Annonce
Horsens Posten

Specialbutik har eksisteret i 70 år - jubilæet markeres lige nu

Læderhuset Le Sac fyldte 70 år i foråret, men det er nu det fornemme jubilæum for en specialbutik markeres, da forretningen har været corona-nedlukket i tre måneder. Foto: Marianne Husted
Det begyndte med en lille butik i Hestedamsgade og en større engrosvirksomhed med artikler til skomagere. Siden voksede taskebutikken og rykkede til Hospitalsgade.
Annonce

Horsens: Det begyndte i 1950 med en lille butik med tasker og en engros-virksomhed med artikler til skomagere. Her 70 år efter er der stadig gang i taskeforretningen, der i årenes løb har ændret navn fra Læderhuset  til Læderhuset Le Sac og skiftet adresse fra Hestedamsgade til Hospitalsgade.

Indehaver Hanne Rode har været med i 45 år af butikkens eksistens. Hun kom i lære hos Egon og Inger Mortensen, som etablerede den lille butik og drev engrosvirksomheden, hvor man en gang om ugen kørte landtur med forsyninger til omegnens skomagere, som der var mange af dengang.

Hanne Rode har været indehaver af Læderhuset Le Sac i 35 år, men hun har faktisk været med i 45 år, da hun også har stået i lære og været ansat i forretningen. Privatfoto

- Jeg nåede at være ansat i ti år, da jeg i 1985 blev spurgt, om jeg havde lyst til at overtage forretningen, fortæller Hanne Rode.

Det sagde hun ja til, og med støtte fra mand og familie har hun siden drevet den lille specialbutik, mens de oprindelige indehavere fulgte udviklingen fra sidelinjen. Inger Mortensen døde for nylig og nåede at opleve, at butikken fyldte 70 år.
Jeg nåede at være ansat i ti år, da jeg i 1985 blev spurgt, om jeg havde lyst til at overtage forretningen.

Hanne RodeDa Hanne Rod kom ind i branchen, var der fire lædervare-butikker i Horsens. I dag er der Neye og Le Sac tilbage.

Annonce

Skoletasker

Folk i flere generationer har fået deres skoletaske hos Hanne Rode. Det har været en tradition i mange familier, at det var her, barnets første skoletaske blev valgt.

Juletiden har også altid været en travl tid i forretningen, der fører et bredt sortiment i alle prisklasser.

- I dag er det meget individuelt, hvad kunderne foretrækker, siger Hanne Rode.

Annonce

Jægertaske og pung i kernelæder


Hanne Rode i en avisomtale fra 1978, hvor hun viste de moderne tasker frem. Illustration: Horsens Folkeblad

Men der har også været tidspunkter med tasker, som alle bare måtte eje. Det gælder f.eks. tidligere tiders jægertasker, ørkentasker, og den firkantede taske, som blev kaldt "et halvt rugbrød". Desuden var det på et tidspunkt et stort hit med punge i kernelæder med stjernetegn.

Lige her i sommersæsonen er det kombitasker, der kan forvandles fra skuldertaske til rygsæk, som er populære.

Det var i maj, at Le Sac havde planlagt at markere sit 70 års jubilæum, men forretningen har som følge af corona-epidemien holdt lukket i tre måneder. Derfor er det lige nu, at 70 året  markeres med et stort jubilæumssalg i specialbutikken i Hospitalsgade.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens Posten

Årets bogfest udsat

Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Tre haver byder indenfor

Horsens Posten

Forstå kravet om mundbind i Horsens: Hvor skal man have dem på? Hvem kan slippe for dem? Må man bruge et af stof?

Horsens Posten

Se kortfilm i campingvogn

Horsens Posten

Horsens Kommune melder ud: Herfra gælder kravet om mundbind i busserne

Horsens Posten

Bronzealder Battle for to

Horsens Posten

Mundbind er blevet et krav: Mange havde dem allerede på fra morgenstunden - andre var gået forgæves

Horsens Posten

Mini med maxi køreglæde

Annonce