Annonce
Horsens Posten

Restauranter og værtshuse i Horsens efter natlig aftale: Yes, vi er klar!

Katrine Schnohr og Daniel har i denne uge været i gang med at gøre restaurant Tequila Sunrise klar til udendørs servering. Nu kan de også gøre klar til servering indenfor. Og det glæder de sig over. Foto: Michael Svenningsen
Der er glæde og forventning at spore hos restaurationslivet i Horsens over muligheden for at åbne igen fra på onsdag. Mange havde datoen 6. maj inde på radaren, for da var det oprindelig planen, at indeserveringen kunne genoptages - nu går det et par uger hurtigere end ventet.

Horsens: Fra på onsdag må spisesteder og værtshuse igen åbne for servering - både inde og ude. Vi har ringet til flere restaurationer i Horsens for at høre, hvordan de forholder sig til genåbningen.

Bliver de klar til at åbne på onsdag, og hvordan griber de det an?

Dollys melder klar - og bestiller friske asparges

Endnu er Søren Dahl Jensen og personalet på Cafe Dollys ikke helt klar over, hvor mange spisende gæster de må lukke ind på restauranten. Arkivfoto: Søren E. Alwan

- Alt det jeg skrev på hjemmesiden torsdag, er uaktuelt nu.

Sagt med et smil af Dollys-indehaver Søren Dahl Jensen. Det kommer noget bag på ham, at ham må åbne 21. april - også indendørs.

Der var indkøbt nye varmelamper, så Dollys var forberedt på udendørs servering fra onsdag, og dem skal der nok blive brug for alligevel, vurderer han.

- Bestemt. Mange vil nok foretrække at sidde udenfor, lyder det.

Søren Dahl Jensen forventer et lidt mindre menukort end vanligt de første dage, men han slår blandt andet fast, at der er lagt option ind på friske danske asparges.

Han skal også i gang med at hente mere personale ind. Han havde regnet med, at han og kæresten selv kunne klare udeserveringen frem til 6. maj.

- Men det gider jeg ikke brokke mig over, slår han fast.

Indeserveringen foregår formentlig med mindst to kvadratmeter pr. siddende gæst, men de regler vil Søren Dahl Jensen gerne være sikker på. Et krav på 7,5 kvadratmeter pr. gæst har tidligere været fremme, og det vil betyde 25 inde-gæster mod normalt 180 – og så giver det reelt ikke mening at åbne.

Vil man sidde inde på Dollys, skal der bordreservation og coronapas til. Vil man sidde ude, kan man møde op spontant - og møder ikke krav om coronapas.

- 60-70 procent af vores gæster kommer ”på døren”, som man siger – altså ved pludselig indskydelse, siger Søren Dahl Jensen.

- Vi åbner, men coronapas burde ikke være vores opgave

Morten Klitsgaard Knudsen (t.v.) og Jacob Lyreskov fra restaurant Mammas og Over Middel i Grønnegade gør klar til at genåbne både inde og ude fra 21. april. Arkivfoto: Søren E. Alwan

Restaurant Over Middel og Mammas i Grønnegade er klar til at åbne udendørs fra 21. april. Indehaverne Morten Klitsgaard Knudsen og Jacob Lyreskov ser frem til at kunne tage imod kunder igen.

- Det giver mening for os, for vi er i gang forstået på den måde, at vi gennem hele nedlukningen har haft takeaway. Vi kan tage imod 25 gæster ad gangen, siger Morten Klitsgaard Knudsen, og fortæller at han og makkeren Jakob Lyreskov de seneste uger har været i gang med at sætte både gårdhave og restaurant i stand.

Torsdagens lempelser af restriktionerne bliver modtaget positivt hos de to indehavere:

- Uanset, at vi nu får virkelig travlt med at blive klar, så er vi med på de nye åbningsmuligheder, og skal nok nå det, Jakob Lyreskov.

Han lægger dog ikke skjul på, at det bliver nogle kommende pressede dage, han og Morten Klitsgaard Knudsen går i møde:

- Vi mangler personale, seks til syv afløsere, som vi har mistet på grund af nedlukning, så den del skal vi forsøge at løse hurtigst muligt. men det når vi nok ikke til onsdag 21. april, og det betyder, at vi de første uger kommer til at rende noget hurtigere end ønsket, siger Jakob Lyreskov.

Med hensyn til corona-pas er makkerparret ikke tilfreds.

- Den del er træls. Det burde ikke være vores opgave at skulle tjekke, om folk lader sig teste. Det burde ligge ved myndighederne, siger Morten Klitsgaard Knudsen.

