Annonce
Horsens Posten

Tæt på ingen kunder: Bilka kan også være tom på black friday

Bilka i Horsens åbnede fredag morgen klokken fem til black friday og holdt derpå åbent i et døgn. Natten til lørdag var det småt med mennesker. Foto: Nicolai Skovgård
Bilka havde åbent i et døgn i forbindelse med black friday, men mens kunderne strømmede til i løbet af fredagen, var det småt med mennesker efter midnat. Signalværdien er det vigtigste, fortæller varehuschefen.
Annonce

Horsens: På parkeringspladsen holder otte biler, tre cykler og en efterladt indkøbsvogn. I varehuset kører en ansat rundt og vasker gulv, mens andre fylder varer på hylderne. Blandt dem tuller enkelte kunder rundt.

I det fjerne kan man høre en medarbejder synge Eric Carmens "All By Myself".

Det lyder ikke som black friday i Bilka, men det er lige præcis, hvad det er.

I varehuset i Horsens fortsætter årets største shoppingdag til langt ud på natten, men det er kun enkelte, der udnytter muligheden for at handle i fred og ro.

Annonce

På madrov

Bilka havde på forhånd meldt ud, at varehuset ville holde åbent i et døgn på black friday. Fra fredag morgen klokken fem til lørdag morgen klokken fem.


Det handler i højere grad om signalværdi. Vi sender et signal om, at det skal være trygt at handle her, og har man den tradition, at man handler på black friday, er der også mulighed for at komme på et tidspunkt, hvor der ikke er så mange mennesker.

Martin Enevoldsen, varehuschef i Bilka Horsens


Engang var det værtshuse og diskoteker, der sørgede for gang i byen i de mørke timer - og sådan bliver det forhåbentlig igen - men denne nat er det altså de handlende, der har mulighed for at "tage i byen". Alkohol kan man dog ikke få fingrene i.

Det er heller ikke målet for Fie Lillelund og Andreas Balleby. Førstnævnte har indtaget noget af det til en julefrokost og er så blevet hentet af kæresten. Nu er de på madrov, fortæller Fie Lillelund, mens de er på vej mod kassen med natmaden i hænderne.

- Alt andet har jo lukket. Vi kan ikke engang komme på McDonald's nu, men så er det jo godt, at man kan få en frysepizza her, siger hun.

Annonce

Coronavirussen spiller ind

Ikke just kunder, som er på jagt efter black friday-tilbud. Det gælder heller ikke dem, der har fået fri fra natarbejde og køber ind, inden sengen kalder derhjemme. Dem er der sporadisk enkelte af i varehuset.

Andreas Balleby og Fie Lillelund måtte tage i Bilka for at få stillet sulten. Foto: Nicolai Skovgård

Ved scan-selv-kassen står Annette Wulff, og hun har trods alt udnyttet nogle af rabatterne, men poserne bliver også fyldt med almindelige dagligvarer. Hun tænkte, at det kunne være sjovt at se, hvor mange der handlede på dette tidspunkt af døgnet.

- Jeg sad hjemme ved pc'en og tænkte, at jeg da lige så godt kan tage i Bilka. De havde nogle ting, jeg godt kunne tænke mig, og på det her tidspunkt er der ingen fare for at komme for tæt på andre. Det skal man også tænke på i disse coronatider, siger hun.

Annonce

Handler om signalværdi

Netop coronapandemien er en væsentlig baggrund for de udvidede åbningstider. Det fortalte varehuschef Martin Enevoldsen forud for black friday, hvor han heller ikke forventede, at kunderne ville strømme til om natten.

- Det handler i højere grad om signalværdi. Vi sender et signal om, at det skal være trygt at handle her, og har man den tradition, at man handler på black Friday, er der også mulighed for at komme på et tidspunkt, hvor der ikke er så mange mennesker, sagde han.

Der var god tid til god kundeservice, da Annette Wulff skulle betale ved scan-selv-kassen. Magnus Friis Jensen, der hjælper med at scanne ind, kunne fortælle, at der havde været sindssygt travlt, men efter klokken 1 var det småt med mennesker. Foto: Nicolai Skovgård

Varehuschefen kunne også fortælle, at kundeantallet generelt er blevet spredt mere ud i coronatiden. Eksempelvis køber de ældre borgere i endnu højere grad ind om formiddagen for at undgå mylderet om eftermiddagen.

Han håbede på og forventede også, at de udvidede åbningstider ville være med til at sprede kunderne ud på årets største shoppingdag.

- Der er ingen tvivl om, at vi får travlt på black friday, men vi ved også, at vi ikke kommer i nærheden af grænsen for, hvor mange der må være i varehuset. Så mange var vi ikke tæt på være på black friday sidste år, men vi har nu alligevel sat ekstra vagter på for at sikre, at der ikke opstår problemer, lød det fra Michael Enevoldsen.

Annonce

Lykkes med åbningstiderne

Varehuschefen er ikke selv på arbejde natten til lørdag, men det er afdelingsleder Helle Katholm. Det har hun været siden klokken 18, hvor kundestrømmen var på sit højeste - men ikke på et niveau, der gav anledning til bekymringer.

- Det har været fint delt ud, som vi ønskede det. Selvfølgelig har der været mange, men det er der og skal der være, når vi holder black friday. Det viste sig at lykkes fint med åbningstiderne, for der har været et godt flow hele dagen, siger afdelingslederen.

Helle Katholm med visiret og Christina Damkjær med mundbind havde tid til andre gøremål, da der ikke var en kødrand af kunder i løbet af nattetimerne. Foto: Nicolai Skovgård

Her om natten er der dog flere på arbejde, end der er er kunder i varehuset. Også, hvis man tager alle kunder i løbet af en time og lægger sammen.

Helle Katholm kan fortælle, at der er mødt 10 ansatte og to vagter ind over det sædvanlige hold af natarbejdere, bagere og andre med opgaver, som altid ordnes på det her tidspunkt. Heldigvis er der andet at give sig til end at betjene kunder.

- Så har vi nogle andre opgaver, som er nemmere at klare nu, end når der er mange mennesker. Lige nu skifter vi hylderne i kiosken her, og ellers er der altid varer, der skal tælles og andre driftsmæssige ting. Jeg har selv valgt vagten her, for jeg havde sådan nogle ting, der skulle ordnes, siger hun.

Dem har hun en lille time til at blive færdig med, inden klokken slår fem, og Bilka lukker af for black friday. Og så går der to timer, inden varehuset åbner igen. Til black weekend.

- Jeg forventede heller ikke, at der ville komme nogen nu her. Der har været et par, som havde reserveret et tv tidligere på dagen, og nogle få har været at spørge om ting, kunne Anders Sønderby fortælle. Han brugte derfor tiden på at få elektronik-afdelingen til at skinne. Foto: Nicolai Skovgård
Hvis man løb tør for snaps til julefrokosten, kunne man ikke få noget i Bilka, der lukker spiritus-, vin- og ølafdelingerne ned klokken 22. Foto: Nicolai Skovgård
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Nu er Danmarks største bilvask klar i Horsens

Horsens Posten

Mette Frost og den nærmeste familie blev ramt af corona: Så sad jeg pludselig derhjemme med slægtsforskning og en bog

Annonce