måneder og havde let feber. Her skønnede lægen, at der kunne have været virus i kroppen. Det blev dog aldrig påvist.

Annonce

Power-genet på pause

Efter otte dage kunne Mette Frost og de øvrige familiemedlemmer konstatere, at de var ovenpå igen. Når Mette Frost nu ser tilbage på dagene med corona, er magtesløshed et af de ord, der dukker op som det første.

- Jeg er handlingsorienteret og går straks i aktion, hvis der er en udfordring. Sådan er vi i min familie. Men jeg måtte sande, at der jo ikke er så meget, man kan stille op. Faktisk er der intet andet at gøre end at skynde sig i isolation, når man bliver ramt, siger hun.

Men det var ikke uden frustration og nervøsitet, forklarer hun.

- Mit powergen led, og jeg blev da noget nervøs for butikken. Men mit gode personale tog over og fik det hele til at glide så fint midt i den travle julehandel, fortæller Mette Frost.

Også i forretningen var to personaler hjemsendt med en positivtest.

- De to kom hurtigt hjem og blev som jeg hensat til isolation. I det hele taget blev der handlet hurtigt, siger Mette Frost.

Hvis man har symptomer på Covid-19 eller hvis man er smittet

  • Har man symptomer på Covid-19 eller er i tvivl, om det kan være Covid-19, anbefaler sundhedsmyndighederne at man skal gøre følgende:
  1. Gå i selvisolation. Med selvisolation menes, at man skal blive hjemme og ikke mødes med personer, man ikke bor sammen med. Undgå desuden tæt kontakt med de, man bor sammen med.
  2. Vær særligt opmærksom på hygiejne og rengøring.
  3. Sørg for at blive testet.

Skal man ud, eksempelvis for at tage på hospitalet, anbefales det at anvende et CE-mærket mundbind for at beskytte sine opgivelser bedst muligt.

  • Viser test, at man er smittet med Covid-19, skal man gøre følgende, uanset om man har eller ikke har symptomer:
  1. Gå i selvisolation. Man må ophæve selvisolationen igen 48 timer efter, symptomerne er forsvundet. Smags- og lugteforstyrrelser kan vare længere og de symptomer tæller ikke i den forbindelse. Hvis man ikke har haft symptomer, kan man ophæve sin isolation syv dage efter, man er blevet testet negativ.
  2. Vær særligt opmærksom på hygiejne og rengøring.
  3. Sørg for opsporing af de personer, man har været i kontakt med og kan have smittet. Man vi inden for 24 timer blive kontaktet af Coronaopsporing under Styrelsen for Patientsikkerhed. De tilbyder hjælpe til at opspore de nære kontakter, altså personer man kan have smittet. Man kan også selv kontakte Coronaopsporing på tlf. 32 32 05 11.

Som dagene gik, lærte hun at slappe mere og mere af i situationen.

- Jeg begyndte sågar at slægtsforske for simpelthen at få alle tankerne på afstand. Og jeg så mig selv med en bog i hånden. Det er godt nok længe siden, det sidst er sket, fortæller hun.

Annonce

Sene timer på gåture

Mette Frost og hendes mand isolerede hver for sig i deres hus i Østbirk. Hun fortæller, at kun sent om aftenen, hvor der ikke var chance for at møde andre mennesker, begav de sig ud hver for sig, for at få frisk luft.

Mette Frost forklarer, at også uvisheden om, hvornår hun og familien kom ovenpå igen, på ingen måde var rar.


Det eneste, jeg vidste, var, at jeg ingenting vidste om, hvad der kom til at ske

Mette Frost


- Det eneste, jeg vidste, var, at jeg ingenting vidste om, hvad der kom til at ske, siger hun.

Mette Frost er dog lettet over, at coronaen ikke bed sig mere alvorligt fast i hende og familien,  end tilfældet var.

- Jeg blev sat uden for indflydelse i otte dage, og coronaen bed sig ikke alvorligt fast i os. Det er jeg da utroligt lettet over, siger hun.

Mette Frost bruger i disse dage med nedlukning tiden på et nyt kassesystem til forretningen, og så gør hun status på forretningens varebeholdning. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce