Annonce
Horsens Posten

Preben optræder i dametøj og kalder sig Lathisya: En fed måde at lave en karakter på

Drag queen makeup workshop med Lathisya Adore på Grus. Foto: Mathias Mundbjerg
Kristoffer Preben Frederiksen er drag queen - med alt hvad det indebærer af hånlige kommentarer og fulde, flirtende mænd.
Annonce

Horsens: Når Lathisya Adore er i fuld figur, er det svært at se, at hun faktisk er en mand med det borgerlige navn Kristoffer Preben Frederiksen.

Kristoffer Preben Frederiksen er nemlig drag queen, og Lathisya Adore er hans drag-navn.

- Man får tit navnet af en veninde. En af mine venner kalder sig Mariah Freefall. Det navn blev hun givet af en veninde, fordi hun altid falder, når hun er fuld. Jeg fik også Lathisya af en veninde, og Adore er navnet på en af de amerikanske drag queens, som jeg ser meget op til, siger han.

Kristoffer Preben Frederiksen - i daglig tale bare kaldet Preben - er 23 år gammel og født i Horsens, men nu bosiddende i Kjellerup. Herfra kører han turen til Horsens, når han skal besøge sin far eller være frontfigur til det såkaldte Drag Queen Banko, som Grus holder en gang om måneden.

- Jeg har altid elsket teater, og jeg elsker at optræde som en karakter. Da jeg flyttede til København som 17-årig, blev jeg opmærksom på drag, og så syntes jeg, at det var en fed måde at lave en karakter på, fortæller han.

Annonce

Som at have rustning på

Men selvom Lathisya Adore er en karakter, og det tager flere timer at komme i fuld figur, er det på mange måder, når Kristoffer Preben Frederiksen er drag, at han er allermest sig selv.

- I starten var Lathisya meget en karakter, jeg gik ind i. Nu er jeg mere mig selv, når jeg er hende. Faktisk kan man sige, at jeg er Preben gange 100, forklarer han.

Drag queen makeup workshop med Lathisya Adore på Grus. Foto: Mathias Mundbjerg

Det skyldes ikke mindst, at karakteren gør ham i stand til at opføre sig lige så anderledes eller usædvanligt, som han vil. Det er nemlig drag-figuren, der opfører sig sådan - ikke Kristoffer Preben Frederiksen.


Jeg har en helt anden selvtillid, når jeg går på scenen som Lathisya.

Kristoffer Preben Frederiksen


- Man føler, at man har en form for rustning på, fordi man er karakteren. Jeg har en helt anden selvtillid, når jeg går på scenen som Lathisya, og det giver en helt anden glæde, siger han.

Annonce

Verdens største chok

Selvtilliden hjælper også til at håndtere de negative tilkendegivelser, som engang imellem kommer, når man har modet til at gøre noget så anderledes som at stille sig op på en scene som en mand i dametøj.

- Når jeg er i drag, preller de hånlige kommentarer bare af. Men det kan godt ramme lidt som privatperson, siger Kristoffer Preben Frederiksen, som ikke forventer, at han nogensinde bliver helt fri for "haters".

Hans oplevelse er, at det især er visse mænd, der kan have det svært med konceptet, og han mener, det bunder i, at de føler sig udfordret på deres maskulinitet.

Heldigvis er det langt fra alle mænd, som tager dårligt imod, når Lathisya Adore indtager scenen.

- Hvis folk er fulde, er der ind i mellem nogen, der lægger lidt an på mig. Så får de verdens største chok, når jeg så afslører, at jeg faktisk er en mand. Men de fleste bruger bare drags til at sætte gang i festen, siger Kristoffer Preben Frederiksen.

Annonce

Drag er ikke lig med homoseksuel

Han forstår godt, hvis man kan have svært ved at finde ud af, hvordan man egentlig skal tiltale en drag queen - og derfor er han heller ikke særligt nærtagende omkring det.

- Jeg identificerer mig som hankøn, men omtaler mig selv som hunkøn, når jeg er i figur. Men jeg tager ikke tingene så personligt, og jeg plejer altid at sige, at folk både må sige hun, han og den, hvis de vil det. Det er det med at lege med kønnet, der er fedt, siger Kristoffer Preben Frederiksen, der dog er bevidst om, at andre drag queens har stærkere følelser forbundet med emnet.

Her ses Lathisya Adore i selskab med entertaineren Jacob Haugaard. Privatfoto.

En anden ting, som folk kan være bange for at spørge til, er seksualitet. For har drag queens nu noget med seksualitet at gøre eller ej?

- Det er der mange, der tror, men det er ikke nødvendigvis sandt. Mange er ganske vist homoseksuelle, men det gælder altså ikke for alle, siger Kristoffer Preben Frederiksen, der selv er biseksuel, men personligt også kender heteroseksuelle drag queens.

Tre tips til at blive drag

Her giver Kristoffer Preben Frederiksen alias Lathisya Adore tre gode tips, hvis du selv overvejer at blive drag queen.

1: Spring ud i det og vær modig - ellers kommer du ingen vegne.

2: Se masse Youtube-videoer - der kan man finde gode råd til at komme i gang. Ellers skriv til en drag queen på Instagram. Så er de fleste flinke til at hjælpe.

3: Øv dig en masse - Kristoffer Preben Frederiksen har været drag queen i mere end fem år og har efter eget udsagn stadig en masse at lære.

Udover Drag Queen Banko laver han workshops og tager til Draghouse i København hver tredje måned. Desuden medvirker han i et tv-program, som kommer til august, og til november er han en del af et velgørenhedsshow til fordel for AIDS-fonden. Drag-livet kører altså på fuldt blus, og Kristoffer Preben Frederiksen regner ikke med at blive træt af det foreløbigt.

- Jeg skal da være Danmarks ældste drag, siger han med et grin.

Drag queen makeup workshop med Lathisya Adore på Grus. Foto: Mathias Mundbjerg
Annonce
Annonce
Horsens Posten

Farvespil i Galleri Progres

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Årets bogfest udsat

Horsens Posten

Forstå kravet om mundbind i Horsens: Hvor skal man have dem på? Hvem kan slippe for dem? Må man bruge et af stof?

Horsens Posten

Bronzealder Battle for to

Horsens Posten

Horsens Kommune melder ud: Herfra gælder kravet om mundbind i busserne

Annonce