Annonce
Horsens Posten

Nyt testcenter bliver i to etager og med tre drive in-baner: Skal gøre det nemmere for borgerne

Onsdag var man i gang med at få anden etage af testcentrets hovedbygning på. Her skal der være administration, mens podningen foregår i stueetagen. Det sker gennem de fire vinduer på siden ud mod liften. Ved vinduet længst væk er der en dør, så børnene kan komme ind i trygge rammer. På gruset, hvor liften står, lægges fliser, og derefter bygges der en sluse på, det ikke bliver en kold og våd oplevelse for borgerne. Foto: Nicolai Skovgård
Folk er kørt forkert i forsøget på at finde der, hvor de skulle corona-testes, men det bør ikke ske, når det hele samles i nyt testcenter i Horsens.
Annonce

Horsens: Inden længe står et nyt og ret stort covid-19-testcenter klar i Horsens, og så bliver det både nemmere at være borger, der skal testes, og bedre at være personale, som skal stå for at teste.

Placeringen kender nogle af dem, der allerede har prøvet det med en vatpind i halsen.

Den skal nemlig være på samme sted som de nuværende faciliteter på parkeringspladsen ved Casa Arena. Det bliver bare væsentligt større, fordi man samler de såkaldte sundheds- og samfundsspor.


Tidspunkterne, man kan booke, er forskellige efter, om man for eksempel har symptomer eller ej. Det er en måde at holde det adskilt på, så vi kan opretholde retningslinjerne.

Bo Elbæk Pedersen, leder af præhospitalets sundhedsberedskab i Region Midtjylland.


Med andre ord skal nogle borgere ikke længere køre til Regionshospitalet i Horsens for at blive testet.

- Det er en fordel, at det bliver samlet ét sted, for vi har set eksempler på, at folk er kørt forkert. Rent logistisk er det bedre her end på sygehuset, for det er bygget til formålet, og på sygehuset er der i forvejen stort pres og mange mennesker, siger Anders Kühnau (S), regionsrådsformand i Region Midtjylland.

Annonce

Op til 50 ansatte

Sammen med borgmester i Horsens Kommune Peter Sørensen (S) var han onsdag inviteret forbi Casa Arena for at få et indblik i opbygningen af de nye faciliteter. Et yderst omfattende arbejde, der startede i sidste uge og skal stå færdigt i næste.

På denne korte tid bliver præfabrikerede elementer fra Polen samlet til en toetagers bygning, der skal huse podningen af gående samt administration.

Der laves tre kørebaner til drive in-tests på Casa Arenas p-plads, og der opstilles containere og flere præfabrikerede elementer til lager samt kantine og omklædning for personalet, som i øvrigt kommer til at bestå af 30-50 ansatte, der løbende vil være i gang på stedet.

Annonce

Kan klare vintervejret

Onsdag middag var håndværkerne i fuld gang med at samle hovedbygningen, mens der var stillet op til det første drive in-spor. Fra hovedbygningen er der fire vinduer, hvor personalet kan kigge ud til de borgere, der skal testes.

Borgene skal dog ikke stå ude i kulden, så her bygges en sluse - tre meter i bredden og 21 meter i længden - så man på den ene side kan komme i læ, men så der samtidig opretholdes en hurtig gennemstrøm af borgere.

- Slusen kommer der andre håndværkere for at lave, ligesom der skal lægges fliser og laves ramper, så adgangsforholdene overholder kravene fra myndighederne. Man skal også kunne komme her, hvis der falder regn eller sne, fortæller Jurgen Bender, beredskabskonsulent i Præhospitalet i Region Midtjylland.

Samfunds- og sundhedssporet bliver samlet under ét tag

Den omfattende testning af danskerne er opdelt i et samfundsspor og et sundhedsspor.

Opdelingen forklares således af Region Sjælland:

  • Sundhedsporet er for patienter med lægehenvisning; for børn under 12 år med symptomer på covid-19; for patienter, som skal møde på sygehuset til indlæggelse; samt sundhedspersonale i kommuner og region, som skal testes.
  • Samfundssporet er for borgere i alle aldre uden lægehenvisning.

Regionerne har stået for sundhedssporet, mens Statens Serum Institut har stået for at organisere samfundssporet.

I Horsens var det oprindelig sådan, at tests i sundhedsporet blev foretaget på regionshospitalet, mens samfundssporet blev klaret på p-pladsen ved Casa Arena.

Både opdelingen i samfunds- og sundhedsspor samt fordelingen af, hvor man skulle testes, er løbende blevet ændret, og det har været med til at skabe forvirring for borgerne.

Nu samles det hele i det nye testcenter ved Casa Arena.

Vinter, kulde og sne er en væsentlig årsag til, at testpersonalet forlader teltpavillonerne til fordel for nogle nye rammer, der nemmere kan holdes varme.

- De nuværende telte er en smule interimistiske, så det er også for at få bedre forhold for personalet, at der nu kommer et ordentligt testcenter her. Ellers bliver de hurtigt slidt af at skulle arbejde under dårlige forhold, siger Peter Sørensen.

Annonce

Opdelt efter booking-tider

Det bliver stadig sådan, at man som borger skal bestille tid til sin covid-19-test:

- Alt bliver med bookede tider. Vi kan stadig lave det som en funktion, at man kan komme til uden tidsbestilling, men det vil være med de enheder, vi kan køre ud til steder, hvor vi skal sætte ind, siger Bo Elbæk Pedersen, leder af sundhedsberedskabet, der hører under præhospitalet i Region Midtjylland.

Sådan her så der ud i starten af sidste uge. Onsdag i denne uge stod der i grove træk et testcenter på samme område. Foto: Morten Pape

Booking af tider er afgørende i forhold til, at man nu samler folk med og uden symptomer på samme teststed:

- Tidspunkterne, man kan booke, er forskellige efter, om man for eksempel har symptomer eller ej. Det er en måde at holde det adskilt på, så vi kan opretholde retningslinjerne, siger Bo Elbæk Pedersen, der i øvrigt stod for at give Horsens-borgmesteren og regionsrådsformanden et indblik i projektet.

Annonce

Mere tryghed til børnene

Han kunne også fortælle, at man har alternativer klar, hvis testcentret mod forventning ikke når at komme i drift i næste uge:

- Så har vi 10 biler klar, hvor podningen kan foretages fra. De kan også sættes ind, hvis der sker andet uforudsigeligt. Og ellers rykker vi i en hal og klarer det derfra, fortalte Bo Elbæk Pedersen.

Analysekapaciteten hos Statens Serum Institut for tiden på et niveau, hvor Region Midtjylland dagligt kan få lov til at teste 10-12.000 borgere. Omkring 1400 af dem går til Horsens, og det tal kan øges med op til 1000, hvis behovet opstår - altså hvis smittetrykket stiger voldsomt.

Der er sat to-tre minutter af til at teste en borger i de nye faciliteter ved Casa Arena, og det går som regel endnu hurtigere. Men en gang i mellem skal der også være plads til at bruge mere tid - for eksempel på børnene.

- Børn kræver mere tryghed, og det er vores opgave at gøre det trygt for dem. Derfor skal vi være fleksible, og vi har særligt personale til rådighed for børnene, og så kan vi sætte ekstra ind, så vi overholder tiderne, siger Bo Elbæk Pedersen.

Testcentret i Horsens åbner som det første af syv nye i Region Midtjylland i næste uge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce