Horsens: Helene Henneberg-Johansen, 32 år, kommer trillende med sin elladcykel, der er udsmykket med små lyserøde grise. Dicte Dahl, 29 år, er på gå-ben til Rådhusparken, hvor træerne er sprunget i lysegrønt. På lørdag bliver det endnu mere grønt i parken.
Det er det, som lige nu fylder hos de to kvinder, der er helt tossede med klimaet. De er nemlig en del af bestyrelsen bag Grøn Fest, som får parken til at vibrere 7. maj.
- Inden for bygrænsen bruger jeg ikke bil, siger Helene Henneberg-Johansen, journalist, børnebogsforfatter og selvstændig med virksomheden Klimaven.
Dicte Dahl, 29 år, der er medarbejder hos Gefiongården og assisterer på kærestens restaurant Kesar, lever bæredygtigt ved blandt andet at bo på en husbåd.
- Så opdager du, hvor lidt du egentlig har brug for, er hendes erfaring.
De er ikke til løftede pegefingre, men de vil gerne være eksempler på, at det ikke er så svært at praktisere bæredygtighed i en ganske almindelig dagligdag.
Festen er flyttet
Det er også de gode eksempler, som gæsterne møder, når hele byen er inviteret til grøn festival.
Helene Henneberg-Johansen har været arrangør, siden den første Grøn Fest fandt sted i 2017 og trak 1000 mennesker til Rådhusparken.
- Det var helt overvældende, husker den tidligere formand for Ungerådet, der sammen med en håndfuld unge kvinder i forbindelse med et kursus udviklede ideen til en lokal festival med fokus på at leve grønt og klima-venligt.
Siden flyttede festivalen til Langelinie. Her blev den også holdt sidste år med nogle ugers udsættelse på grund af corona. I år har de valgt den mere bynære placering.
- Vi skulle både tjekke coronapas og sørge for, at corona-foranstaltningerne var i orden. Men alligevel kom der der mange mennesker, siger Dicte Dahl.
Nede på jorden
Der har tidligere deltaget kändisser som tv-kokke og musikere som Linda Andrews, kendt fra X-Factor. Denne gang har de valgt at holde festen mere nede på jorden. Budskabet om den grønne omstilling skulle nødigt drukne i store navne, som de siger.
- Vi vil gerne tilbage til, at folk kan række hånden op og stille spørgsmål til dem, der er på scenen, siger Helene Henneberg-Johansen.
Slik af overskudsfrugt og loungestemning
Denne gang vil folk kunne høre alt fra country, pop til rock på den "lounge-agtige måde", som de to kvinder siger. På scenen vil de også møde en mand, der fortælle om, hvordan han har reduceret sit CO2-forbrug med 50 procent.
Pladsen byder på en række workshops, hvor man eksempelvis kan lære at lave mosbolde med små dekorative planter. Kokedama, hedder det på japansk. Virksomheden Virkeværk instruerer. En anden workshop handler om at lave slik af overskuds-frugt. Det står Merryberry fra Aarhus for.
Børn kan deltage i "skraldekatapult", hvor de på en sjov måde samler skrald. Green Burger og Kesar stiller op med grønne retter, mens Café Hygge sørger for veganske kager.
Danmarks hyggeligste festival, som de to kvinder kalder den, begynder klokken 13 og varer til klokken 19.30.
- Forhåbentlig oplever folk det som i den klub, hvor jeg arbejder, at det er sjovt at tænke grønt, siger Dicte Dahl, der en dag om ugen laver grøn mad sammen med børn, og selv om det er nyt for dem med eksempelvis plantefars, er det noget, der begejstrer.