Annonce
Horsens Posten

Puch Maxi-udstilling åbnede med motorstøj og brændstof-os: Interessen har været overvældende

Danmarks Industrimuseum på Gasvej åbnede lørdag sin ny udstilling "Børnenes Knallertværksted", der på åbningsdagen havde besøg af de lokale Puch-klubber "Rævehalerne" og "Derudad".
Annonce

Horsens: - Det bringer minderne frem, indskyder en af de fremmødte, henvendt til sidemanden.

Hans stemme er kun lige akkurat hørlig i den vibrerende støj, eller nostalgiske øreguf, om man vil, fra de 11 Puch Maxi'er, der har taget stilling foran indgangen til Børnenes Knallertværksted, Danmarks Industrimuseums nye udstilling, der åbnede lørdag.

Støjen fra motorerne og den osede atmosfære, der leveres af de to lokale Puch-klubber "Rævehalerne" og "Derudad", sætter scenen for en udstilling, der først og fremmest er henvendt til børn, men som er endt i et Puch Maxi'ernes memory lane.

- Vi havde set på foran, at vi nok ville ramme ned i en nostalgi, men interessen har alligevel være overvældende, siger David H. Olsen, museumsinspektør på Danmarks Industrimuseum, på baggrund af de henvendelser, museet har fået fra Puch Maxi-entusiaster.

Når man kører ind på en tankstation på en motorcykel, er der ikke nogen, der kommer og snakker. Men når man kommer på en Puch Maxi, kommer der altid nogen hen og siger "sådan en har jeg også haft." Man er ikke så farlig, når man kommer på en Puch Maxi.

Karsten Andersen

Annonce

Har modtaget over 1400 foto

Udstillingen giver yngre sjæle adgang til 3D-printede knallertmotorer, som kan skilles ad og samles igen, og som et ekstra element havde museet på forhånd søgt gamle foto af folk og deres Puch Maxi'er på facebook.

En søgning, personalet forventede ville give omkring 100 foto.

- Men vi har modtaget over 1400, og folk sender stadig, siger David H. Olsen.

Et udpluk af de tilsendte foto og vedlagte anekdoter er kommet op at hænge i udstillingen, mens de resterende foto vil indgå i en dedikeret Puch Maxi-udstilling på et senere tidspunkt.

- Vi når det nok ikke i år, så det bliver formentlig næste år, vi laver sådan en udstilling, siger museumsinspektøren.

Annonce

En stykke nostalgi

Lørdag var der pænt opbud fra interesserede, der kom så langt væk fra som Sorø, og udstillingslokalet blev hurtigt fyldt op, særligt af folk med interesse for Puch Maxi'en.

- Puch Maxi'en udgør et stykke nostalgi for folk mellem 39 og 59 år, og i dag er der mange, der dyrke den som retro. Der er en uskyld over knallerten, den er hverken kraftfuld eller kompliceret, siger David H. Olsen som forklaring på den store popularitet.

Det synspunkt støtter Karsten Andersen.

Han er præsident i den lokale Puch-klub Rævehalerne, som han stiftede i 2010.

- Vi er i dag 18 medlemmer, hvor af de 12 er aktive. Hvert år kører vi af sted på tur, vi har blandt andet været i Schweiz et år, siger Karsten Andersen.

- Puch Maxi'en gør det til en hyggelig oplevelse, for det går ikke så stærkt, så man oplever noget, mens man kører, siger præsidenten.

Han har samtidig gode erfaringer med Puch Maxi'ens uskyldige fremtoning.

- Når man kører ind på en tankstation på en motorcykel, er der ikke nogen, der kommer og snakker. Men når man kommer på en Puch Maxi, kommer der altid nogen hen og siger "sådan en har jeg også haft." Man er ikke så farlig, når man kommer på en Puch Maxi, siger Karsten Andersen.

To lokale Puch-klubber, "Rævehalerne" og "Derudad", lagde lørdag vejen forbi Danmarks Industrimuseum for at åbne udstillingen "Børnenes Knallertværksted". Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Hjelm på styret

Kort efter åbningen af udstillingen har flere børn allerede haft hænderne i de 3D-udprinterede motorer, mens mange af udstillingens mere modne gæster har taget plads foran tavlen med de tilsendte Puch Maxi-foto.

En af dem er Søren Wind, der kan kigge op på et foto med en 33 år yngre udgave af sig selv.

- Fotoet er taget i 1987 i mine forældres indkørsel. Puch Maxi'en var min første oplevelse af frihed på hjul, siger Søren Wind og bemærker hjelmen på styret.

- Dengang havde man jo strithår, når man skulle være smart, så der var ikke plads til at have hjelm på. Men så en dag blev jeg stoppet af en betjent i Tørring, der løftede hånden og gjorde sådan her, siger Søren Wind og peger på sin tinding, mens han griner over mindet.

- Efter den oplevelse havde jeg hjelm på i et par dage, siger han og smiler.

"Børnenes Knallertværksted" kan opleves alle dage mellem klokken 11 og 16.

Zonnie Lund Johansson var blandt de børn, der på åbningsdagen havde hænderne i de 3D-udprintede knallertmotorer. Foto: Søren E. Alwan
Søren Wind er en af de flere end 1400 personer, der har været i gemmerne for at finde et privatfoto med sin Puch Maxi og sendt det til industrimuseet. Fotoet af Søren Wind er er af de udvalgte, der er kommet med i udstillingen. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Elbobladet

Mini med maxi køreglæde

Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Anne Dorte Michelsen - solo

Horsens Posten

Biblioteket: Vild med kaniner

Annonce