Annonce
Læserbrev

Psykolog: Ret opmærksomheden ud og se din næste

Annonce

Det er mørkt og koldt. Der er dage med regn og rusk. Efterårets måneder er ved at ebbe ud, og de endnu mørkere vintermåneder tager snart sit indtog, hvor dagslyset er på sit minimum.

Det appellerer ikke meget til at opholde sig ude mere end højst nødvendigt, og vi får lyst til at gå lidt i hi som bjørnene og lukke os om os selv.

Men når vi bevæger os rundt udenfor, kan vi lige så godt få det bedste ud af det.

I stedet for at rette blikket stift mod målet, der gås efter, vil det være dejligt, hvis folk rettede blikket mod de medmennesker, der også er på vej et sted hen. Et lille nik eller træk på smilebåndet – et kort anerkendende blik i forbifarten ville gøre transporten mere behagelig.

Jeg har ofte oplevet, at mange undgår øjenkontakt med mennesker, som de møder på deres vej.

Selvom de har set, at jeg for eksempel sender et smil eller tilkendegiver, at jeg har set dem, er der mange, der ikke responderer på det.

Som om jeg er gennemsigtig og ikke til stede.

Andre kigger på mig med mundvigene nedad, som om jeg er vanvittig. Jeg synes helt ærligt, at det er ærgerligt om end nærigt ikke at kunne give bare en brøkdel af et øjeblik på at ”se den anden”.

Det kræver kun en lille smule venlighed og en lille smule opmærksomhed på omgivelserne i stedet for at være centreret omkring sin egen indre verden. Der skal så lidt til at gøre en lille bitte forskel i et andet menneskes liv – og så er det ganske gratis og gør slet ikke ondt.

Heldigvis er der også mange mennesker, der sætter pris på at rette opmærksomheden ud mod andre.

Når jeg går til og fra arbejde, møder jeg ofte en håndfuld mennesker, som også går der i samme tidsrum i hverdagene, og flere af dem er med på den med at give et smil eller et ”godmorgen”, og det er så rart.

Det gør, at det føles lidt lettere og lidt mere behageligt at leve i mellemzonen fra et gøremål til et andet.

Jeg synes, at det er interessant, hvor lidt der egentlig skal til for at skabe lys og varme omkring sig. Det gør en grå dag lidt mindre grå, når man får et smil med på vejen.

Så tak til alle jer, der, lige som jeg, synes, at det er vigtigt at sprede venlighed og næstekærlighed til et fremmed menneske. Vi er jo i samme båd – vi skal alle fra et sted til et andet, og vi bevæger os i det samme kolde vejr.

Så selvom vi ikke kender hinanden, så lad os da gøre turen sjovere, lettere og mere nærværende.

Det ville kunne gøre noget ved fællesskabsfølelsen og gavne vores egen trivsel.

De fleste kender til den gode følelse det giver at holde for en fodgænger, rejse sig for en gammel mand i bussen og holde en dør for den næste, der skal ind, men dette omsorgsmønster kan også sagtens udvides til, når vi går på gaden – også når solen ikke skinner, og der er høj himmel.

Så lad os gøre skridtene i kulden mere festlige, hvor vi anerkender hinandens eksistenser, og dermed kan være med til at skabe en lidt bedre dag for andre og for os selv - i dag, i morgen og alle de andre dage.

Mange undgår øjenkontakt med mennesker, som de møder på deres vej. Og det er faktisk ærgerligt, mener denne uges klummeskribent, psykolog Gitte Dalby. Arkivfoto: Jørgen Hasseriis
Annonce
Annonce
Horsens Posten

Farvespil i Galleri Progres

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Årets bogfest udsat

Horsens Posten

Bronzealder Battle for to

Horsens Posten

Forstå kravet om mundbind i Horsens: Hvor skal man have dem på? Hvem kan slippe for dem? Må man bruge et af stof?

Annonce