Annonce
Horsens Posten

Status på projekt Bevæg dig for livet - særligt de unge halter bagud i aktivt projekt, men det er der en naturlig årsag til

Projekt Bevæg dig for livet har en vision om at få 75 procent af borgerne i Horsens Kommune i bevægelse inden 2024. Trods fremgang ved seneste opgørelse, er antallet af aktive 7-12-årige horsensianere gået tilbage. Nu afventer projektets tovholder i kommunens næste status-opgørelse, der ventes at udkomme til foråret. Arkivfoto: Nicolai Skovgård
De unge halter bagud i "Bevæg dig for livet", men det er der en god forklaring på.

Horsens: Der skal mere bevægelse ind i livet hos horsensianerne. Det er visionen, som et enig byråd vedtog 29. april 2019.

Her sagde man "ok" til projekt Bevæg dig for Livet, der har som mål at få 75 procent af Horsens Kommunes borgere i bevægelse inden 2024.

Projektet blev skudt i gang med en god portion spænding og forventning. Men i 2020 indtraf coronaen, og kommunens mange foreninger måtte for perioder nedlukke. Det stak en kæp i hjulet for visionen og har betydet, at det, der syntes som en udfordring, men dog realistisk ved projektstart, med ét så ud til at blive noget af en mundfuld.

Annonce

Ambitiøst men fastholder mål

Aftalen er i forvejen af en betydelige størrelse. Det understregede borgmester Peter Sørensen (S) på byrådsmødet 29. april 2019, da man her nikkede til idéen.

- Det er et meget, meget, meget ambitiøst mål. Det er en "skal"-fællesopgave, som vi skal løfte i flok, lød det.

I foråret 2021 spurgte Horsens Posten til en status på projektet, og her kunne Casper Due Fogt fra Horsens Kommune, der er lokal tovholder/ projektleder på aftalen, bekræfte, at der med corona som udfordring skal meget til for at nå helt i mål.

Samtidig slog han fast, at man som udgangspunkt ikke har tænkt sig at nedjustere på målene.

Den pointe fastholder han stadig, da Horsens Posten forleden igen spurgte til projektet. Han fortæller om en fremgang i projektet, som han håber er steget eller som minimum fastholdt i den næste snarlige opgørelse over projektet.

Annonce

Overordnet set 548 frem

Casper Due Fogt fortæller:

- I vores indtil videre nyeste opgørelse, der gælder for perioden 2019-2020, er der tale om en samlet fremgang på i alt 548 aktive borgere. Det vil sige, at i alt 33.424 borgere indtil videre er i bevægelse.

Højdespringerne fra den seneste opgørelse er gruppen 40-59-årige. Her har 245 flere borgere valgt en mere bevægelig tilværelse, bekræfter Casper Due Fogt ud fra opgørelsen.

Tallene er trukket fra idrætsorganisationerne DIF og DGI, der afspejler aktive borgere i de 190 folkeoplysende foreninger, der er i Horsens. Hver enkelt forening indsamler medlemstallene via CFR (Centralt Forenings Register, der er en portal til registrering af foreningers medlemstal drevet af idrætsorganisationerne DIF, DGI og Firmaidrætten, red).

Bevæg dig for livet

  • En femårig visionsaftale, som Horsens Kommune har indgået med DGI og Danmarks Idrætsforbund (DIF) maj 2019.
  • Aftalen betyder, at Horsens Kommune i en femårig periode skal sætte fokus på bevægelse. Målet er at få 75 procent af kommunens borgere til at være fysisk aktive i 2024 - 50 procent i en forening.
  • I aftalen er beskrevet 13 indsatsområder. De mange forskellige indsatser bliver løbende igangsat med relevante aktører inden for foreningslivet, aftenskolerne, virksomheder og kommercielle interessenter samt kommunale institutioner og afdelinger.
  • I 2020-handleplanen var meningen, at der skulle være fokus på tre områder: Idræt for seniorer, parasport og en familieindsats tiltænkt børn i alderen 0-12-år og deres forældre. Til den indsats oplyser Casper Due Fogt, at man har været påvirket af corona-situationen.
Annonce

Børn og tweens halter efter

Derimod er 229 børn og unge i alderen 7- 12 år blevet inaktive. Helt konkret er der tale om en tilbagegang fra 7427 aktive børn og unge til 7198.

Tilbagegangen tilskriver Casper Due Fogt den seneste tids corona-udfordring med opsigelser af medlemskaber til følge særligt i den alderskategori.

- Jeg har en forventning om, at der i aldersgruppen 7-12 år er et stort potentiale for at genrekruttere tidligere medlemmer, da der i 2021 var flere måneder, hvor foreningerne har kunnet tilbyde aktiviteter, vurderer han.

Casper Due Fogt havde overordnet set håbet på, at projektet på nuværende tidspunkt var tættere på målet, end det er tilfældet.

- Men når man tager de generelle udfordringer, som corona har ført med sig, in mente, så synes jeg, det er superflot, at foreningerne formår at kunne gå lidt frem fra 2019 til 2020, siger han.

Jeg har en forventning om, at der i aldersgruppen 7-12 år er et stort potentiale for at genrekruttere tidligere medlemmer.

Casper Due Fogt


Annonce
Horsens Posten

Coronasmitten fortsætter opad i Horsens og særligt teenagerne er ramt - men gymnasierne er ikke "affolket", og eleverne bliver ikke syge

Annonce
Horsens Posten

Tårnhøje smittetal i Horsens Kommune: I fire sogne har hver 20. indbygger fået covid-19 den seneste uge

Annonce
Horsens Posten

Når man kommer ud på den anden - og bedre - side

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Store skiftedag i vente hos Mr - og nej, der er ikke tale om nyt tøj

Horsens Posten

Coronasmitten buldrer afsted i Horsens: Over 500 smittede det seneste døgn

Horsens Posten

Vinderne i DM i standup er netop fundet - kender du dem?

Horsens Posten

50 fremvisninger på en måned - nu er lille fritidshus på Elbæk Skovvej solgt

Horsens Posten

Graven skal ændres fra ærgerlig til attraktiv: Nu er første skridt på vejen vedtaget - og det kommer fra en uventet kant

Horsens Posten

Gravkøerne kører, men nye boliger i "den engelske gade" bliver forsinket - formentlig et års tid

Horsens Posten

Oh no, bæredygtighed

Horsens Posten

Kvinde fra Horsens købte et ekstra skrabespil og vandt 300.000 kroner

Horsens Posten

Byens Bedste bliver fejret fredag den 11. marts - det sker på Fængslet

Horsens Posten

Han har tjent sin første løn i ni år: At have et job betyder mere end penge

Horsens Posten

Læs her hvorfor: 29-årig med akademisk uddannelse er ny butikschef hos Kaiser Sport & Ortopædi i Horsens

Horsens Posten

Kom med indenfor - de planlægger åbning til marts og er i fuld gang med at gøre tidligere Hekkenfeldt til et nyt gå i byen-sted

Annonce