Annonce
Horsens Posten

På den 2. side:  Sommertid hele året, tak

Gågaderne er klar til vintertid. Der er tændt for den fine vinterbelysning i blandt andet Jessensgade. Foto: Marianne Husted

Natten mellem lørdag og søndag sætter vi havemøblerne tilbage til deres vinterhi. Det er der, du skal op klokken 3 for at stille uret til en time tilbage. Du kan selvfølgelig også bare vente til næste morgen. I øvrigt stiller de fleste ure og telefoner helt automatisk over til normaltid, som er den korrekte betegnelse for vintertid.

Jeg glæder mig. Lige præcis den søndag morgen vågner jeg op med den luksuriøse fornemmelse, at jeg har en ekstra time at gøre godt med. Som den uforbederlige tidsoptimist, jeg altid har været, kunne jeg godt bruge nogle flere 25 timer lange døgn. Så kunne det være, jeg nåede til bunds i mine mange planer og to-do-lister.

Til gengæld er jeg ikke særlig glad for den sidste weekend i marts, hvor vi skal have havemøblerne frem i lyset igen. Altså sætte uret en time frem. Den søndag morgen bliver jeg ramt af  et kortvarigt jetlag. Men når vi kommer hen sidst på dagen, er det glemt, og jeg nyder, at dagen med ét er blevet længere og lysere.

Annonce

Skulle jeg være bestemmende myndighed i Danmark og EU, skulle vi have sommertid hele året. Selv i den mørke tid ville jeg måske kunne nå hjem og fange en smule dagslys, når arbejdsdagen er slut.

En enkelt lille undtagelsesparagraf må godt komme ind i lovgivningen om tiden. December må gerne være så mørk som muligt, så vi kan nyde julebelysningen det meste af døgnet.

Især af hensyn til familier med små børn, som ikke lige sådan er at regulere en time frem eller tilbage, ville det være rart med samme tid året rundt. Omstillingen til nye tider - også den helt konkrete sommer- og vintertid - kræver langsom tilvænning og kan resultere i forældre med så sorte rander om øjnene, at de kan spare at bruge eyelinere.

Men måske kommer der igen så meget gang i EU, at de kan komme os til undsætning. I hvert fald var der i 2019 et massivt flertal i EU-parlamentet for at stoppe at skifte mellem sommer- og vintertid. Tanken var, at det skulle træde i kraft her i 2021, men så gik arbejdet med tiden som bornholmeruret i mit barndomshjem helt og aldeles i stå.

Ministerrådet var nemlig ikke enige med parlamentet, og heller ikke i de enkelte medlemslande slog uret i samme takt. I de sydlige lande foretrak man permanent sommertid. I Danmark var man ikke parat til at opgive den permanent normaltid, i daglig tale vintertid. Det ville  give nogle meget lange mørke morgener om vinteren, lød argumentet.

Men mon ikke tiden snart er til at trække uret op igen og få gang i nye forhandlinger. Efter coronaen trænger EU måske til at drøfte noget så jordnært som tid og ensartede regler.

Imens kan vi nyde vintertiden og de mange græskar, som lige nu lyser op i mørket. Og vinterbelysningen, som i efterårsferien havde premiere på i Horsens.

Rigtig god vintertid.

PS: I sidste uge beskæftigede denne klumme sig med de mange forskellige former for p-automater - og især den langsommelige betjening af kunderne. Fejlagtigt blev det nævnt, at man ved at benytte p-app'en ikke kan få gavn af de to timers gratis parkering på kommunale p-pladser. Sådan er det ikke, er skribenten siden blevet gjort opmærksom på. Så derfor en stor undskyldning herfra på dette punkt.

Mon ikke tiden snart er til at trække uret op og få gang i nye forhandlinger om skiftet mellem sommer- og vintertid.

Annonce
Annonce
Horsens Posten

Sidst manglede han én stemme - denne gang lykkedes det: Piratheep er første tamiler i Horsens Byråd

Annonce
Annonce
Horsens Posten

Coronasmitten sætter flere ny rekorder i Horsens: Aldrig har der været så mange smittede på én uge eller på ét døgn

Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Traditionen tro flytter nissen med

Horsens Posten

Den søde ventetid - og den trælse ventetid

Horsens Posten

Organisationer om julehjælp: Rekordmange ansøgere i år - men lokalt er det langt fra så ensidig

Horsens Posten

Afstemningen er åben: Nu kan du stemme på Byens Bedste 2021

Horsens Posten

Coronasmitten stiger stadig i Horsens: Tiltag på skolerne kommer til at fortsætte mindst en uge mere

Horsens Posten

Fravalgte et arbejde som bygningskonstruktør og har i stedet kastet sig over kagebutik: - Jeg kæmper det bedste, jeg kan, for at holde gang i min lille forretning

Horsens Posten

Statistik kan give dig øjne i nakken

Horsens Posten

Kom til Tyskland, min ven, så skal du se restriktioner

Horsens Posten

Pølsevogn skifter fra friture til feldsalat

Horsens Posten

Coronaen vil ikke slippe os

Kultur

Rock i Lunden smider første navn på 2022-plakaten - og han kan 'måske overraske nogen'

Horsens Posten

Huset skulle renoveres og lejemålet blev opsagt - men hvor blev frisøren i Nørregade 6 af?

Horsens Posten

Citychef ude med klar opfordring: "Sørg så for at få det stik"

Horsens Posten

Lille hobby-virksomhed er blevet stor og professionel på blot fem år

Horsens Posten

Særtilbud til pensionister: Kør videre på dit gratis kort til busserne et år efter udløbsdatoen

Horsens Posten

Coronasmitten i Horsens krydser kritisk grænse: Nye tiltag træder i kraft

Horsens Posten

9728 seniorer har talt: Afgående venstrepolitiker blev den store stemmesluger ved valget til det nye seniorråd

Horsens Posten

Juta Ost-indehaver om rygte: Hvor kommer det fra - og hvorfor lige mig og min butik?

Horsens Posten

Ugens anbefaling: Det er sundt at kede sig

Horsens Posten

Hestedamsgade inviterer på skattejagt til black friday

Horsens Posten

Hun står med fostervand i skoene og moderkager i hænderne: Nu er hun valgt til byrådet, selv om hun stod nederst på listen

Annonce