Annonce
Horsens Posten

Smitten i Horsens når nye højder og nærmer sig kritisk grænse: Stensballeskolen er i kikkerten

Grafen viser det ugentlige antal covid-19-smittede i Horsens Kommune målt fra mandag til søndag. Den seneste uge (uge 45) bød på det højeste antal hidtil. Grafik/foto: Datawrapper/Morten Pape
Tiltag på skoler og dagtilbud kan blive aktuelt, uanset om de ligger over eller under den grænse, hvor sundhedsmyndighedernes anbefalinger træder i kraft, fortæller direktør Tanja Nyborg, der har Stensballeskolen i kikkerten.

Horsens: Hvis en kommune har et incidenstal på mere end 400 coronasmittede den seneste uge per 100.000 indbyggere, anbefaler sundhedsmyndighederne, at en række tiltag i særligt skoler og dagtilbud sættes i værk.

I Horsens Kommune var incidenstallet tirsdag på 372,2, og det har længe været stigende. Alene i det senest opgjorte døgn er der registreret 62 nye smittetilfælde i kommunen, og sidste uge havde med 323 smittede det hidtil suverænt højeste antal målt fra mandag til søndag.


Annonce


Med andre ord ligner det, at Horsens Kommune snart krydser den grænse, hvor tiltagene anbefales at blive taget i brug. Det er man udmærket klar over i kommunen, og i den forbindelse har Tanja Nyborg, direktør for uddannelse og arbejdsmarked, to pointer.

- Det er vigtigt for mig at sige, at det er anbefalinger – ikke fast definerede restriktioner. Og så forholder vi os til smitteudviklingen, selv om vi ikke overskrider grænsen, og uanset om der er nedlukning eller ej, siger hun og uddyber baggrunden for det:

- Vi har jo kendskab til eventuelle lokale udbrud, som måske ikke boner ud i den store registrering af smitte på kommunal- eller sogneniveau. Og der kigger vi så på, om vi kan bruge anbefalingerne fra sundhedsmyndighederne.

Smitte på Stensballeskolen

Konkret kan Tanja Nyborg fortælle, at kommunen har et øje på Stensballeskolen, hvor der i øjeblikket er relativt mange smittede.

Her bliver hendes pointe understreget ved, at Vær Sogn, som skolen ligger i, endnu ikke har krydset grænserne for sogne-tiltag, selv om der den seneste uge er registreret 48 smittede. Det skal dog siges, at sognet er tæt på.

Et andet sted i kommunen - i Ørridslev Sogn - er der faktisk anbefalinger om lokale tiltag, men det skal ses i lyset af, at sundhedsmyndighederne i sidste uge ændrede på kriterierne, og derfor blev sognet ramt af anbefalingerne om tiltag på bagkant.

Smittegrænser i sogne og kommuner

Sundhedsmyndighederne anbefaler, at kommunerne iværksætter en række tiltag, hvis smitten bliver for høj i et sogn eller i hele kommunen.

De tre kriterier for et sogn er:

- Incidenstal på over 800 smittede den seneste uge per 100.000 indbyggere (blev fredag 12. november ændret fra 1000)

- 20 eller flere smittede den seneste uge

- Positivprocent over 3,0

For kommuner lyder kriteriet på:

- Incidenstal på over 400 smittede den seneste uge per 100.000 indbyggere

- 20 eller flere smittede den seneste uge

Hvis kriterierne overskrides, skal der gå syv dage, hvor mindst et af kriterierne ikke er opfyldt, før anbefalingen om tiltag fjernes igen.

På det tidspunkt var Horsens Kommune allerede i gang, og smitten var på vej nedad. Som det ser ud nu, forsvinder sundhedsmyndighedernes anbefaling onsdag, hvor sognet vil have haft syv dage i træk med smittetal under de kritiske grænser.

Annonce

Stadig god undervisning

Blandt tiltagene ved høj smitte er en anbefaling om, at alle lader sig teste, og at folk bliver vaccineret. Er man mellem ni og 11 år, anbefales to test om ugen, og det samme gælder alle fra 12 år og op, som endnu ikke er vaccineret.

