Annonce
Horsens Posten

Stjerne i eget liv: Teater giver førtidspensionist selvtillid

- Det handler om at finde på ting, man kan putte ind i sit liv, så der opstår glæde og et andet fokus. Det er sket for Jacob, siger vejleder Charlotte Lauridsen. Foto: Per Algreen
Teaterforestilling med hjemløse blev vendepunktet for 47-årige Jacob Svendgaard fra Horsens. Han har den form for autisme, der hedder Aspergers syndrom.
Annonce

Horsens: - Jeg tør godt! Nej, jeg tør ikke! Jo, nu gør jeg det altså!

Det var sidstnævnte beslutning, den 47-årige førtidspensionist Jacob Svendgaard fra Horsens endte med at tage, da han en sen nattetime helt tilfældigt så et opslag på Facebook om et hjemløseteater i København, der søgte deltagere til forestillingen "Skidefuld af historier."

Og heldigvis for dét, for beslutningen gjorde, at Jacob, der har Aspergers syndrom (autismeforstyrrelse, red.) nu ser betydeligt mere lyst på sit liv.

- Før blev Jacob tit påvirket af dårligt vejr, men oplevelserne med at turnere rundt i hele landet fik ham til at se den blå himmel, sådan lidt banalt sagt. Med andre ord: han glemte alt om vejret, fordi han blev så optaget af skuespilleriet, fortæller Charlotte Lauridsen.

Annonce

Når himlen er blå

Charlotte er vejleder i Mestringsenheden i Horsens Kommune, hvor Jacob for øjeblikket deltager i et afklarings- og træningsforløb.

For Jacob er dét med den blå himmel et meget godt billede på, hvad der kan ske, når man tør overvinde sin egen angst og springe ud på dybt vand - i dette tilfælde de skrå brædder.

Det er ikke, fordi skuespilleriet er helt ukendt land for ham. Han prøvede kræfter med faget som ung men sprang fra en skuespilleruddannelse på grund af personlige forhold.

Ved at deltage i forestillingen fik han nu efter så mange år bekræftet, at han stadig kan spille roller - også sig selv - og at han er god til det.

Annonce

Har selv været hjemløs

I forestillingen fortæller tidligere og nuværende hjemløse brudstykker fra deres liv, og med hjælp fra professionelle teaterfolk i kulturhuset Galaksen i Værløse og Christianshavns Beboerhus bliver fortællingerne stykket sammen til en time lang forestilling.

Jacob har selv prøvet livet som hjemløs i en periode men bor nu til leje i et hus med sin svenske gårdhund Zippo. Det har dog af og til været en barsk omgang pludselig at skulle arbejde intensivt sammen med andre mennesker - og også nogle som har levet et rigtig hårdt liv.

- Nogle af deltagerne har ret så alvorlige diagnoser, og det kunne give konflikter, når vi blev provokeret af hinanden. Dét koblet med et tæt pakket program  har stillet krav til alle. Men det er gået over al forventning - og helt uden hjælp fra psykologer eller andet fagligt personale, fortæller Jacob og tilføjer, at den gode stemning også er blevet hjulpet godt på vej af et publikum, der både er blevet berørt, begejstret - og belært.

- Jeg har fået at vide, at jeg har en god stemme, så hvem ved, måske kan teaterlivet føre til, at jeg kommer til at indtale bøger, hvilket jeg rigtig gerne vil, fortæller Jacob, der her ses med sin elskede hund Zippo. Foto: Per Algreen

For eksempel sagde en borgmester efter en af forestillingerne, at han havde været med til utallige lange udvalgsmøder på det sociale område, men denne ene time med hjemløseteatret gav ham en helt anden forståelse for de hjemløses situation.

Annonce

Struktur på tilværelsen

Tilbage i Horsens har teaterlivet givet Jacob en ny retning på tilværelsen.

Efter endt danmarksturné i 2020 er det planen, at "Skidefuld af historier" skal turnere til foråret - og måske endda give en forestilling i Horsens - men indtil da vil han arbejde videre med de ting, han har lært:

- Mit liv har været meget op og ned, men teatret har blandt andet vist mig, hvor vigtigt det er at have struktur på hverdagen. Jeg har brug for hjælp og støtte i min dagligdag, så jeg får børstet tænder, betalt regninger, kommer til læge m.m. Når det er på plads, får jeg overskud og lyst til at give noget igen. Det kunne være at fortælle om mit liv på skoler og i debatoplæg.

Annonce

Stjerne i sit eget liv

Og hans vejleder står klar med opbakning:

- Jacob er bevis på, at man sagtens kan blive stjerne i sit eget liv, selvom man er førtidspensionist. Den succesoplevelse han oplever, kan vi bygge videre på, så han får opfyldt nogle af de håb, mål og drømme, han måtte have for fremtiden.

Denne artikel er stillet til rådighed af Horsens Kommune

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Nu er Danmarks største bilvask klar i Horsens

Horsens Posten

Mette Frost og den nærmeste familie blev ramt af corona: Så sad jeg pludselig derhjemme med slægtsforskning og en bog

Annonce