Annonce
Horsens Posten

Nana kunne gå op ad trappen på sygehuset, 12 uger efter kom hun ud i en kørestol: Livet er stadig godt

Elscooteren giver 25-årig Nana Ravn Skovbæk Krainert frihed, så hun kan komme rundt i byen, deltage i gruppen for kronisk syge og besøge venner. Uden den ville hun være bundet til sin lejlighed i Konsul Jensens Gade. Foto: Marianne Husted
25-årige Nana Ravn Skovbæk Krainert var blevet optaget på medicinstudiet på Aarhus Universitet, da hun blev ramt af sygdommen: Bodily Distress Syndrome. I dag er hun på førtidspension med fokus på, hvad der gør hende glad.

Horsens: Siden hun var en lille pige, har Nana Ravn Skovbæk Krainert haft en plan. Hun ville læse medicin. Og hun ville specialisere sig i enten neurokirurgi eller retsmedicin. Efter gymnasiet og et højskoleophold blev hun optaget på studiet i Aarhus. Flere gange måtte hun udskyde studiestart, og til sidst måtte hun helt opgive.

Når man sidder over den 25-årige kvinde, ligner hun ikke én, der har fået punkteret sin store livsdrøm. Hun udstråler ikke, at hun er blevet alvorligt handicappet af sygdom. Tværtimod spiller der et smil på læben, når hun fortæller om sommerens gode oplevelse. Hun har accepteret, at hun må indrette sit liv efter sit handicap og finde ud af, hvad der i stedet kan gøre hende glad.

Nana Ravn Skovbæk Krainert har stillet kørestolen væk, men krykken kan hun ikke undvære. Foto: Marianne Husted

Den gode oplevelse var en ni dage lang sommerlejr for fysisk handicappede, arrangeret af Lions, som hun deltog i for første gang.  Oplevelsen har hun skrevet om, og du kan læse hendes beretning i en særskilt artikel.

Annonce

Elitesvømmer og pole-fitness

Nana Ravn Skovbæk Krainert fortæller, at hun altid haft let ved at tildrage sig infektioner. Hun har været ørebarn og døjet med forskellige kroniske lidelser. Med til historien hører også, at hun har været elitesvømmer og hængt med hovedet nedad i en pole-stang, da hun dyrkede pole-fitness. I dag kan hun godt se, at hun har presset sig selv og kroppen til det yderste.

Det var i 2017, at livet slog en voldsom kolbøtte. Det betyder, at der i dag holder en el-handicapscooter uden for hendes opgang til den lille lyse lejlighed på Konsul Jensens Gade. Og at hun ikke selv spiser af de indbydende vindruer, hun har stillet på spisebordet.

Der er gode dage, og der er dårlige dage. Nogle gange er energiniveauet så lavet, at Nana Ravn Skovbæk Krainer nærmest går under jorden. Foto: Marianne Husted

Det begyndte med, at hun ikke kunne holde maden i sig. Til sidst blev hun indlagt på Horsens Sygehus med sine ufrivillige opkastninger. Hun kunne gå op ad trappen til P7, da hun blev indlagt. 12 uger efter sad hun i en kørestol, da hun skulle videre på et aflastningsophold på plejehjemmet Lindhøj. Undervejs var hun blevet ramt af et par blodpropper og var blevet invaderet af  stafylokokker, fortæller hun.

Hun fik diagnosen: Bodily Distress Syndrome. En funktionel lidelse, som bedst kan forklares som en kropslig stress-tilstand, som kan give så svære symptomer, at man er stærkt begrænset i sin dagligdag.

Annonce

På førtidspension i dag

Det endte i 2020 med en førtidspension. Det har været svært for Nana Ravn Skovbæk Krainert at acceptere, at det var denne vej, det måtte gå.

- Jeg var den sidste til at erkende det. Men i dag er jeg glad for min førtidspension. Der er kommet ro på min situation. Også økonomisk, siger hun.

En gang forestillede 25-årige Nana Ravn Skovbæk Krainert sig, at hun skulle være læge. I dag finder hun blandt andet glæde i at passe sine mange planter. Foto: Marianne Husted

Hendes venner har da også sagt til hende, at det er dejligt, at hun nu har friheden til at gøre, hvad hun vil.

Jeg ville ønske, at jeg som alle andre selv kunne købe ind, gøre rent i min lejlighed, vaske mit hår og lave mad.

Nana Ravn Skovbæk Krainert

- Men sådan er det desværre ikke altid. Der er gode dage, og der er dårlige dage. Jeg ville ønske, at jeg som alle andre selv kunne købe ind, gøre rent i min lejlighed, vaske mit hår og lave mad. Men det er mit energiniveau ikke til.

Annonce

Lever af sondemad

Faktisk kan hun ikke som alle andre sætte sig til bordet og gafle en frikadelle, eller hvad menuen måtte byde på. Hun må leve af sondemad.  Det er det eneste, hun kan holde i sig. Derfor går hun 16 timer i døgnet med rygsæk, der med en sonde sender maden i tyndtarmen. Det sker, at sonden kravler op i mavesækken, og så må hun ved en operation have den på plads igen. Det er sket tre gange siden sommerferien.

