Annonce
Horsens Posten

Slut med at kede sig: Caféejer sælger brød og kager som takeaway

Dejligt lunt brød, som bliver afsat nærmest lige så hurtigt, som Frederikke Brandt får det ud af ovnen. Indtil cafeerne igen må åbne, bager hun dagligt brød og kager, som skal forudbestilles. Foto: Marianne Husted
Frederikke Brandt har som alle andre cafeer holdt sin café lukket i små fire måneder. Men hun trængte til at komme i gang med et eller andet. Det er blevet til brød og kager som takeaway fra Café 31E i Møbelpassagen.

Horsens: Frederikke Brandt fik ideen en sen mandag aften. Tirsdag havde hun bagt det første brød, og onsdag besluttede hun sig for, at hun vil bage brød og kager som takeaway fra sin rustikke baggårdscafé 31E i Møbelpassagen.

Den 22-årige indehaver, der sjældent sidder stille, var nemlig ved at blive vanvittig efter tre en halv måneder lang nedlukning.

Frederikke Brandt i fuld gang med at bage brød. Dejen har hævet i 50 timer. Foto: Marianne Husted

Da hendes far smagte på det første lune brød, direkte fra ovnen, foreslog han hende at begynde med et takeaway-salg af de langtidshævede brød, der ud over mel rummer hendes to yndlingsingredienser: Kærlighed og tid.

Annonce

Folk stod i kø

Første åbningsdag var fredag den 19. marts. Hun havde gang i ovnen fra kl. 6.00 om morgenen, og da hun kl. 13 åbnede for takeaway, stod kunderne i kø udenfor, ligesom bestillingerne over Instagram væltede ind.

- Jeg fik totalt udsolgt. Jeg havde ellers været bange for, at jeg måtte stå tilbage med en masse brød og kager. Men jeg kunne have solgt meget mere. Det var faktisk den fredag, jeg tjente min første kroner, siden jeg måtte lukke i december, siger hun, der har opgivet at få søge om hjælpepakker.


Jeg fik totalt udsolgt den første dag. Jeg havde ellers været bange for, at jeg måtte stå tilbage med en masse brød og kager.

Frederikke Brandt


Derfor besluttede hun sig for at bage dobbelt så meget brød til fredagen efter, hvor Horsens Posten var på besøg.

- Jeg føler, jeg har mel over alt, smilede Frederikke Brandt, som tog en kort kaffepause denne formiddag i cafeen, der er fyldt med genbrugsinventar, spirende ærter, syltede gulerødder, syede bøllehatte og hæklede huer.

Rugbrød, hvedebrød og de kager, som er blevet så populære, sælger Frederikke Brandt som take-away. Foto: Marianne Husted

Coronra-nedlukningen har hun brugt på kreative sysler som at sy, hækle, sylte og udvikle  vegetariske opskrifter, indtil hun gik i gang med at bage.

Annonce

- Lige så meget mel, som jeg selv vejer

Frederikke Brandt har regnet ud, at hun bruger mindst lige så meget mel, som hun selv vejer, på de mange hvedebrød, rugbrød og kager, som bliver æltet, rørt og bagt. Dejen til brødet har hævet 50 timer, inden det kommer i ovnen.

Nu har hun besluttet sig for, at der ikke kun skal gang i ovnen om fredagen. Hun vil sælge brød og kager dagligt som takeaway, men kun mod forudbestilling. Det skyldes, at hun ikke bryder sig om at smide det overskydende brød ud. Det passer ikke til hendes livsfilosofi.

Den snart fire måneder lange nedlukning er blevet brugt til at sy bøllehatte og hækle huer, som også kan købes i Café 31E. Foto: Marianne Husted

Når hun igen må åbne sin café, stopper hun med at sælge brød ud af huset.

- Jeg har slet ikke ovnkapacitet til at være bager, smiler hun.

Det er da også vegetarretterne, lavet fra bunden, hun brænder for. Fremover vil hun ud over  populære sandwich med blandt andet falafel og burgere med rødbedebøffer også sælge dagens lune ret.

Hun serverer ikke alene vegetarmad i 31E. Frederikke Brandt tilbyder også at tage ud som kok, lige som det er blevet populært at bestille hendes kage-tapas.

Annonce

Hør lyden af nybagt brød

- Lyt, afbryder hun interviewet.

- Denne knitre-lyd fra brød, der lige er taget ud af ovnen, elsker jeg, siger hun og sender et kærligt blik på de fire runde hvedebrød på køkkenbordet.

Frederikke Brandt er egentlig uddannet inden for design og fotografi. Men hun har også altid holdt af at lave mad, og derfor var hun med på at lave en pop-up-café til julemarkedet i gården i 2019. Det endte med at blive en permanent café - Horsens første vegetariske spisested, som hun og hendes far blev færdige med at indrette blot to timer før, hun skulle i gang med at tilberede de første retter og den hjemmelavede gløgg.

Hun vil med sin café gerne vise, at man kan spise spændende, mættende og varieret med plantebaseret mad. Kunsten er at bruge flere krydderier end salt og peber og at tage sig tid, siger hun. For hende er den største belønning, at kunderne bliver glade af den mad, hun laver. Også de mænd, som er blevet overtalt af deres koner til at give det et forsøg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce