Annonce
Horsens Posten

Tan og Ammar klarede sig godt: Nu hjælper de andre unge til at gøre det samme

Tan Minh Nguyen Tran og Ammar Ahmad har klaret sig godt - men det kunne sagtens være gået anderledes, hvis der ikke havde været nogle nøglepersoner for dem. Nu hjælpe de unge i Sundparken med at få mulighed for at forfølge deres drømme. Foto: Marianne Husted
En flok på ti unge i Sundparken havde næppe prøvet at komme på festivalen Heartland som frivillige eller passe en grill på Middelalderfestivalen. Men Tan Minh Nguyen Tran og Ammar Ahmad giver dem oplevelser og tro på sig selv i fællesskabet "One Unit". Også selv om det mest er blevet til hyggeaftener i corona-året 2020.
Annonce

Horsens: Tan Minh Nguyen Tran og Ammar Ahmad har begge klaret sig godt. Men det kunne lige så godt være gået i en helt anden retning for dem. Tan Tran er født i Danmark af vietnamesiske forældre. Ammar Ahmad kom som 12-årig fra Irak til Danmark.

Tan Tran takker blandt andet en klasselærer for fuld opbakning, da han sad i 9. klasse og tænkte, at han nok var for dum til at fortsætte i 10. klasse. Det endte med både studentereksamen og en cand. merc. i marketing og business. I dag arbejder han som iværksætter med at udvikle en app, som skal hjælpe folk med at finde ledige p-pladser.

Annonce

Ordblind med flot hf-eksamen

Ammar Ahmad havde besvær med at læse og skrive, mens det gik langt bedre med matematik. Han droppede ud af flere uddannelser og levede også livet lidt for hurtigt, fortæller han. Det var først, da han fandt ud af, at han var ordblind, at han gennemførte hf med et eksamensbevis, hvor 12-taller er de dominerende.

I dag driver han sin egen barbersalon i Smedegade og arbejder med at lave podcast. Han ved godt, hvordan han fik troen på sig selv. Det var ved at lytte til nogle hjælp-til-selvhjælp lydbøger. Siden har hans filosofi været: "Vi bliver, hvad vi tænker".

Annonce

Lyst til at hjælpe andre unge

De to tidligere skolekammerater fra boligområdet Axelborg nøjes ikke med at glæde sig over, at de klarer sig godt. De bruger også meget fritid på at hjælpe andre unge med at komme i mål med deres fremtidsdrømme.

Hver onsdag tager de efter en lang arbejdsdag til Sundparkhallen på Hybenvej, hvor de er sammen med en gruppe unge, der vil noget med deres liv, og som kan blive forbilleder for andre unge. Ofte mange weekender bliver brugt på sammen med de unge i fællesskabet "One Unit".

Det giver Ammar Ahmad og Tan Minh Nguyen Tran energi og glæde at gøre en forskel for den udvalgte gruppe, der består af ti 16 til 20-årige fra Hybenvej-kvarteret. Det har de nu gjort i tre år, siden de var med til at iværksætte projektet "One Unit".

Annonce

Til festival for første gang

I One Unit er de unge del af et fællesskab,der giver adgang til oplevelser, de ellers ikke ville have fået. For eksempel har de deltaget som frivillige på Heartland-festivalen ved Egeskov Slot på Fyn.

Lars Mose, projektleder, Sundparken, Tan Minh Nguyen Tran, Ammar Ahmad og Søren Callsen fra Bo Trivsel,  glæder sig over, at projektet "One Unit" giver anerkendelse. Men allermest at det gør en stor forskel for unge, som gerne vil noget mere med deres liv. Foto: Marianne Husted

- En del af dem har nærmest kun været i Horsens, fortæller Ammar Ahmad.

Også for ham var det øjenåbner. Han troede ikke, der fandtes slotte i Danmark, før han besøgte Egeskov i forbindelse med festivalen.

Annonce

Vidste ikke hvad en forening var

Tan Tran kan fortælle om en lignende personlig oplevelse. Han vidste nemlig ikke, hvad en forening var, før han var 22 år, og en gruppe venner fra studiet i Aarhus fik ham med i en pinball-forening

- Sådan er der også mange andre unge i sociale boligområder, der har det, siger Tan Tran, der finder det vigtigt at introducere de unge til foreningslivet.

De to fortæller smilende, at de heller ikke kendte til Himmelbjerget, før de besøgte området sammen med de unge.


De kan have været i byen aftenen før, men de stiller op næste morgen. Også selv om det regner, og vi skal have sat en legeplads i kvarteret i stand.

Ammar Ahmad


De unge fra "One Unit" har også været frivillige ved Middelalderfestivalen, julemarked og Wall of Sound.

- De synes, det er sjovt og udfordrende. De kan have været i byen aftenen før, men de stiller op næste morgen. Også selv om det regner, og vi skal have sat en legeplads i kvarteret i stand, fortsætter Ammar Ahmad.

Annonce

Energi og glæde

Selv investerer de masser af frivillige timer på at give unge disse muligheder.

- Jeg har taget fra Aarhus til Horsens efter endt arbejdsdag, selv om jeg skulle op næste morgen kl. 4.30 for at tage til møde i København, siger Tan Tran, der nu får kortere vej til Hybenvej efter, at han har købt hus sammen med sin kæreste i Dagnæs.

Og så passer det både dem og de unge godt, at "One Unit" er alt andet end møder og papirarbejde.

Annonce

Corona kom i vejen

- De unge taler hinanden gode. Også når det står ned i stænger, og de til Middelalderfestivalen skal passe en grill med svinekød, smiler Ammar Ahmad.

Den kontante belønning til de unge er penge til fælleskassen, når de har bygget en scene op, passet end bod eller på anden måde gjort et stykke arbejde.

Derfor var der sparet sammen til en fælles tur til Grækenland. Den satte coronaen en stopper for. Det blev heller ikke til noget med festivaler og markeder i 2020.

- I stedet har vi spist sushi og hygget os, lyder det lunt fra Tan Tran.

Annonce

Gavn af fællesskabet

Især glæder de to i front sig over, at de unge finder ud af, at de kan meget mere, end de selv gik og troede, og at livet byder på masser af oplevelser.

Og så kan de to ledere af projektet glæde sig over, at der er så meget indhold i deres projekt, at universitetet er begyndt at interessere sig for det.

One Unit er nemlig blevet genstand for et forskningsprojekt i, hvad fællesskab kan betyde for job og uddannelse.

One Unit - de gode forbilleder fra Sundparken

De unge i One Unit er gode forbilleder og ambassadører for Sundparken

One Unit opstod i 2017.

Ideen fik Tan Minh Nguyen Tran og Ammar Ahmad

Deltagerne er udvalgt af tovholderne Lars Mose og Søren Callsen fra Bo Trivsel, det boligsociale kontor.

De er i alderen 16 til 20 år

De får støtte i valg af uddannelse og karriere

De arbejder frivilligt på festivaler, Middelaldermarked og med opgaver som at sætte legepladser i stand.

Pengene, de tjener, går til en fælles kasse - og de bliver brugt på fælles oplevelser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce