Annonce
Horsens Posten

Sommerlæsning i hængekøjen

Asta er i gang med at skrive på sin roman, da hun modtager invitationen til mindehøjtideligheden for August, som døde for ti år siden. De boede på kollegium sammen, og han var kæreste med Mai. Invitationen skaber forstyrrelser i Asta med sine genkaldende minder om datidens fester, usikkerhed og alt dét, Asta aldrig fik fortalt Mai.
Sommerferien er lige om hjørnet! De første er allerede draget i sommerhuse i det danske land. Hvad er bedre der end en god bog i hængekøjen? Her er tre gode bøger, jeg anbefaler til sommerlæsningen.
Annonce
Annonce

Tine Høeg: "Tour de chambre", Gutkind

Midt i Corona lancerede det nye forlag Gutkind deres tre første udgivelser. Den ene af dem var Tine Høegs "Tour de chambre". For mig blev bogen en helt særlig læseoplevelse. En af dem, hvor jeg ikke kunne få nok, slugte bogen for hurtigt, og sad ærgerlig tilbage over den alt for hurtige fortæring.

Forfatteren vandt i 2017 Debutantprisen for "Nye rejsende". Det særlige ved Tine Høeg er hendes måde at skrive på. Bogen er skrevet i en form for digtprosa, hvor opbygningen består af kortere sætning, minimal tegnsætning og næsten ingen stop. Her skeles ikke til tid og sted, så læseren bliver sat på en opgave, når man næsten midt i en sætning flyttes i tid eller sted. Det kan lyde som svær læsning, men Tine Høeg har så nøje gennemtænkt og opbygget sin tekst, at man hurtigt lever sig ind i universet, og derved bare lader sig flyde med. Her kan læses mellem, over og under sætninger, og det giver mig lov til selv at tænke flere tanker. Jeg er heller ikke i tvivl om, at tegnsætning og opbygning er nøje gennemtænkt, og det er også en del af grunden til, at denne bog er et lille mesterværk.

Jeg var ikke en af de heldige, der gik på kollegie. Men mens jeg læste bogen, fik jeg for en stund lov. Tine Høeg formår at skrive så sanseligt, at jeg var med hele vejen. Uanset om jeg blev præsenteret for oplevelser eller følelser, kunne jeg mærke det i hver fiber i min krop. Bogen førte mig gennem en hel kolorit af følelser: begær, jalousi, had, glæde, misundelse. Det her var ungdommens liv - det er enten/eller. Der er ikke noget midt i mellem. Som voksen kunne jeg genkende følelserne fra min ungdom, der er meget anderledes fra tilværelsen som voksen med hus og familie. Det var da også der, alt det smukke i teksten lå. Den altoverskyggende kærlighed, der bringer både gode og dårlige følelser frem.

Hver enkelt sætning er en lille litterær perle, og jeg bliver hurtigt suget ind i universet. Jeg slugte bogen alt for hurtigt. Jeg kunne ikke stoppe igen, og måtte hele tiden have mættet min lyst til mere. Hvor ville jeg gerne, at jeg havde haft pli nok til at dosere den mere nøjsomt. Det her er en roman, jeg helt sikkert vil læse igen og igen.


Hver enkelt sætning er en lille litterær perle


Der er ingen tvivl om, at Tine Høeg er mere end bare forfatter. Hun er kunstner, og netop kunsten har en stor betydning for bogen. Hendes kærlighed til den i andre afskygninger end litteraturen smittede af. Jeg elsker også kunsten i alle dens dele. Jeg græder, røres, får kuldegysninger, når jeg oplever kunst. De følelser beskriver Tine Høeg på mesterlig vis.

Dette er en helt særlig læseoplevelse!

Annonce

Line Vester Larsen: "Hvepsestik", Brændpunkt

København er ramt af hedebølge, da motionisten, Anders Hansen, gør et makabert fund i Frederiksberg Have. En studine er brutalt blevet stukket ned og efterladt døende ved havens børneattraktion suttetræet. Den garvede efterforsker, Britt Østerby, sættes på drabssagen, der trækker tråde til en broget verden af sugardating.

Line Vester Larsen debuterer i krimigenren med "Hvepsestik". Hun arbejder til dagligt med pr, og derfor er ord en stor del af hendes hverdag.

Bogen lægger barsk ud med et bestialsk drab. Herfra udspringer handlingen. Vi introduceres for et stort persongalleri, hvor nogle enkelte står mere frem end andre bl.a. drabsefterforskeren Britt. Temaet omkring sugardating er meget oppe i tiden, og Line Vester Larsen  giver mig et indblik i bagsiden af medaljen, når unge piger forsøger at finde nemme penge gennem mænd. Krimien er fyldt med drama og spænding i denne fine debut.

