Annonce
Horsens Posten

På den 2. side: Så blev der lukket ned - men ideerne blomstrer

Det var ikke kun juletræet, der blev kørt væk. Hele samfundet lukkede mere eller mindre i sidste uge. Men heldigvis er vi mennesker sådan indrettet, at vi får det bedste ud af selv en krisetid. Foto: Marianne Husted
Annonce

Noget af en mavepuster. Sådan beskriver Lotte Johansen fra butikken Lottes sin fornemmelse, da hun sad foran sit tv 29. december og hørte statsminister Mette Frederiksens besked om, at stort set hele samfundet vil være lukket ned til og med 17. januar.

Mon ikke det var den fornemmelse, de fleste sad med. Uanset om man er skoleelev, ivrig forbruger af kulturen, fitness-dyrker, indehaver af en restaurant eller i gang med et byggeprojekt, som kræver fysisk adgang til et byggemarked.

Det hele kan virke så urimeligt og uforståeligt.

På den anden side er det nok de færreste, som efterhånden ikke kender nogen, som har været smittet eller er ramt af coronaen. Nogle slipper med milde symptomer, andre kæmper hårdt med sygdommen. I min bekendskabskreds er der således mange, som eksempelvis ikke kunne ses med deres børn eller børnebørn hen over julen og nytåret, fordi der var smitte i familien. Både helt unge og skrøbelig ældre måtte for første gang i deres liv prøve at holde juleaften mutters-alene.

Det værste ved denne pandemi er nok, at vi ikke rigtig kan give nogen skylden for, at smittetal stiger, og sygehusene gisper. Og at det derfor for anden gang inden for et år er nødvendigt med de omfattende restriktioner.

Men vi kan hver og én gøre vores til at opføre os påpasseligt med afstand, sprit og masker - og at undgå, at vi samles med andre end dem, vi ses ofte med.

Og så kan vi håbe, at samfundet stille og roligt kommer i gang igen i løbet af januar.

Januar er i forvejen ikke den mest spændende måned, selv om den udmærker sig som begyndelsen på et nyt - og forhåbentlig rigtigt godt år, når vi først har fået bugt med den forbandede corona.

Derfor er det så surt, at der stort set er lukket ned for alt andet end mad og medicin. Det er jo i januar, vi har brug for at blive livet op af en god koncert, besøge biografen og forkæle os selv med tur med venner på café eller noget nyt tøj i en mørk tid.

Men endnu værre er det for alle dem, som mister deres livsgrundlag. Det kan være jobbet, der ryger - eller virksomheden, som må kaste håndklædet i ringet på grund af svigtende omsætning.


Heldigvis er vi mennesker sådan indrettet, at vi forsøger at få det bedste ud af selv den værste krisesituation.


Heldigvis fristes jeg næsten til at sige - har vi prøvet det før. Det bedste havde naturligvis været at kunne være tilbage ved normale tilstande. Men butikker og erhvervsdrivende oplevede efter første nedlukning en imponerende opbakning.

Vi har forstået, at hvis vi skal have en livlig og spændende by, så skal vi også bakke op om de lokale butikker og restauranter - og den lokale avis, som kan formidle alt det, der foregår. Vi har også forstået, at vi skal give en ekstra hånd til de særligt udsatte, som i den grad lider under isolationen.

Og når vi nu har brugt de første dage af januar på at få ryddet den sidste julepynt væk, bragt orden i skuffer og fået sat billeder i albummet, mon ikke de mange kreative initiativer igen begynder at pible frem? Butiksfolket er allerede godt i gang, har jeg ladet mig fortælle.

Der kan sagtens nynnes fællessange fra altanerne i januar, holdes små træf med de nærmeste omkring et bålfad og bydes på virtuelle koncerter, mens vi med det efterhånden fortærskede udtryk nyder en takeaway-menu sammen - men hver for sig.

Og mon ikke Den Genfundne Bro, Endelave, Rørbæk Sø og mange andre steder også er en udflugt værd, selv om det betyder tykke vandrestøvler, varmt overtøj og lune tæpper til at vikle sig ind i, mens frokostkurven fortæres.

Heldigvis er vi mennesker sådan indrettet, at vi forsøger at få det bedste ud af selv den værste krisesituation.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Vaccinationscenter er i mål med ældregruppe, men i Horsens Kommune mangler der stadig nogle

Annonce