Annonce
Horsens Posten

Tag med på en guidetbustur rundt i Horsens: Arkitektonisk sightseeing

Turen går blandt andet til Fugholm på den imaginære rejse med ugens klummeskribent. Foto: Marianne Husted

Velkommen ombord i dobbeltdækkerbussen til arkitektonisk holdnings rundfart.

Jeg hedder Marie og vil være jeres tourguide undervejs.

Jeg skal informere om at øverste dæk i dag desværre er lukket, da vejret kan blive turbulent, med fare for shitstorme. Der vil være mulighed for udstigning undervejs, vi skal dog advare om,  at der er steder, vi fraråder færdsel på egen hånd. Specielt i SoMe området kan der være, brokbaroner og princippirater, som vil forsøge at stjæle din positivisme, dit holdnings-humør og føre dig på dybt vand. Her bør I ikke færdes mindre end fire ad gangen, husk mundbind og håndsprit, da der er lang kø ved håndvaskene.

Annonce

Senere vil vi køre igennem jantelovens jammerdal fra fortiden, hvor du i den dobbelt gode morals lys bestemt ikke skal vise dig frem, hvis du tror, du kan noget.

Hvis du tager hele turen, vil du med nye briller på måske kunne se positivismens provins-perler.

Det var advarslerne. Jeg håber, I får en behagelig tur.

Vi starter ved indgangen til byen, herfra ses det gamle tugthus lyse op og minde om, at det ikke kun er byens fængslende kultur og arbejdende aner, der har haft stor fremgang, også den arkitektoniske del er eksploderet, hvilket jo kan diskuteres visuelt og funktionelt.

Vi vil muligvis undervejs opleve kø i den endnu utilpassede infrastruktur.

Her i krydset før Ove Jensens allé kunne man for få år siden se de smukke karréer, byens tårne titte frem og skimte den arktektonisk sjæl i byen. For at se det i dag skal vi helt ind bag den nye skyskrabende byport, nyligt navngivet legoklodsen, som kan drage paralleller til fortidens farverige port på Søndergade.

Jeg er sikker på alle ombord har en holdning til både stil, udvikling, smag og behag.

Jeg har som bysbarn, med arkitektonisk blod i årene, oplevet smags- og behagsstorme rase, de stilner af på et tidspunkt. Vi lærer at leve med det, vi ikke synes var så smukt. Lidt ligesom, røvballe gardiner i et smukt vinduesparti, irriterende, men vi kan ikke gøre noget ved det.

Hvis I kigger lige frem i parken, ser I kunstmuseet, som tilbage i starten af halvfemserne under udvidelsen, var i et stort uvejr og skabte det vi i dag kalder en Me Too bølge. „Voldtægtsforsøg i Lunden” blev der blandt andet skrevet, men selv samme opråber kreerede og opstillede senere den markante byport i arkitektonisk dobbelt så god morale, på Søndergade.

Jeg skal ikke gøre mig til herre over, om Søndergade havde en Me Too oplevelse her i årene hvor Shu-bi-duas landeplage sexchikane hærgede.

Men jeg lærte med tiden at acceptere klodsen som samlingspunkt, for med ryggen mod byporten kunne den jo ikke ses.

Der vil nu i bussen blive udleveret briller. Ved påføring af disse vil jeg kunne vise dig nogle af byens smukkeste perler. Vi kan desværre kun nå midt byen i dag, men brillerne er en gave fra tour bussen og kan frit benyttes fremtidigt til udflugt og opdagelse i byen.

Vi i skal dog minde om, at du med brillerne på ikke vil kunne se arkitektoniske øjenbæer, så pas på du ikke går ind i noget.

Vil skal forbi Kirkegyde, Fugholm, kigge op ad på byens smukke spir og tårne, op ad Søndergade og ind i de smukke gamle magiske bindingsværksgårde, for til sidst at slutte på Grønnegade i byens lille latinerkvarter.

Må jeg anbefale, I efter turen tager brillerne på og bruger de mange smukke områder vi har?

For ja - der er holdninger og had forbundet med fremskridtet. Men fremskridtet kommer ikke af sig selv, det gør fremtiden. Kan vi i fremtiden højne, hylde og i den grad sørge for at bevare vores mange perler,i udviklingen, mens vi vænner os til fremskridtet.

Jeg håber I har nydt turen, der vil være udstigning forrest i bussen.


Kan vi i fremtiden højne, hylde og i den grad sørge for at bevare vores mange perler,i udviklingen, mens vi vænner os til fremskridtet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Bedsteforældredag på Glud Museum

Annonce