Line Vester Larsen har en god fornemmelse for sproget, hvor teksterne har både metaforer, billedbeskrivelser og ord, vi måske har tendens til at glemme at bruge. Handlingen er autentisk, og hun har formået at skabe et univers, læseren kan sætte sig ind i. Plottet tager  spændende drejninger, og flere dele bliver bragt i spil.

Desværre lidt for mange dele. Der sker for meget for mig. Der kører flere sidehistorier, og det virker som om, hun prøver for hårdt at få mange elementer med. Det går desværre ud over karaktererne. Jeg savner et lidt dybere kendskab til dem, da de har potentiale til gode historier. Derfor kan jeg håbe på, at de bliver yderligere udfoldet, såfremt der kommer en toer. Sprogligt savner jeg en smule bedre flow. Dialogerne kan blive lidt for konstruerede. Der sker dog en stramning halvvejs, der får det til at flyde bedre.

Alt i alt er det en rigtig god debut, Line Vester Larsen får med sin bog. Hun har blandt andet en grundig research, hvor hun tager læseren godt igennem en obduktion. Ligesom plot og tema er spændende. Jeg vil med spænding følge Line Vester Larsen, som jeg er sikker på, nok skal udvikle sig til at blive rigtig god.

Annonce

Kim Faber & Janni Pedersen: "Satans sommer", Politikens Forlag

Juncker forsøger at fortrænge fortiden, men det er ikke nemt, da hans datter begynder at stille spørgsmål. Samtidig modtager Junckers kone, journalisten Charlotte, et anonymt tip om, at det forfærdelige terrorangreb, der ramte København for et halvt år siden, kunne være blevet forhindret. Juncker nægter at involvere sig i sagen, og det er derfor op til Signe at grave sandheden frem.

Titlen siger det hele. Her er bogen til sommerferien. Janni Pedersen og Kim Faber vender tilbage med deres efterfølger til sidste års succes "Vinterland". Lad mig sige det med det samme. Det her er et brag af en krimi! Her er alt, hvad der skal være og lidt til.

Forfatterparret har sat sig selv på noget af en opgave. Ikke mindre end to plots kører gennem bogen. Det kunne være blevet for meget, men det bliver det ikke. Det er nemt at følge med, og begge dele følges med lige dele spænding. Ligeså samles alle tråde til sidst i den skarpt skåret bog.

Vi får i "Satans sommer" præsenteret en stor portion privatliv. Især i første halvdel af bogen, skal vi gennem hovedpersonernes private problemer. Jeg holder af en sideløbende privatlivshistorie, og jeg synes, at de inkorporerer det godt i handlingen. Især er jeg vild med Juncker. Han har en sarkastisk humor, der passer perfekt til hans karakter. Men også de andre hovedpersoner bærer på spændende historier, jeg har lyst til at følge og berøres af.

Suspensen optrappes i et konstant flow gennem bogen. Det samme gør mit blodtryk, som vi nærmer os slutningen. Bogen er skrevet filmisk, så jeg helt glemmer at trække vejret i de højdramatiske scener, jeg ser for mit indre øje. Imod slutningen kunne jeg ikke finde ud af, om jeg skulle græde eller væmmes, da især det ene tema rammer mig lige i hjertet.

Bogen er dog enkelte gange en smule for amerikansk i udformningen til mig. Den kunne blive omsat til en Hollywood-film med stor succes, men det virker en smule for dramatisk til mig  i vores lille rolige Danmark. Jeg vil dog pointere, at dette er min mening. Da forfatterparret arbejder med blandt andet kriminalstof i deres arbejde som journalister, er det muligt, at de har adgang til, at virkeligheden rent faktisk er mere dramatisk, end jeg tror.

Sproget er let og flydende, og driver læseren igennem, så man konstant må tage en side mere. Det er tydeligt, at det er journalister, der har skrevet bogen. Sproget bliver løftet og får af og til en lille krølle, der giver mig smil på læben over opfindsomheden. Ligesådan bliver beskrivelser skrevet i et lettilgængeligt sprog, der vil få selv nybegyndere af genren til at føle sig trygge.

Bogen er en gedigen efterfølger til den første. Der er tråde tilbage til den, så jeg anbefaler naturligvis at starte med den første. Du kan dog sagtens følge med uden at have læst den "Vinterland".

Jeg anbefaler varmt "Satans sommer", der er en skarp, højeksplosiv krimi, der vil glæde de fleste fans af genren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Posthuset sætter navn på de otte street food-boder: Der skal kun være én, der serverer indisk

Annonce