Annonce
Horsens Posten

Steffen Gerlach: Den bro har jeg bygget!

Steffen Gerlach har Storebæltsbroen i sit hjerte - og har taget ca. 6000 fotos under byggeriet, som han var med til. Foto: Lone Bering

Steffen Gerlach tænker dagligt på dengang, han arbejdede 80 meter over Storebæltsbroen, mens han var med til at bygge den. 6000 foto blev det til, som den ivrige amatørfotograf tog både under job og i sin fritid.

Annonce

Horsens: Minder er der nok af, både i tankerne hos Steffen Gerlach og på de tusindvis af foto, som den ivrige amatørfotograf tog, mens han var beskæftiget med byggeriet af Storebæltsbroen - som kranfører 80 meter over vandet.

Han tænker dagligt på den store oplevelse, og det fantastiske arbejde, som han syntes det var - de to et halvt år, han var med i teamet. Og nu her 14. juni er det 20 år siden, at Storebæltsbroen blev indviet:

- Det var bare så stort. Og jeg er den dag i dag så stolt over at have været med. 5000 mennesker har været engageret i byggeriet. Det er den bedste arbejdsplads, jeg overhovedet har været på, og den mest spændende. Og broen, ja, den er jo så flot, siger Steffen Gerlach, 72 år.

- Jeg nyder det, hver gang, jeg i årene efter kører over den. Jeg kan se alle detaljerne og sporene i vores arbejde og konstruktion, noget, som andre ikke ville bemærke, tilføjer han.

Steffen Gerlach er en ivrig amatørfotograf og har sin pc fyldt med motiver fra byggeriet, som han ser på sin tv-skærm. Foto: Lone Bering
Annonce

6000 fotos

Steffen Gerlach, der er en ivrig amatørfotograf og, som i flere år har afviklet fotokurser i Vestbyens Beboerhus, havde ofte sit kamera med på arbejde. Og når der blev tid, fotograferede han byggeriet fra sin store kran. Herfra skulle han servicere de 80 mand, han havde under sig.

6000 foto blev det til, et antal, som han senere har reduceret ved kritisk udvælgelse. Men et par tusinde er der i hans fotosystem derhjemme i Vestergade:

- De skulle jo være gode, så man vil gide at se dem, mener han.

Nogle gange tog han på arbejde i sin fritid - blot for at fotografere bestemte motiver i byggeriet. For i arbejdstiden var det ikke altid, der var en pause til fotografering.

Steffen Gerlach, fotograferet af en kollega - højt til vejrs på sin 80 meter høje kran.
Annonce

Fik jobbet ved et tilfælde

Det var et tilfælde, at Steffen Gerlach overhovedet fik jobbet som kranfører på byggeriet:

- I 1991-92 var jeg arbejdsløs og var i en jobklub, hvor man skulle gøres omstillingsparat. Pludselig fik jeg besked af SiD - nuværende 3F - at jeg hurtigst muligt skulle til Storebæltsbyggeriet. Nå ja, i morgen? spurgte jeg. Nej, i dag. Togbilletten er købt, du skal rejse til Nyborg nu, fik jeg at vide. Jeg havde hverken tandbørste eller underbukser med, ler Steffen Gerlach.

Men der blev taget sig af ham, da han nåede frem. Han fik udleveret en papkasse med alt nødvendigt for sit ophold - plus at han blev indkvarteret på hotel. Den første tid i hvert fald. Senere flyttede han i en camp, hvor de udenbys medarbejdere boede.

Steffen Gerlach var kranfører på flere forskellige kraner, både mindre og så den høje på 80 meter:

- Kommunikationsudstyret dengang var ikke så avanceret, som i dag. Vi talte i radioer, der skrattede. Så vi opfandt et tegnsystem for at gøre os forståelige.

For at komme i styrehuset på den høje kran måtte Steffen Gerlach gå ad alle trinnene op. Uden sikkerhedsline. Der var mindre platforme, så han kunne puste ud undervejs. Det tog et kvarter at komme derop:

- En vinterdag gled min fod på et trin. Jeg hakkede hoved og mund ned på et trin - det kostede fire tænder i overmunden. Men det var billigt sluppet - det kunne være gået meget værre. Det var en farlig arbejdsplads. Der døde syv under byggeriet. Men det var alle hændelige uheld, fortæller Steffen Gerlach.

- Det blev ikke den fede solnedgang, som jeg havde forudset. Der var lige noget, der skulle gøres, så solen var gået ned, da jeg var klar med kameraet. Men det er da også flot, siger Steffen Gerlach. Kranen midt i billedet betjenes af hans kollega - den er 20 meter højere end Steffen Gerlachs. Foto: Steffen Gerlach
Annonce

Stolthed

- Jeg er stolt over byggeriet, og at jeg var med. Ligesom jeg også er det ved alt det andet, jeg har været med til at bygge. Men Storebæltsbroen - det var det allerstørste.

- Jeg tænker meget tit på årene i Nyborg og Korsør - og arbejdet derimellem - midt i Storebælt. Det vil jeg aldrig glemme. Det var et fantastisk projekt og en oplevelse for livet, siger Steffen Gerlach, der nu igen sender broen en tanke - 14. juni er det 20 år siden, at Storebæltsbroen blev indviet.

En kollega har fotograferet Steffen Gerlachs sjak ved morgenmaden, inden arbejdet begynder. Det er Steffen Gerlach til venstre.
Udsigt over byggeriet - det er Nyborg i baggrunden. Foto: Steffen Gerlach
Svanen, den store flydekarn, sejler væk med et brofag i Nyborg. Foto: Steffen Gerlach
Udsigt fra Steffen Gerlachs kran - det er bropiller set fra Korsør-siden. Foto: Steffen Gerlach
Foto: Lone Bering
Steffen Gerlach er ved at sætte jernarmering i støbeform i Nyborg. Foto: Steffen Gerlach
Ankerblok, Korsør. Foto: Steffen Gerlach
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Skovbørnehave på vej

Annonce