Derudover er tiltagene i høj grad målrettet skoler og dagtilbud. Flere af dem handler om at holde børnene i faste klasser og grupper samt at skrue ned for sociale arrangementer og ting på tværs af klasser og årgange.

Tanja Nyborg nævner holddeling, øget rengøring og fjernundervisning som nogle af de tiltag, kommunen benytter sig af, og at det vil blive aftalt i dialog med for eksempel ledelsen på en skole.

For eksempel er fjernundervisning noget, der er målrettet de ældre skoleelever, som selv kan sidde hjemme foran en pc, mens man ved de mindste årgange fokuserer på mere opdeling.

- Vi skal også opretholde vores forpligtelser i forhold til at lave god undervisning, så tiltagene kan være forskellige efter for eksempel alder og gruppering. Hvis der er smitte i en 0. årgang, skal det selvfølgelig ikke påvirke hele skolen, og er det kun den ene 7. klasse, så griber vi ikke ind i den anden, siger hun.


Vi skal også opretholde vores forpligtelser i forhold til at lave god undervisning, så tiltagene kan være forskellige efter for eksempel alder og gruppering.

Tanja Nyborg, direktør


Blandt den seneste uges smittede er der flest i alderen 6-11 år.

LÆS OGSÅ: Fra onsdag morgen er det slut med drive in-test på centeret på Langmarksvej
Annonce
Annonce
Horsens Posten

Sidst manglede han én stemme - denne gang lykkedes det: Piratheep er første tamiler i Horsens Byråd

Annonce
Annonce
Horsens Posten

Coronasmitten sætter flere ny rekorder i Horsens: Aldrig har der været så mange smittede på én uge eller på ét døgn

Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Traditionen tro flytter nissen med

Horsens Posten

Den søde ventetid - og den trælse ventetid

Horsens Posten

Organisationer om julehjælp: Rekordmange ansøgere i år - men lokalt er det langt fra så ensidig

Horsens Posten

Afstemningen er åben: Nu kan du stemme på Byens Bedste 2021

Horsens Posten

Coronasmitten stiger stadig i Horsens: Tiltag på skolerne kommer til at fortsætte mindst en uge mere

Horsens Posten

Fravalgte et arbejde som bygningskonstruktør og har i stedet kastet sig over kagebutik: - Jeg kæmper det bedste, jeg kan, for at holde gang i min lille forretning

Horsens Posten

Statistik kan give dig øjne i nakken

Horsens Posten

Kom til Tyskland, min ven, så skal du se restriktioner

Horsens Posten

Pølsevogn skifter fra friture til feldsalat

Horsens Posten

Coronaen vil ikke slippe os

Kultur

Rock i Lunden smider første navn på 2022-plakaten - og han kan 'måske overraske nogen'

Horsens Posten

Huset skulle renoveres og lejemålet blev opsagt - men hvor blev frisøren i Nørregade 6 af?

Horsens Posten

Citychef ude med klar opfordring: "Sørg så for at få det stik"

Horsens Posten

Lille hobby-virksomhed er blevet stor og professionel på blot fem år

Horsens Posten

Særtilbud til pensionister: Kør videre på dit gratis kort til busserne et år efter udløbsdatoen

Horsens Posten

Coronasmitten i Horsens krydser kritisk grænse: Nye tiltag træder i kraft

Horsens Posten

9728 seniorer har talt: Afgående venstrepolitiker blev den store stemmesluger ved valget til det nye seniorråd

Horsens Posten

Juta Ost-indehaver om rygte: Hvor kommer det fra - og hvorfor lige mig og min butik?

Horsens Posten

Ugens anbefaling: Det er sundt at kede sig

Horsens Posten

Hestedamsgade inviterer på skattejagt til black friday

Horsens Posten

Hun står med fostervand i skoene og moderkager i hænderne: Nu er hun valgt til byrådet, selv om hun stod nederst på listen

Annonce