Annonce
Horsens Posten

Tårn, legehus og gynger. Hvor skal de hen? Midlertidige bylivsting skifter pladser

Lige nu er skæbnen for udkigstårnet uvis. Det står på Langelinie, og på en solrig novemberdag er det et ret godt sted. Planen er dog inden for få uger at finde et nyt sted til tårnet. Foto: Jørgen Hasseriis
Hvor blev de af? Gyngerne på Torvet lagres et år og kommer så til Brædstrup, mens udkigstårnet står og kigger ud over fjorden. Men kun lidt endnu...
Annonce

Horsens: Et stort udkigstårn trillede sidste år ind igennem Søndergade på en lang blokvogn.

Folk i gaden blev vidne til et scenarie af de ekstraordinære, for julebelysningen var allerede hængt op, og så måtte det 12,5 tons tunge udkigstårn gelejdes igennem af ekstra mandskab, der kørte på lifte for at løfte juleudsmykningen op, så tårnet kunne trille under.

En næsten royal entré, men tårnet er forlængst væk igen. Flyttet ud til Langelinie.

Udkigstårnet er en solid sag på 12,5 tons og 5,5 meter i højden. Det stod i en periode på Søndergade, men nu står det på Langelinie. Foto: Jørgen Hasseriis

Udkigstårnet var sammen med en legecontainer en del af Mærk Byen-projektet og en gave til byen fra Horsens Kommune.

Med gaverne ville man - også bogstaveligt talt - gøre renoveringsarbejdet mere overskueligt for borgerne, og tidligere havde kommunens bylivspulje også investeret i gynger, trampoliner, basketballbur, skaterbane, skøjtebane og andet.

Alt sammen for at åbne vores blik for livet i byen.

Da udkigstårnet kom ind i gågaden, kunne man fra positionen foran Det gamle rådhus træde et par meter op over jordoverfladen og spejde ud over gadens udvikling fra grusbunker til ny belægning. Efterhånden som arbejdet skred frem, blev der dog ikke plads til den galvaniserede aluminiums-installation, og den blev flyttet ud på Langelinie, hvorfra man kunne spejde ud over et helt andet liv - isspisende, hundeluftende og solbadende gæster.

Det er hele grundtanken med byrumsinstallationerne, men nu er der ikke så meget sol og sommer over Langelinie mere, så hvor flytter tårnet hen?

Annonce

Snart ved vi det

Tanken fra kommunens og Mærk Byen-projektets side er, at effekter som udkigstårn, legecontainer og gynger skal kunne flyttes rundt og finde vej, hvor det giver mening.

Da gyngerne og legecontaineren også er væk fra gågaden, spurgte vi kommunens kultur- og eventafdeling, der sammen med plan og by-afdelingen bestemmer, hvor de nye installationer skal stå.

Landskabsarkitekt Pernille Krarup fortæller, at udsigten til en ny placering af tårnet ikke er afgjort endnu, men at der snart vil være et svar på vej.

Så det blev et "Vi ved det ikke endnu - men vi ved det lige om lidt"-svar.

Og Pernille Krarup fortæller, at man inden for nogle få uger vil tage stilling til, hvor udkigstårnet skal hen, og hvad der giver bedst mening.

- Og så vi hører nærmere, lover hun.

Borgmester Peter Sørensen (S) var med til at indvie gyngerne på Torvet foran Vor Frelsers Kirke i 2013. Arkivfoto: Morten Marboe
Annonce

Ny plads i Brædstrup

Til gengæld kan hun fortælle, at legecontaineren allerede er sendt til Brædstrup, hvor den er sat op i Folkeparken. Legecontainerens ophold i Folkeparken er midlertidigt og indgår som en del af den områdefornyelse, der er sat i gang i Brædstrup.

Gyngerne, der har stået på Torvet i Horsens i over fem år, er på vej i samme retning. Tanken er, at de skal installeres på det nye Banetorvet ved posthuset og den gamle stationsbygning. Der går dog lige et års tid, før gyngerne - også kaldet "Nordlys" - installeres, og i mellemtiden er de opmagasineret, oplyser Pernille Krarup.

- Vi arbejder med at dele gyngeinstallationen i to sektioner. Søjlernes højder ændres ikke, men på Banetorvet vil de blive placeret i en ny opstilling. Der er en del teknik og it forbundet med det, siger hun.

- Visuelle ting har betydning for vores oplevelse af byens rum, og derfor arbejder vi meget med de her visuelle detaljer. På Torvet i Horsens forholdt vi os til kirkens dimensioner og lod søjlerne spille op til kirkens tårn for at skabe synergi, men i Brædstrup skal gyngerne indgå i en helt ny plan for Banetorvet. Den plan er under udarbejdelse, siger den kommunale landskabsarkitekt.

Legecontaineren stod først på Søndergade, dernæst på Torvet, i Horsens, men nu frister den barnlige og legesyge sjæle i Folkeparken i Brædstrup. Foto: Marianne Nørmark
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Skovbørnehave på vej

Annonce