Annonce
Horsens Posten

Sommerferien går på hæld - nu er der nyt læsestof til efteråret

På den isolerede Lilla Karlsö forventer Frida Vallskog sammen med sin kæreste og studievenner fra jura at tilbringe en skøn weekend inden deres semester begynder. Men efter et kort hvil i armene på sin kæreste vågner Frida op til et mareridt. Hendes kæreste og de to andre venner er slået ihjel. Det bliver op til politikommissær Anders Knutas at opklare den chokerende sag.
Det er stærke programmer forlagene præsenterer for det kommende efterår.
Annonce
Annonce

Mari Jungstedt: "Jeg kan se dig", People'sPress

En af Sveriges dygtigste krimiforfattere er Mari Jungstedt. Med "Jeg kan se dig" sender hun 15. bind på gaden om efterforskerparret Knutas og Karin.

Mari Jungstedt er en dygtig historiefortæller. Med en autentisk indgangsvinkel i et billedeligt sprog, får hun miljø og karakterer til at stå lyslevende frem. Hun har styr på sit krimihåndværk og med blot 300 sider, formår hun skære sin bog skarpt, så læseren er fanget hele vejen.


Hun har styr på sit krimihåndværk og med blot 300 sider, formår hun skære sin bog skarpt, så læseren er fanget hele vejen.


I sidste bog fyldte den personlige historie for parret meget af handlingen. Det har de nu fået styr på, og det efterlader derfor plads til plottet. Plottet er dog ikke helt tydeligt og kører i forskellige retninger. Jeg skal derfor langt hen i handlingen, før jeg får et hint om, hvad det drejer sig om. Det ærgrer mig en smule, da det kommer for sent. Især da temaet i dette er så interessant, at det kunne bære meget mere.

Da privatlivsdelen ikke længere er så fremtrædende, kører tempoet højere i bogen. Dette kombineret med skiftende synsvinkler giver en dynamik, der driver læseren gennem bogen. Jeg savner dog en smule mere Knutas og Karin, men med den cliffhanger hun leverer til sidst, er jeg ikke i tvivl om, at de kommer til at fylde mere i det 16. bind.

Mari Jungstedt er stærk i temaer, og bruger ofte sine bøger til at sende stikpiller ud i samfundet. Generelt er temaerne centeret om emner i samfundet, og netop derfor bliver det stærkt at læse. Hun gør et grundigt researcharbejde, hvor hun ofte tager udgangspunkt i personlige oplevelser, og det er bestemt også en af grundene til, at man skal læse serien.

Annonce

Thomas Korsgaard & Frida Brygman: "Minimund", Lindhardt & Ringhof

Drengen Sylvester har en lillebitte mund og taler med en spinkel musestemme. De lede drenge Esben og William kalder ham for "Minimund". Derfor beder Sylvester om hjælp i et brev, som han håber bliver læst af nogen, der kan hjælpe ham. Og det kan Nogen!

Så er der god højtlæsningsbog for hele familien. Thomas Korsgaard er mest kendt for sine samfundsrealistiske romaner, men nu springer han ud som børnebogsforfatter sammen med debuterende Frida Brygman.

"Minimund" har alt det en god børnebog skal have: en fængende historie, en god morale, nem at læse op og ikke mindst lidt magi. Bogen handler om mobning. Mobning af den slags, der gør ondt i maven. Med humor tager forfatterne fat i emnet, og beskriver det så fint, at de mindste vil kunne genkende situationerne.

For de voksne, der skal læse op, er der lidt bonus, da der er lagt op til, at man kan lave stemmer. Hvem har f.eks. ikke lyst til at sige som Elvis? Ligesådan er jeg vild med delen omkring "Nogen". Det giver en sjov dobbeltbetydning, når man læser op. Bogen egner sig fortrinligt til højtlæsning, men også de lidt større børn kan læse den som selvlæsning.

Bogen er smukt illustreret Lasse B. Weinreich, der skaber et smukt eventyrligt univers, der komplementerer teksten.

Annonce

Stine Pilgaard: "Meter i sekundet", Gutkind

Da hendes kæreste får et job som underviser på en vestjysk højskole, rejser bogens fortæller fra storbyens upersonlige travlhed og direkte i favnen på en bunke overglade økolærere og nysgerrige naboer, der alle brænder af passion for fællessang og lokalsamfundet.

Stine Pilgaards "Meter i sekundet" er en introduktion til integrering i det yderst vestjyske lokalsamfund. En ikke helt nem disciplin, hvor blandt andet Anders Agger, køretimer og lejlighedssange er dele af fortællingen. Teksten sætter krav til læseren. Man kan læse den, som en umiddelbare oplevelse. Det vil give en humoristisk og sjov bog. Man kan dog også vælge at læse mellem linjerne. Det giver nemlig en helt anden oplevelse. Jeg læste mellem linjerne, hvilket gjorde, at jeg følte mig ramt af dele af teksten. Dele om integrering og underliggende bebrejdelser gjort op imod den bagage jeg har i rygsækken, gjorde mig skrøbelig og sårbar for første halvdel af bogen. Stine Pilgaard skriver nemlig med en sarkastisk sort humor, hvor hun understreger tingene med så fed en streg under, at det krøb helt ind under huden på mig. Bogen fik mig til at reflektere, og derfor blev det faktisk en hård oplevelse at læse bogen. Bogen lettede dog halvvejs for mig, hvor jeg bedre kunne hengive mig til sjove passager.

Stine Pilgaard er mester i hverdagsbetragtninger, og ikke mindst i at omsætte dem i et levende poetisk billedsprog. Hun tager dele af hverdagen, og så ganger hun det lige med 10 for at understrege pointer. Det er sjovt! Men bestemt også eftertænksomt.

Teksten krydres med en underholdende brevkasse og lejlighedssange, hvoraf den ene er optaget i Højskolesangbogen.

Annonce
Annonce
Horsens Posten

Fire komikere i ét show

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Nabokrigen raser i ny bog

Horsens Posten

Posthuset sætter navn på de otte street food-boder: Der skal kun være én, der serverer indisk

Annonce