Annonce
Horsens Posten

Sommer-snigpremiere på et imponerende instrument

Kevin Laplante var som mange andre chokeret, da en sindsforvirret mand i august 2018 satte ild på Vor Frelsers Kirke og startede en brand, der ødelagde store dele af kirkerummet. Siden er kirken blevet restaureret. Orglet er så småt taget i brug igen, og 4. juli kan Laplante for første gang i to år give solokoncert på det store instrument. Arkivfoto: Morten Pape
Corona-situationen gav organister blod på tanden til en ny koncert-række i Vor Frelsers Kirke.
Annonce

Horsens: Et af de mest imponerende instrumenter i Horsens, det kæmpestore orgel i Vor Frelsers Kirke, skal egentlig først officielt genindvies til november.

Til den tid vil der være gået mere end to år, siden en katastrofal brand hærgede kirkerummet på Torvet og ødelagde både orgel og prædikestol. Man behøver dog ikke vente til efteråret, hvis man vil opleve den store lyd, som det nyrenoverede orgels tusindvis af piber leverer.

På grund af corona-situationen har organisterne i Vor Frelsers Kirke, Kevin Laplante og Nikolai Skovgaard Nielsen, besluttet at give en snigpremiere i sommertiden.

Annonce

Nyt sommer-publikum

- Vi plejer at have travlt med koncerter i vinterperioden og holde lav profil om sommeren, når der alligevel ikke rigtig er et publikum. Horsens har heller ikke så mange turister, som går til koncerter om sommeren, men netop i år vil mange nok blive hjemme på grund af corona og tænke "hvad skal vi lave?". Da det ny orgel alligevel kan bruges allerede nu, og vi i øvrigt også har fået et nyt Steinway-flygel, besluttede vi at lave koncerterne, siger organist Kevin Lapante om de i alt seks sommer-matinékoncerter, der er planlagt.

To af dem bliver som solo-koncerter på orglet, to bliver på Steinway-flygelet, en bliver med kirkens ungdomskor, og en vil være en kammerkoncert.

Alle arrangementer er gratis, og afvikles, pointerer Kevin Laplante, efter de corona-restriktioner, Kirkeministeriet har udstukket. Det betyder højest 70 publikummer i den store kirke.

Annonce

Underligt, men også dejligt at spille på orglet

Personligt glæder organisten glæder sig til hele koncertrækken, hvor man kan høre både kirkelig og klassisk musik, men også nyere danske sange. Og ikke mindst glæder han sig til at demonstrere orglet, som det anerkendte orgelbyggerfirma Frobenius har restaureret.Man er gået lidt væk fra barokken og over til det romantiske, og orglets lyd har derfor fået mere fylde og krop.

Kevin Laplante4. juli spiller han den første offentlige solokoncert på instrumentet i snart to år.

- Det er faktisk vildt underligt, men også dejligt at kunne spille på det igen. Det klinger anderledes, men også bedre nu. Da det blev bygget i 1970'erne, var det andre, der brugte og intonerede det, og lyden var præget af barokken dengang. Nu er tidsånden anderledes. Man er gået lidt væk fra barokken og over til det romantiske, og orglets lyd har derfor fået mere fylde og krop, forklarer Kevin Laplante.

Han og Nicolai Skovgaard Nielsen har i restaurerings-processen selv fået lov til at præge pibernes klang sammen med orgelbyggerne.

- Det er en helt ny oplevelse at høre det, og det er skønt at spille på, så jeg er meget glad, siger Laplante.

Annonce

Instrumentet skal sætte sig

Når den officielle indvielse først sker til efteråret, hænger det blandt andet sammen med, at det - med Kevin Laplantes ord - skal "sætte sig".

De mange tyndt støbte, fine piber gør orgelet til en skrøbelig konstruktion, og det har så at sige fået et chok ved branden i august 2018.

Selv om det nu står nyrestaureret, kan der derfor stadig blive brug for finjusteringer, forklarer han.

Sommerkoncerter i Vor Frelsers Kirke

Sommerens seks matiné-koncerter i Vor Frelsers Kirke afvikles på lørdagene i juli og to i august.

De begynder alle kl, 11, hvor organisterne håber, at der vil være mange mennesker i byen, og dermed også mange, som eventuelt kan lægge øre til musikken i kirken på Torvet.

Koncerterne vil vare 30-45 minutter. De er gratis, og man behøver ikke tilmelde sig.

Personale i kirken vil sikre, at alle corona-restriktioner for afvikling af arrangementer overholdes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Farvespil i Galleri Progres

Horsens Posten

Årets bogfest udsat

Annonce