Annonce
Horsens Posten

Nyt fra Ravn og Møffe

Da Ravn vender tilbage efter et langvarigt sejltogt, er alt forandret på Christianshavn. Et skudattentat fra Frelserkirken har sendt død ned over den fredelige bydel, og en nær ven til Ravn er blevet hårdt såret. Ravn starter sin egen efterforskning og får undervejs følgeskab af den unge advokat Miriam, der sender ham på sporet af en forsvunden krigsveteran. Sammen forsøger de to at stoppe den ukendte gerningsmand, der holder nationen i et jerngreb, før et nyt attentat truer. Foto: Maria B. Fanø
I sidste uge gæstede jeg P4 Østjylland med forfatteren Michael Katz Krefeld i anledningen af hans nye bog. Det gav mig mulighed for, at jeg kunne spørge lidt nærmere ind til "Skytsengel", som jeg i denne uge giver en anmeldelse af.
Annonce
Annonce

Michael Katz Krefeld, "Skytsengel", Lindhardt & Ringhof

- Når jeg starter på bogen, ved jeg aldrig, om Ravn overlever, siger Michael Katz Krefeld alvorligt. Det giver god mening i forhold til det sjette bind i serien om Thomas "Ravn" Ravnsholdt, "Skytsengel". Bogen lægger nemlig aldeles hårdt ud med et stort terrorangreb fra Frelsertårnet på Christianshavn i København. Som læser finder man dog hurtigt ud af, at det ikke er et helt normalt terrorangreb, da vi præsenteres for gerningsmanden på første side.

Det er en yderst interessant vinkel at følge, og Michael Katz Krefeld sætter mig i et stort dilemma som læser. På den ene side er det en af de mest afstumpede og modbydelige gerningsmænd, jeg længe har læst om. På den anden side laver han en udvikling i karakteren, hvor jeg undervejs føler både sympati og forståelse for ham. Det gør passagerne, hvor vi følger ham kuldegysfremkaldende. Jeg elsker, når jeg som læser, bliver udfordret på den måde. Ifølge Michael Katz Krefeld er det da også en af de ting, han bedst kan lide at skrive om.

- Skurkene er de mest interessante at skrive om. De laver en gæsteoptræden, og derfor skal de tilføre noget drama, fortæller han.

Det er tydeligt, at Michael Katz Krefeld har måttet researche en del til gerningsmanden. Han er nemlig hjemvendt krigsveteran med PTSD, og alt hvad det indebærer. Vi bliver blandt andet introduceret for de soldater, der gemmer sig væk i skoven, ligesom vi hører om, hvad det kan gøre ved et parforhold. Han får et budskab frem, uden at det bliver belærende eller fylder for meget.

I sidste uge gæstede jeg P4 Østjylland med Michael Katz Krefeld til en snak om den nye bog. Foto: Maria B. Fanø
Annonce

Research

For at finde ud af gerningsmandens tanker, havde Michael Katz Krefeld brug for at forstå hans galskab. Der ligger ofte en dyb vrede til grund, og det var det, der var det interessante for Michael. Som læser er det også her, vi i høj grad bliver forkælet. Det er tydeligt, at han har et stort kendskab til tankerne bag, og efterhånden som vi følger udviklingen, kommer vi dybere ind i sindet på en voldsom syg mand. Det er en dramatisk udvikling, hvor vreden i den grad får lov at udfolde sig. Det viser sig også i sproget, hvor der kommer en stærkere tone i hans replikker.

Gerningsmanden indeholder mange facetter, og det er intenst at opleve det i jeg-person. Han udvikler sig på en raffineret måde, hvor jeg som læser bliver draget længere og længere ind.

Om gerningsmanden siger Michael Katz Krefeld:

- Jeg laver i virkeligheden et monster, som vi kan forstå følelserne på. Selvom han agerer anderledes end os, på de følelser han får som sorg og kærlighed.

For Michael Katz Krefeld har det været hårdt at skrive om gerningsmanden, fordi han indeholder så meget vrede.

Annonce

Ravn

Sjette bind er også et "velkommen tilbage" til Ravn og Møffe. Michael Katz Krefeld har nemlig haft et lille sidespring med en ny heltinde, Cecilie Mars, i "Mørket kalder". Nu vender han så tilbage til det umage makkerpar, der er blevet lidt fysisk rundere i mellemtiden. I bogen vender Ravn også tilbage til sin base og vennekredsen på Christianshavn.

For fans af serien er det en fornøjelse at være tilbage mellem de kendte karakterer. Denne gang er der for alvor noget på spil for dem. Et helt bevidst valg fra forfatterens side. Det fungerer også rigtig godt for mig som læser. Det gør plottet troværdigt. Det giver mening, hvorfor Ravn og de andre deltager i opklaringen. Som Michael Katz Krefeld selv siger, ville det blive for "café latte-agtigt", hvis de ikke kom til at indgå i plottet.

Jeg kan måske sætte spørgsmålstegn ved, hvor sandsynligt det er, at politiet vil delagtiggøre Ravn i så meget, som han får mulighed for her? Ville det kunne ske i virkeligheden? Alligevel går jeg med på præmissen.

I denne bog kommer der også en ny karakter ind i serien, advokaten Miriam. Hun supplerer Ravn rigtig godt med en energisk og frisk powerattitude, der sætter ham i en ny interessant situation. Hende håber jeg, at vi kommer til at se mere til. Generelt er persongalleriet et flerspektret bekendtskab, der supplerer hinanden godt, og som jeg har lyst til at følge.

Ravn får også vist sin mere sårbare side, hvilket klæder handlingen, hvor så meget er på spil.

Annonce

Filmisk bog

"Skytsengel" læser sig selv. Med et opsigtsvækkende twist midt i bogen, driver den sig selv frem. Jeg nød, bare at lade mig underholde. På den ene side faldt jeg ned i et sort univers, mens der på den anden side er masser af sarkastisk humor, der opvejer det sorgfulde plot.

En af grundene til den nemme læsning er, at Michael Katz Krefeld skriver filmisk. Med det mener jeg, at jeg kan se bogen for mit indre. Det er en stor fordel. Der er ingen tvivl om, at han bruger sin baggrund som manuskriptforfatter. Det ses også tydeligt i hans sprog. Han har skarpe replikker, der fylder meget, og kombineret med korte kapitler bliver jeg drevet igennem i løbet af ingen tid. Han formår at beskrive både locations og karakterer nuanceret og med nerve.

For faste læsere af Ravn er der meget at glæde sig til. Her får man alle de dele en rigtig "Ravn-krimi" skal bestå af. Er man ny læser, kan man dog sagtens komme med herfra. Hvert bind fremstår selvstændigt, og selvom man ikke kender karaktererne indgående, er der små, fine referencer undervejs.

"Skytsengel" slutter af, så jeg bare sidder og venter på næste del af serien. Det er en fantastisk bog og lægger sig klart i toppen af de bedste krimier, jeg har læst i år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Skovbørnehave på vej

Annonce