Vinöl åbner - men først fra fredag 23. april

Vinöl-indehaverne Benjamin Blender (t.v.) og Jesper Bowman er klar til åbning, men i første omgang begrænser de det til to datoer for at se, om krav til reservation og corona-pas lægger en dæmper på antallet af gæster og efterspørgsel. Arkivfoto: Jakob Hedegaard-Høgh

Vinöl på Torvet står også klar til at byde kunder på mad og drikke båden inden- og udenfor. Stedet åbner dog ikke fra 21., men vil i stedet og indtil videre satse på to dage, fredag 23. april og torsdag 29. april.

Det fortæller medindehaver Benjamin Blender med henvisning til, at han satser på at komme lidt tættere på store bededag og weekenden i forlængelse deraf, hvor han ved, der er mere gang i byen.

Benjamin Blender har besluttet at lave tre faste retter på menukortet mod tidligere langt flere valgmuligheder. Det sker for bedre at kunne styre indkøb af råvarer. Han vil med indtil videre to åbningsdage se, hvor stor efterspørgslen er, lyder det.

- Der er krav til corona-pas indenfor og bordreservation, og vi har derudover vejret at tage højde for udenfor. Jeg vil lige se, på hvilket niveau efterspørgslen ligger, inden jeg åbner yderligere, siger han.

Han ser desuden kritisk på kravet til corona-pas og til bordreservation.

- Lad os håbe, de krav bliver ændret i løbet af de kommende uger, så de falder helt bort. Kravet til corona-pas er noget pjat, når vi nu alle kan mødes i Bilka uden at skulle fremvise et pas. Det burde ligge hos politiet at kræve sådan noget hos folk - bestemt ikke hos os, siger han.

Morzybitten kører fuldt program

Morzybitten satser på, at der også snart kan komme gang i live-musik på stedet. Foto: Marianne Husted

Morzybitten i Jessensgade havde planlagt at åbne for udendørs-servering fra 21. april. Nu bliver det i stedet med fuldt program, som indehaver Bjarne Schnohr udtrykker det. Parret bag beværtningen får nogle travle dage med at få en renovering gjort klar og købt ind til genåbningen.

- Det overskygger dog ikke glæden ved at kunne åbne igen, siger Bjarne Schnohr, der håber at kunne få de varer, der er brug for til genåbningen.

Han glæder sig også over at kunne sætte musikprogrammet i gang. Morzybitten lægger ud med Tue West 6. maj. Og der bliver også tændt for livesendinger fra sportens verden.

Dog håber han, at det snart bliver muligt at udvide åbningstiden.

Hesten er sadlet til på onsdag

Lars Cederlund Olesen (til højre i billedet) fra Den Gyldne Hest synes, det er positivt, at genåbningen kommer med så kort varsel. Arkivfoto: Søren Gylling

Lars Cederlund Olesen fra Den Gyldne Hest i Thonbogade blev først med Folkebladets opkald fredag morgen opdateret på nattens udvikling, og han melder klar til at åbne 21. april. Som han siger - lettere omskrevet: Hesten står klar som en nyvasket barnerumpe.

- Vi regnede med 6. maj og har ikke købt det store hjem endnu, men vi har nogle døgn til at forberede os. Vi er glade for at kunne lukke døren op.

Skulle der mangle et ølmærke eller to fra dag et, lever gæsterne nok med det, lyder ræsonnementet.

- Er du overrasket over, at det nu går så hurtigt?

- Ja, det er da positivt, men det er også første gang, det sker. Normalt, når der skal lukkes ned, er det fra i morgen, mens genåbninger er om lang tid. Det her klæ’r regeringen.

Lars Cederlund Olesen er ikke opdateret på de indendørs arealkrav, men håber på, at det er som før seneste nedlukning: To kvadratmeter pr. siddende gæst og en bordafstand på en meter. Så kan han få 20 gæster ind ad gangen.

Den Gyldne Hest har seks-otte pladser på gågaden også, og her slipper han og kollegerne for at tjekke coronapas.

- Restauranten er vores eneste indtægt

Katrine Schnohr og Daniel Ubric Lopez er glade for udsigten til at kunne tjene penge på restauranten igen. Foto: Michael Svenningsen

- Vi er megaglade!

Sådan lyder den umiddelbare kommentar til nattens forlig om genåbning fra Katrine Schnohr, der sammen med kæresten Daniel Ubric Lopez driver den mexicanske restaurant Tequila Sunrise i Smedegade.

Parret får med hendes ord "megatravlt". De er i gang med at gøre gårdhaven klar til udendørs servering fra 21. april. Nu skal de også have kig på lokalerne indendørs. Og endnu mere påkrævet er det at få fat i de nødvendige varer og det personale, som først skulle have begyndt 6. maj.

- Vi havde regnet med at kunne starte stille og roligt med udendørsservering. Nu får vi forhåbentlig rigtig travlt. Men heldigvis har coronaen lært os at tænke kreativt og være omstillingsparate, siger hun.

Hun og Daniel Ubrich overtog den mexicanske restaurant fra hans forældre kort tid inden første corona-nedlukning, og da de ikke har været ejere i mere end godt et år, kan de ikke få del i hjælpepakkerne.