- Jeg kan heldigvis godt drikke lidt. Også et glas rødvin, når jeg er i godt selskab, siger Nana Ravn Skovbæk Krainert, der har valgt den positive tilgang til sit liv.

Annonce

Elsker sin el-scooter

Nana Ravn Skovbæk Krainert værdsætter, at hun har fået en el-scooter. Den giver hende frihed. Hun ville ikke kunne komme rundt i byen, hvis det skulle være på gåben eller med offentlig transport.

Med den kan hun besøge sine venner og sin familie. Hun kan deltage i gruppen for kronisk syge og passe sin genoptræning.

- En gang imellem er mit energiniveau dog så lavt, at jeg må "gå under jorden". Så får jeg ikke besvaret Facebook, sms'er eller ringet til venner, siger hun, der indimellem har brug for at lade op.

Annonce

Herre i eget liv

Hendes leveregel er, at hun skal være herre i sit eget liv i videst mulig omfang.

- Alt det, jeg kan, skal ingen gøre for mig, lyder hendes motto.

Der er ingen elevator i den ejendom, hun bor i, og hun bor på første sal. Sommetider må hun hvile sig på et trappetrin et stykke tid, inden hun kan gå videre.

- Men det må jeg så gøre. Jeg ser det som en ekstra omgang træning, forklarer Nana Ravn Skovbæk Krainert, der gerne har sin krykke med sig.

Annonce

Alle i samme båd

Hendes mål lige nu er at finde frem til, hvad der giver hende glæde i livet. Og hun taler stadig med begejstring om sommerens lejrophold på Sjælland sammen med andre fysisk handicappede.

Nana Ravn Skovbæk Krainert slapper godt af i sin sofa. Hun værdsætter de små glæder i dagligdagen. Foto: Marianne Husted

Nana Ravn Skovbæk Krainert har stor ros til Lions Horsens, Lions Bygholm og Lions Brædstrup, der gav hende muligheden for at komme på sommerens handicaplejr, og hun håber, at hun får muligheden igen til næste år.

Imens vil hun igen og igen tage billederne frem fra denne sommers store oplevelse. Og hun vil også fortsætte med at skrive, som hun har gjort for at komme over ens med sin situation. Måske bliver det en dag til en bog om at være ung og kronisk syg.

Body Distress Syndrome - en ny diagnose

Bodily Distress Syndrome (BDS) er en ny diagnose, der mest bruges i forbindelse med forskning.

Bodily Distress kan oversættes til "kropsligt plaget" eller "kropslig stresstilstand".

Personer med dette syndrom har mange svære symptomer, der begrænser dem i det daglige.

Sygdommen hører under begrebet funktionelle lidelser.

Man kan på platformen funktionellelidelser.dk læse mere om årsager og behandling og følge den nyeste forskning.

Annonce
Annonce
Kultur

Rock i Lunden smider første navn på 2022-plakaten - og han kan 'måske overraske nogen'

Annonce
Annonce
Horsens Posten

Citychef ude med klar opfordring: "Sørg så for at få det stik"

Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Lille hobby-virksomhed er blevet stor og professionel på blot fem år

Horsens Posten

Særtilbud til pensionister: Kør videre på dit gratis kort til busserne et år efter udløbsdatoen

Horsens Posten

9728 seniorer har talt: Afgående venstrepolitiker blev den store stemmesluger ved valget til det nye seniorråd

Horsens Posten

Coronasmitten i Horsens krydser kritisk grænse: Nye tiltag træder i kraft

Horsens Posten

Ugens anbefaling: Det er sundt at kede sig

Horsens Posten

Juta Ost-indehaver om rygte: Hvor kommer det fra - og hvorfor lige mig og min butik?

Horsens Posten

Hestedamsgade inviterer på skattejagt til black friday

Horsens Posten

Wall of Sound vender tilbage med nye datoer - og de første store navne på plakaten

Horsens Posten

Hun står med fostervand i skoene og moderkager i hænderne: Nu er hun valgt til byrådet, selv om hun stod nederst på listen

Horsens Posten

Se billederne: Julemanden landede i Horsens med sang og julelys

Horsens Posten

Så åbner Bytorv Horsens en morgen kun for seniorer og sårbare sjæle

Horsens Posten

Kendt sengebutik flytter: Blev opsagt og har fundet nye og større lokaler

Horsens Posten

Avisens læsere diskuterede coronapasset på avisens Facebook-side - her er, hvad de synes om den sag

Horsens Posten

Her er det megafedt at være fleksjobber: Arbejdsdagen hos pakketransportfirma bliver indrettet til den enkelte

Horsens Posten

Julegavetip før black friday: Køb julegaverne tidligt, hvis du vil være sikker på at kunne indfri ønskerne

Horsens Posten

Økologiske boller, brød og kager - nyt mikrobageri ser snart dagens lys - det samme gør et snedker-showroom og en nyindrettet gårdbutik

Horsens Posten

Horsens store juleprogram: Glædeligt gensyn og en overraskelse

Horsens Posten

De vil holde fast i den danske madkultur: Gæt hvad de slår et slag for

Horsens Posten

Vinder af citypris: Nyskabende i 1979 og nyskabende i dag

Horsens Posten

Pas på hinanden - og frem med passet

Horsens Posten

Butikschefen ville have læst historie, men endte med at vælge elevplads hos Skoringen

Annonce