Annonce
Horsens Posten

Mokka T-ejer: Sådan fandt jeg mit butiksnavn - stødte i byarkivet på frøken Rohde og butik Mokka

Dorthe Reinald Frederiksen, indehaver af Mokka T i Hospitalsgade, er uddannet pædagog og kontorassistent. Men det var drømmen om en specialbutik, der vandt, da hun skulle vælge retning i sit arbejdsliv. Foto: Line Kyed
Dorthe Reinald Frederiksen, der ejer Mokka T i Hospitalsgade, gik på byarkivet for at finde inspiration til sit forretningsnavn.

Horsens: I årene omkring 1927 solgte frøken Rohde kaffe fra sin lille butik i Hospitalsgade 21.

Butikken hed Mokka.

Knap 80 år senere skulle det vise sig, at indehaver af den nuværende Mokka T i gaden, Dorthe Reinald Frederiksen, skulle støde på en avisartikel hos byarkivet, der banede vejen for både hendes butik og til dels også dens navn.

Annonce

- Jeg havde lige besluttet mig for at åbne min egen lækre forretning med kaffe og te, så jeg søgte inspiration på byarkivet og følte, da jeg så butikslokalets historik, at det var "meant to be". Da jeg planlagde at sælge både kaffe og te, blev det til Mokka T, fortæller Dorthe Reinald Frederiksen som led i Horsens Postens interview med hende til serien "Bag Disken".

Dorthe Reinald Frederiksen, 49, er født Egebjerg og i dag bosat i Horsens med sin mand og hans to drenge.

1. Hvorfor blev du butiksindehaver?

- Jeg er uddannet pædagog og kontorassistent, men jeg vidste ikke helt, hvad jeg ville med mit arbejdsliv. Jeg har altid elsket lækre delikatesse-sager og kom til at tænke på, at hvis jeg skulle arbejde i sådan en slags butik, skulle jeg til Aarhus eller Vejle. Min mand foreslog mig en dag, at jeg jo kunne åbne min egen butik her i byen. Den idé greb jeg.

2. Hvad er det bedste skulderklap, du har fået?

- Min udlejer kom et år efter, jeg havde åbnet butikken, og sagde, at han var imponeret over, jeg havde fået det til at fungere med butikken, for han havde faktisk ikke troet på det.

- Og så er det, når mine kunder roser butikken og mine ansatte.

3. Hvad ville du gerne lave, hvis du en dag skulle skifte job?

- Det er et svært spørgsmål, for jeg kan ikke forestille mig at lave andet end at drive min butik, indtil jeg går på pension.

- Men skulle jeg vælge, så ville jeg vælge at være selvstændig igen med fart og feltet og mulighed for selv at planlægge min dag. Og så måske være ejendomsmægler, for jeg elsker at kigge på huse.

4. Hvad er du mest stolt af ved dig selv?

- At jeg har et positivt sind, at jeg har skabt en virksomhed, og at jeg har kunnet plante små frø i de ansatte, der ofte begynder som ungarbejdere hos mig for så at flyve videre. Det at kunne give unge en god start på deres arbejdsliv er jeg stolt af.

5. Hvordan slapper du af?

- Afslapning, det kan jeg bare rigtigt godt lide og har under corona-tiden fundet ud af, at portvin er sagen. Jeg har nok fået lidt af en portvin-fetish.

- Ellers nyder jeg i ro og mag at se solopgange og solnedgange.

6. Hvem vil du helst være fanget med på en øde ø, hvis du ikke må vælge dine nærmeste?

- Det kommer an på længden af opholdet. Er det en enkelt overnatning, ville jeg vælge en spændende musiker såsom Tim Christensen eller måske en jazzmusiker, og det kunne være trommeslager Alex Riel.

- Var det over en længere periode, skulle det være en mental coach. Tror det skulle være min psykolog John, som jeg kontakter til en god sparring en gang imellem. Han er sjov og inspirerende og har god humor.

7. Hvem hører til blandt dine idoler?

- Jeg har mange idoler, som er helt almindelige mennesker - mennesker, der har en passion, et godt hjerte og er næstekærlige.

8. Hvis du vandt en million, hvad skulle pengene så bruges til?

- Så ville jeg købe en elbil for nogle af pengene, fordi jeg har fået bøder for at køre inde i Aarhus i min gamle og ikke miljørigtige varebil.  Miljøstyrelsen kontaktede mig via min e-Boks og jeg fik fire bøder på 1500 kroner stykket for at køre inde i byen ad fire omgange.

- Derudover ville jeg blandt andet hjælpe små, lokale iværksættere.

9. Hvordan ser en god dag ud for dig?

- Når jeg begynder dagen med et dyp ved Husodde Strand. Min nabo Inge og jeg bader i fjorden fra april til efterårsferien.

10. Er der en ting, som du vil dele med os, som vi ikke ved om dig?

- Jeg har min hund med på arbejde hver dag - Nulle, der er en border terrier.

- Når jeg på arbejde skal have en æggemad til middag,  koger jeg æg i en elkedel.

Mokka T er en butik med en del historiske strejf. Den har i slutningen af 1920'erne været en kaffeforretning med navnet Mokka, men har også været en butik, hvor man kunne købe tobak. Disken er over 40 år og fra tiden, hvor lokalet husede tobaksvarer. Foto: Line Kyed
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Kor synger i Tobaksgården

Annonce