- Vi skal bare i gang. Restauranten er vores eneste indtægt, siger Katrine Schnohr.

Pynten-forpagter er forberedt til onsdag

Da forpagter af Restaurant Pynten, Jesper Stobberup forberedte genåbning for gæster udendørs fra på onsdag, valgte han også at gøre lokalerne klar indenfor. Det betyder, at han med forholdsvis ro og overskud er klar både inde og ude til på onsdag. Foto Søren E. Alwan

Restaurant Pynten ved Langelinie er også åbningsklar, melder stedets forpagter Jesper Stobberup.

- Vi er heldigvis forberedt på at åbne udenfor, og i den forbindelse har jeg også gjort lokalerne klar indendøre. Derfor er vi klar med det hele, siger han og understreger, at han intet problem ser i at skulle spørge sine gæster om gyldigt corona-pas, når de skal spise inden for på Restaurant Pynten.

- Hvis det er det, der skal til, for at vi kan åbne, gør vi det på den måde. Men jeg tror dog, vi kommer til at miste noget omsætning, for spontane besøg hos os harmonerer ikke med corona-pas.

Fra ikke klar til: - Vi er klar

Det så ikke godt ud for Det Ny Kronborg med de hidtidige restriktioner og en mulig genåbning. Men med lempelserne torsdag aften fortæller inehaverne af spisestedet nu, at de er klar til at modtage gæster fra fredag 23. april. Foto: Mads Dalegaard

Inden torsdagens lempelser i restriktionerne for genåbning fortalte indehaverne af Det Ny Kronborg, at man ikke fandt det muligt at åbne spisestedet. For stramme kvadratmeterkrav og for lille en gårdhave til udeservering umuliggjorde en genåbning lige nu for indehaverne.

Men torsdag aften blev der ændret på det billede. Fredag formiddag lød meldingen derfor fra Bente og Kenneth Duevig:

- Vi genåbner, og vi er meget glade for lempelserne. Lige nu er vi ved at planlægge alt det, vi skal have på plads. Der er utrolig meget.

Det Ny Kronborg satser i skrivende stund på at genåbne fra fredag 23. april. Førend kan man ikke nå at få alt på plads, forklarer Bente Duevig.

- Det er et kæmpe maskineri, vi nu skal have i gang inden for få dage, og det kan vi ikke nå til på onsdag. Derimod er fredag en realistisk genåbningsdag, siger hun.

Disse ting genåbner fra 21. april med ny aftale

  • Caféer og restauranter får lov til at åbne for indendørs servering. Dog med krav om bordbestilling og fremvisning af coronapas. Samtidig fjernes kravet om coronapas ved udendørs servering. Sidste udskænkning er klokken 22. Barer og værtshuse må også genåbne under samme vilkår.
  • Tilskuere får lov til at vende tilbage til stadioner i Superligaen, Kvindeligaen, i 1.- og 2. division samt ved A-landskampe for herrer og kvinder med klart adskilte sektioner med maksimalt 500 tilskuere i hver og med krav om coronapas.
  • Daghøjskoler, inklusive seniorhøjskoler, kan åbne med testkrav svarende til testmodellen på uddannelsesområdet. 5.-8.-klasses elever får mulighed for udendørs fremmøde i de uger, hvor der ikke er adgang til indendørs undervisning.
  • Afgangseleverne i grundskoler og på voksenuddannelser må have 80 procent fremmøde, mens erhvervsuddannelser må genåbne i fuldt omfang. Studerende på landets videregående uddannelser må nøjes med 30 procent fremmøde.
  • Forsamlingsloftet hæves, så det fra 21. april er muligt at samles 10 personer indendørs og 50 personer udendørs. 6. maj hæves loftet til 25 indendørs og 75 udendørs. 21. maj hæves det til 50 indendørs og 100 udendørs. 11. juni hæves det til 100 indendørs. Fra den dato gælder forsamlingsloftet ikke længere udendørs.
  • 1. august afskaffes forsamlingsloftet helt. Dette gælder dog ikke for særligt store arrangementer og forsamlinger. I begyndelsen af næste uge vil en ekspertgruppe komme med sine anbefalinger heromkring. Det kan blandt andet få betydning for, om sommerens festivaler kan afholdes.
  • Anbefalingerne om, at indendørs gudstjenester og kirkelige handlinger højst må vare 30 minutter og skal gennemføres uden fællessang, lempes.
  • Der åbnes for mere indendørs idræt for unge og ældre. Ifølge aftalen vil det også fra 21. april være muligt for de store indkøbscentre og stormagasiner at genåbne for almindelig handel.

Kilde: Ritzau

Annonce
Annonce
Horsens Posten

Bedsteforældredag på Glud Museum

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Introduktion til Facebook

Annonce