Annonce
Horsens Posten

Så lukkede butikkerne for i år: Den pludselige juleferie er både trist, underlig og glædelig

Butikschef Winnie Rahbek afslutter næsten julehandlen i Bog & Idé 23. december klokken 18 med at låse dørene. En kunde har ringet og spurgt om lov til at komme 10 minutter senere, så der vil butikken for en stund være åben igen. Og så er det slut for i år. Foto: Nicolai Skovgård
Covid-19 betyder, at butikkerne lukker lillejuleaften uden at skulle tænke på udsalg og bytteræs fra 27. december. Julehandlen har budt på god lokal støtte, melder de.
Annonce

Horsens: De sidste julegaver er købt, og butikkerne har låst dørene og trukket gitrene ned.

Normalt betyder det, at de butiksansatte så skal i gang med at pille julepynt ned og i stedet sætte udsalgskilte op og fylde hylderne med tilbudsvarer. Sådan bliver det ikke i år.

Covid-19-udviklingen i Danmark betyder, at 23. december var årets sidste åbningsdag for butikkerne, og det giver en kærkommen - men usædvanlig - mulighed for lidt længere juleferie. Indtil videre kan de først åbne igen fra 3. januar, men det kan sagtens blive forlænget.

Folkebladet har lillejuleaftensdag været en tur rundt i en række af Horsens' butikker for at høre, hvordan julehandlen er gået, og om juleferien er tiltrængt:

Skoringen: Trist, for vi ville gerne holde åbent

Skoringen er en af flere butikker, som melder om god lokal opbakning. På lillejuleaftensdag havde Tenna Jensen både tid til kunder og til mere praktisk arbejde, så der kunne blive lukket ned til juleferie. Foto: Nicolai Skovgård

Hos Skoringen har man været glad for døren ud mod Søndergade. Med den må de godt holde åbent helt frem til juleaften, selv om Bytorv Horsens er lukket:

- Det har været en anderledes jul, og vi kan godt mærke, at internettet har taget en større del end hidtil. Men vi har været vildt glade for den støtte, vi har fået fra lokale, som kommer herned. Det kan vi jo se bare i dag, siger salgsassistent Tenna Jensen.

Ud over at passe kunderne går hun og resten af teamet denne lillejuleaftensdag og får styr på lidt mere praktiske detaljer, når de nu skal holde lukket den næste halvanden uge - som minimum:

- Vi har haft gang i det hele her, og der er foregået meget bag scenen med at gøre klar til udsalg i januar og med at få julepynten ned, siger hun.

Nu gælder det ferie, og det er man i denne branche ikke vant til.

- Det er underligt, for det har vi jo ikke haft i mange år - bortset fra helligdagene, hvor man har kunnet hygge sig. Nu bliver der mere tid til at slappe af med familien, men det er også trist, for vi vil gerne kunne holde åbent, siger Tenna Jensen.

Bog & Idé: Juleferie er både godt og skidt

Butikschef Winnie Rahbek havde tid til at sætte ting på plads og rydde op i butikken, da der trods en del kunder ikke var så mange, at de ansatte ikke kunne følge med. Foto: Nicolai Skovgård

- Det kan jeg slet ikke finde ud af, så jeg tror, at pc'en sniger sig frem engang imellem.

Sådan fortæller Winnie Rahbek, butikschef i Bog & Idé, om udsigten til juleferie.

- Det er både godt og skidt. Jeg får mere tid sammen med familien, og det er første gang i evigheder, at jeg kan holde juleferie, men det bliver også mærkeligt, at vi ikke skal opleve det her udsalgsræs mellem jul og nytår, tilføjer hun.

Vi tager den hurtige snak uden for butikken, der er godt fyldt med kunder, og hvor en corona-medarbejder står klar i døren til at håndtere de sidste mange kunder.

- Julehandlen er gået fint. Der har måske været en smule færre mennesker, men vi kan også mærke, at folk startede tidligere i år, så det har været mere spredt ud, siger Winnie Rahbek.

Det betyder, at der ikke har været samme tryk på det sidste par dage op til jul, men det kan også skyldes misforståelser hos kunderne.

- Der skete noget efter pressemødet, hvor Mette Frederiksen (S) lukkede ned for liberale erhverv. Mange troede, at det også gjaldt os, og vi havde flere, der ringede og spurgte til det, siger butikschefen.

Hos Benedikte har coronaen været skræmmende

Alt i alt melder Benedikte Nørgaard om et fint år, hvor især oktober var god, og derfor har hun det OK med, at black friday og julen blev anderledes end hidtil. Foto: Nicolai Skovgård

Benedikte startede julesalget med at flytte i nye lokaler og lade den gamle adresse være outlet. Det skete lige før black friday, som blev en skuffelse i forhold til tidligere år.

Det seneste par dage har været relativt rolige, og indehaver Benedikte Nørgaard tror, det blandt andet skyldes, at kunderne ikke har kunnet finde ud af, at butikkerne stadig kunne holde åbent helt til jul, mens liberale erhverv måtte lukke.

- Det virker til, at folk har været skræmte, men smittetrykket er også højt lige nu, siger hun og giver et eksempel på manglende kunder:

- Det her med at købe en pæn kjole til jul eller nytår har der ikke været meget af. Nogle tænker sikkert, at det ikke er nødvendigt i år, og vi har heller ikke rigtig købt ind til det, siger Benedikte Nørgaard, der dermed også selv har holdt igen på grund af coronavirus.

Generelt har hun oplevet god lokal støtte og forventer nu at skulle holde en smule ferie og derefter gå i gang med en ret så fleksibel bytteperiode, mens der ikke bliver det vilde udsalg, da hun har solgt varerne igennem outletbutikken.

- Det bliver underligt. Jeg vil glæde mig til lidt flere fridage, men ellers har vi også et baglokale, vi stadig ikke har fået malet, og nu kan man for en gangs skyld lave status i dagstimerne, siger hun.

Selected startede udsalget før jul og sælger nytårskjolerne online

Homme-ansvarlig Rasmus Møller Jacobsen og butikschef Pernille Zeberg Sørensen har sørget for, at kunderne ikke behøvede at komme i Selected for at handle. Man har kunnet købe via de sociale medier, og så har butikschefen selv kørt varerne ud - eller sendt dem med posten, som da en kunde fra Lemvig havde bestilt en ordre. Foto: Nicolai Skovgård

Årets julehandel har lignet sidste år på omsætningen, fortæller butikschef i Selected Pernille Zeberg Sørensen.

- Hverdagene har været rolige, og så er det eksploderet i weekenderne. Og så har mange købt via Instagram, og vi har leveret varer ud til kunder, siger hun.

Åbningstiderne har været udvidet, men det har ikke hjulpet, når det ikke har været alle gågadens butikker. Selected har også startet udsalget inden jul.

- Vi har 11 butikker i centre, som er lukket nu, så vi har tømt dem i Vejle og Kolding for deres nye varer og sat vores gamle på udsalg, siger Pernille Zeberg Sørensen.

Hun pakker bilen med varer, inden hun lukker af for julen, så salget kan fortsætte hjemmefra.

- Jeg holder lidt fri, men kommer stadig til at køre salg over sociale medier, så folk kan købe til nytår. Vi har dag til dag-levering via Post Nord, så jeg håber, det kan give lidt, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

En dobbelt danmarksmester, to dygtige fodboldtrænere og enhver svigermors drøm: Unge horsensianere hyldet hver for sig

Horsens Posten

Butikker holder i, men der er dystre toner: Vores sunde forretning smuldrer. Denne nedlukning er hårdere. Det kan næsten ikke blive værre

Annonce