Annonce
Horsens Posten

Når maden bliver et usynligt problem

Pia Birk behandler fra sin lejlighed i Mimersgade.

Gennem 10 år har jeg haft indgående kendskab til offentlige toiletter på motorveje i ind- og udland. Det skulle mit møde med kostvejleder Pia Birk ændre på.

Annonce
Annonce

Pia Birk

I de røde boligblokke i Mimersgade bor en alsidig kvinde. Pia Birk er uddannet inden for mange områder - blandt andet hypnoterapi og kostvejledning, så hun kan hjælpe sine klienter.

Det startede egentlig med en uddannelse som zoneterapeut tilbage i 1986. I løbet af årene mærkede hun et ønske om at hjælpe mennesker og tog derfor flere uddannelser for at kunne lave en kombination, der kan tilpasses den enkelte klient.

Hendes typiske klient er en kvinde mellem 30 og 60 år og med selvværdsproblemer eller traumer, der har bredt sig som smerter eller skavanker i kroppen.

- Hvis man er bange for at blive en fiasko, kan kroppen gå ind og give smerter, så man har en undskyldning, fortæller hun, mens vi taler om, hvordan hun via de forskellige behandlinger får løsnet op for disse problematikker.

- 365 dage om året får jeg lov at lave det, jeg elsker. Jeg elsker alle mine dage, siger Pia Birk, der i dag kun arbejder som behandler.

Tema: Alternativ verden

Horsens Posten Weekend sætter spot på alternative behandlingsformer.Hvad er f.eks. healing, Body SDS og clairvoyance - og hvad kan det hjælpe os med? Kulturskribent Maria Bruun Fanø har ageret forsøgskanin og lagt sig på briksen. I denne omgang har hun fået en prøvebehandling hos kostvejleder Pia Birk i Horsens.

Pia Birk har skrevet bøger om kostvejledning.
Annonce

Hvilken behandling?

Da vi skal til at behandle mig, spørger Pia Birk ind til, om jeg går med smerter. Her kan jeg kun anerkendende svare, at jeg dagligt lever med smerter fra min fibromyalgi. Den tvinger mig dagligt til flere timers hvile på langs.

Man kan se en gnist blive tændt i øjet på hende, og inden for kort tid har hu sporet sig ind på min irritable tyktarm, som jeg hele mit liv har haft problemer med. Især de seneste 10 år er det blevet i så invaliderende grad, at jeg efterhånden frygter en biltur på over en halv time. Ligesom jeg indimellem fravælger sociale arrangementer eller god mad for at undgå kraftige mavesmerter og toiletbesøg en hel aften.

Det er grænseoverskridende for mig at tale med Pia Birk om disse problematikker. Dårlig mave har altid været et tabu, føler jeg.

Hun forsikrer mig dog om, at mange danskere lever med disse problemer. Vi taler ganske enkelt bare ikke om det.

Pia Birk mener, at mine smerter i høj grad hænger sammen med problemet med min tarm, hvilket også ligger til grund for et manglende vægttab. Hun tager derfor fat på en kostvejledning.

Annonce

Hårdt arbejde

Jeg får en kort liste med ting, jeg må spise. På listen findes havregryn, æg, quinoa, fisk og fjerkræ. Derudover er frugt og grøntsager mine vigtigste ingredienser, så jeg kan "nulstille" min tarm.

Det var hårde 14 dage.

Jeg lever normalt af grøntsager og uden sukker, men alligevel har det her været min hårdeste arbejdsopgave til dato. Til frokost kunne jeg ikke tage den nemme løsning, som jeg plejer. Køkkenet er normalt min mands domæne, og jeg følte mig i den grad på udebane. Oveni fik jeg mig en mindre depression. I ni dage var jeg grådlabil og opgivende.

Jeg fik en snak med Pia Birk, der kunne fortælle mig, at det er en helt normal reaktion. Kroppen bliver afhængig af gluten, og afvænningen giver en nedtur.

Efter "nulstillingen" af tarmen var det endelig tid til at teste. Når man tester foregår det med en ingrediens over fire dage. Jeg savnede ost og iskaffe mest, og osten blev derfor min første test. Det gik gudskelov fint.

Det gjorde det til gengæld ikke med mel. Allerede kort tid efter at have indtaget mel følte jeg mig oppustet, fik kvalme og blev dårligt tilpas. Ligeledes var der kontant afregning, da jeg ved en fejl fik en smule flødeskum.

Annonce

Virker det?

Når jeg ser tilbage på det forløb, som jeg har været igennem de seneste par måneder, må jeg sige, at det her har virket for mig.

Jeg kan for første gang i 10 år stole på min mave, som nu fungerer helt normalt. Jeg lever i dag gluten- og laktosefri, og det giver udfordringer i det daglige, ligesom det er noget dyrere end normal kost. Det er besværligt, når jeg skal på besøg eller på restaurant. Gudskelov begynder Danmark lige så stille at blive bedre til at tage hensyn til allergikere, ligesom nettet er en skattekiste af opskrifter.

Mine fibromyalgismerter er desværre uforandrede, men det kan være, at det kommer på længere sigt. Som bonus for det store besvær, er vægten lige så stille begyndt at gå nedad.

Se mere på www.piabirk.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Elbobladet

Mini med maxi køreglæde

Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Anne Dorte Michelsen - solo

Horsens Posten

Biblioteket: Vild med kaniner

Annonce