Annonce
Horsens Posten

- Min oplevelse var, at portvin var sådan noget, der lå i mormors skab - nu kan jeg finde på at købe en flaske til 1000 kroner

Lørdag blev der for første gang afholdt portvinsfestival i Horsens. Det skete på Posthuset Streetfood, og det lokkede blandt andet brødrene Emil Grøhn Damgaard (t.v.) og Rasmus Grøhn Damgaard helt fra København til Horsens. Foto: Morten Pape
Der blev snust, smagt og debatteret, da Posthuset Streetfood lørdag lagde lokaler til Horsens' første portvinsfestival. De 400 billetter blev revet væk på blot 18 dage i april, og de portvinsglade besøgende kom helt fra København for at fryde ganerne.

Horsens: Gik man og troede, at portvin var forbeholdt ældre damer og som ledsager til risalamanden juleaften, ja så er man helt galt på den.

Et godt glas portvin er velegnet året rundt. Det gør sig fortrinligt til både forret, hovedret og dessert. Og også helt unge mænd og kvinder er vilde med den liflige drik.

Portvin kan bare noget, og på bare 18 dage var de 400 billetter til Horsens første portvinsfestival udsolgt. Det er vennerne Thomas Thrane og Jan Sørensen, der har arrangeret festivalen, der fandt sted på 1. sal på Posthuset Streetfood. Foto: Morten Pape

Det fik man syn for sagn for i en fyldt 1. sal på Posthuset i Lichtenbergsgade, der lørdag dannede rammen om Horsens første portvinsfestival.

Annonce

De i alt 400 billetter var udsolgt på 18 dage i april, og deltagerne kom helt fra København for at lade sig inspirere, friste og ikke mindst smage portvin i lange baner.

Vokset op med portvin

- Vi har glædet os helt vildt, lød det fra 21-årige Emil Grøhn Damgaard, der sammen med brormand Rasmus på 26 år, kæresten Julie Kobberø, 21 år og Rasmus' kæreste, 26-årige Julie Kirk, satte sig i toget fra København lørdag morgen for at køre til Horsens og smage på portvin.

Også unge mennesker elsker portvin. Det er brødrene Emil og Rasmus Grøhn Damgaard på 21 og 26 år eksempler på. Og de har fået deres kærester med på vognen. De fire tog toget fra København lørdag morgen for at komme til portvins-slaraffenland i Horsens. Fra venstre er det 21-årige Julie Kobberø, 26-årige Julie Kirk, Emil Grøhn Damgaard og Rasmus Grøhn Damgaard. Foto: Morten Pape

- Vi er vokset op med at drikke portvin. Vores far drak portvin i lange baner, så vi lærte det tidligt. Det er virkelig fedt at være her, supplerede en smilende Rasmus Grøhn Damgaard i en pause fra smagsprøverne.

Brødrenes kærlighed til portvin har smittet af på kæresterne.

Jeg er fascineret af, hvor meget portvin kan. Det er ikke bare en drik til den søde dessert. Den er så varieret i smagen. Den kan noget andet end rødvin og kan drikkes til både forret, hovedret og dessert.

Morten Mogensen, portvinsnørd

- For tre år siden var vi en tur i Portugal og lære om portvin. Det smager bare godt, sagde Julie Kirk, der anbefaler portvin til spilaftener.

Annonce

Passioneret tjener viste vejen

En anden deltager, Morten Mogensen fra Aarhus, anbefaler portvin til det hele.

I 20 år har han efter eget udsagn nørdet med portvin. Interessen fik han, da han mødte en passioneret tjener på en restaurant i Aarhus, som delte ud af sin viden og introducerede sin unge gæst til at smage.

I 20 år har Morten Mogensen fra Aarhus (yderst til højre) nørdet med portvin, og interessen har han givet videre til kollegaen Frederik Mikkelsen og dennes kæreste Marlene Junker. Foto: Morten Pape

- Han fik mig overbevist om, at vi skulle smage både 10 og 20 år gamle portvin, og så var jeg solgt. Min oplevelse indtil da var, at portvin var noget, der lå i mormors skab. Nu kan jeg selv finde på at købe en flaske til 1000 kr., fortalte Morten Mogensen og uddybede interessen:

- Jeg er fascineret af, hvor meget portvin kan. Det er ikke bare en drik til den søde dessert. Den er så varieret i smagen. Den kan noget andet end rødvin og kan drikkes til både forret, hovedret og dessert.

