Annonce
Horsens Posten

Når to plus to giver fem - eller hvordan gader kommer til at sprudle af liv

Hestedamsgade opfordrer til, at man bliver lidt længere og nyder gaden og dens butikker. Nu følger Graven efter. Her skal også gøres noget ved gademiljøet. Foto: Marianne Husted

Min regnelærerinde - ja, sådan hed det dengang - frøken Møller lærte os i første klasse, at to plus to giver fire. Senere i livet har jeg adskillige gange oplevet, at to plus to giver fem. Mindst.

Umiddelbart lyder det som noget vrøvl. Men når vi en gang imellem sætter os sammen  i stedet for at sidde hver for sig bag computerskærmen med fingrene tappende på tastaturet, så kan fire mennesker eller flere føde langt flere ideer, end de ville kunne gøre hver for sig.

Det er to gader i Horsens et tydeligt bevis på.

Annonce

Hestedamsgade har været i en forrygende udvikling, siden de blev enige om at gå til BID'et. Kig bare op på de mange hjemmestrikkede og hæklede vimpler, der hænger i wirer over gaden. Se på gadens grønne planter og ikke mindst de stole og borde, der er sat uden for butikkerne, så folk føler sig budt velkommen til gaden med de mange specialbutikker. Bemærk aktiviteterne. Måske var du en af dem, der bed på, da gaden bød på påske-hapsere i de enkelte butikker som optakt til påskeferien? 

Nu er turen kommet til Graven. Man fornærmer vist ingen ved at sige, at det ikke er verdens mest sindsoprivende oplevelse at slentre gennem den smalle gade. Den lever i lidt for høj grad op til sit dystre navn, men nu kommer der også BID i den.

Faktisk har butiks- og restaurantfolket allerede været til sit første fælles møde. Horsens Posten har fået lov til at smugkigge i idékataloget. Og lad det være sagt med det samme, bliver bare en lille del af de mange tanker for Graven realiseret, ja, så kan man tale om genfødsel af gaden.

I Graven er det kommunen, som har skubbet til projektet, og det er igen konsulentvirksomheden BID, der står for det. Bag de store bogstaver gemmer sig ordene "business improvement district". De engelske ord kan få det til at lyde lidt højtravende, men det er faktisk en ganske enkel metode til forbedringer af en gade eller en bydel.

Det foregår således: Folk i gaden eller bydelen sætter sig sammen med en mødeleder. De beskriver, hvad der er godt, og hvad der er skidt ved deres gade. Det bliver skrevet op. Derefter brainstormer de om initiativer, der vil gøre gaden til et endnu bedre sted at opholde sig. Fra møde til møde bliver det besluttet, hvad der skal sættes gang i. Opgaverne bliver fordelt på mange skuldre. Og der bliver udpeget tovholdere og små grupper, som sørger for, at tingene kommer til at ske.

At der kommer til at hænge vimpler i gaden, og at der bliver sat møbler ud på fortovet, er synlige resultater.

Men det allerbedste, der sker, når folk sætter sig sammen om en række fælles initiativer er, at det gavner det lokale sammenhold. Og at to plus to bliver ved med at give fem.

Når BIDdanmark slipper en gade igen, vil det betyde, at det bliver meget lettere at finde sammen om nye gode ideer til at skabe det byliv, som vi alle efterspørger og trives i.

Vi kan en helt masse hver for sig, men vi kan meget, meget mere, når vi mødes, taler sammen. og finder ud af at løfte i flok.


Vi kan en helt masse hver for sig, men vi kan meget, meget mere, når vi mødes, taler sammen. og finder ud af at løfte i flok.

Annonce
Horsens Posten

Bar røv i 60’erne og Giro 413: Kom med på en tidsrejse gennem tre årtier med musik, mennesker og mad

Annonce
Horsens Posten

Hvad laver de i City Horsens?

Annonce
Horsens Posten

Har du også prøvet det? At have en klassekammerat, som på trods af svære odds har klaret sig godt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Ny type butik i bytorvet har fået særlige vilkår: Centerdirektør ser det som en håndsrækning og et bidrag til både nytænkning og variation for centret

Horsens Posten

Slip væk fra zombier på Fængslet: 'Løvens Hule'-deltagere spærrer dig inde bag lås og slå

Horsens Posten

Sleepbag rykker ind i nye gamle lokaler: Vi udvikler os og kigger ud i Europa

Horsens Posten

Fødselsdagsfest i fangernes gamle fort: Se hvad Fængslet har skabt gennem 10 år

Horsens Posten

Evan Blender nyder at komme på byens beværtninger: Nu vil han og sønnen skrive en bog om de brune værtshuse i Horsens

Horsens Posten

Som barn flygtede Admir med sin familie fra krigens rædsler i Bosnien - nu er deres integrations-succes endt på museum

Horsens Posten

Vise mænd fejrede 100 år med en gave, der vokser: 100 børn og borgmesteren har givet nyt liv til byens gamle losseplads

Horsens Posten

Farvel og tak: Nedrivningen af Fakta er i gang, men byggetilladelsen til Coop365-discount er endnu ikke på plads

Annonce