Annonce

Portvin står godt alene

Morten Mogensen havde lokket kollegaen Frederik Mikkelsen og dennes kæreste Marlene Junker, begge fra Skanderborg, med til Horsens.

Parret har også en stor interesse for portvin og sugede til sig af både viden og smagsprøver.

Lørdag blev der for første gang afholdt portvinsfestival i Horsens. Det skete på Posthuset Streetfood. Foto: Morten Pape

- Man bliver hurtig inspireret af Morten. Vi kommer på den samme rejse som ham, smilede Marlene Junker og blev suppleret af kæresten.

- Et godt glas portvin kan i højere grad stå alene end et glas rødvin, sagde Frederik Mikkelsen.

Annonce

Kommer igen næste år

Det er lokale Thomas Thrane og kammeraten Jan Sørensen, der står bag Horsens første portvinsfestival.

Han har selv en stor passion for portvin og glædede sig over den store opbakning, den muntre stemning og de gode rammer på 1. sal i det gamle posthus.

Allan Kristensen fra Horsens er vild med portvin og var sammen med en flok venner og hustruen til festival for at smage, hygge og blive lidt klogere på den ædle drik. Foto: Morten Pape

- Planen er, at der også kommer en portvinsfestival næste år. Folk er kommet langvejs fra, og mange kender hinanden og kommer her for at mødes og hygge sig, fortalte han, inden han blev afbrudt af en glad gæst, der lige ville give sit besyv med.

- Det her er forrygende, erklærede gæsten.

Portvinsfestivalen blev afviklet lørdag ad to omgange. Tanken er at udvide næste år, så festivalen starter allerede fredag.

Der var masser af muligheder for at smage lækkerier, da Posthuset Streetfood lørdag lagde 1. sal til Horsens første portvinsfestival. Foto: Morten Pape
Et godt glas portvin man meget andet end at ledsage risalamanden. Det egner sig også fortrinligt til både forretter og hovedretter. Foto: Morten PapeAnnonce
Annonce
Horsens Posten

Vejarbejdet er slut på en af de mest trafikerede veje i Horsens: Fri bane på fire spor

Annonce
Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Loge i Horsens har fået ny ledelse

Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Ved du ikke, hvad du skal lave med børnene i efterårsferien? Her er en kæmpe guide til, hvad der sker i Horsens

Horsens Posten

Masser af liv på banen og tilskuerpladserne: Her er vinderne af skolefodboldturneringen 2021

Horsens Posten

Små trekanter skal sprede glæde i gaden - men det trækker ud

Horsens Posten

Så er det nu, Horsens - hvem vil du indstille til Byens Bedste?

Horsens Posten

Hav indflydelse på Horsens' skulpturelle fremtid

Horsens Posten

Horsens mister to skobutikker: Den ene er lukket - den anden er på vej til det

Horsens Posten

Facebook-trold chikanerer Bytorv Horsens - stjæler profilbillede og indhold

Horsens Posten

Klumme: Bare rolig - der er stadig varer på hylden, men måske kan du ikke lige få den kjole, du havde udset dig

Horsens Posten

Så åbner vi for indstillinger til Byens Bedste - brug dette skema

Horsens Posten

Så går vi i luften: Indstil dine favoritter til Byens Bedste 2021

Horsens Posten

Horsens' eneste vaccinationscenter er lukket: Nu kan du blive vaccineret blandt Blædel-krimier og kulturkanoner

Horsens Posten

- Når jeg står her, hvor jeg er nu, fatter jeg ikke, hvor tiden er blevet af

Horsens Posten

Ugens anbefaling: Et besøg på og langs Horsens Fjord

Horsens Posten

En smadret hånd førte dem sammen: Lotte havde brug for hjælp til administration -  Tanja havde brug for et fleksjob

Horsens Posten

Se foredrag i naturvidenskab fra Aarhus Universitet

Horsens Posten

Derfor er kommunalvalg vigtigt - læs om det i Horsens Posten

Horsens Posten

Han er selvstændig med to forretninger - nu åbner Abdul sin tredje og denne gang i Horsens-midtby

Horsens Posten

Nyt takeaway-sted på vej - der er ifølge indehaverne tale om juices, sandwiches og super service

Horsens Posten

Olivias far får fremtidens madtjans på Gasvej: Muligheder og en fed legeplads lokkede

Horsens Posten

- Min oplevelse var, at portvin var sådan noget, der lå i mormors skab - nu kan jeg finde på at købe en flaske til 1000 kroner

Horsens Posten

19-årige Clara og pigespejderne løb med stor pris

Annonce