Annonce
Horsens Posten

Tip fra biblioteket: Film og musik - har du set og hørt det her?

Bibliotekar på Horsens kommunes biblioteker Jette S.F. Holst anbefaler dokumentarfilmen "Score", som kan ses på Filmstriben. der er bibliotekernes digitale filmtilbud. Foto: Filmstriben
Der er film, som musikken er skrevet til - og så er der film, som understreger handlingen af allerede eksisterende musik.

Horsens: Forleden så jeg dokumentarfilmen ”Score” fra 2017, som via en lang række komponister, filmhistorikere og instruktører fortæller om filmmusikkens historie. Helt tilbage fra stumfilmene, hvor biograferne lod en mand på et klaver spille under filmen for at overdøve lyden af filmprojektoren og frem til nutiden, hvor et filmscore er blevet en kunstart i sig selv.

”Score” er instrueret af Matt Schrader. Det er imponerende hvor mange store navne Schrader har fået til at optræde i filmen, hvor vi blandt andet møder Hans Zimmer, Thomas Newman, Trent Reznor, Leonard Maltin, Steven Spielberg og James Cameron for blot at nævne ganske få.

I en blanding af interviews, lydklip og arbejdsprocesser hos forskellige komponister får vi et indblik i, hvordan filmmusikken har udviklet sig. Det er fascinerende at følge, også selvom man ikke er "musik-nørd". Og så bringer ”Score” også de store følelser frem, når vi genoplever nogle af filmmusikkens – og filmhistoriens - højdepunkter i de mange filmklip, der vises undervejs.

Annonce

”Score” kan ses på Filmstriben, og jeg kan kun anbefale alle at se den.

Musikken understreger handlingen

At musikken er vigtig for en film kan også ses i, hvor mange film der udgiver et selvstændigt soundtrack. Mens mange af filmene i ”Score” bruger musik skrevet specifikt til de enkelte film, går andre en anden vej.

For eksempel bruger en af mine yndlingsinstruktører, Quentin Tarantino, oftest musik, der allerede eksisterer. I ”Once Upon a Time in Hollywood” tæller soundtracket blandt andet numre som ”Mrs. Robinson” og ”California Dreamin’”. Musik, der stammer fra slutningen af 1960’erne, hvor filmen udspiller sig, og som både er med til at understrege handlingen i filmen, men også i høj grad er en måde at indfange stemningen fra slut-tresserne.

Det anbefaler Jette S.F. Holst

Film:

  • ”Score”, 2017, instrueret af Matt Schrader.
  • ”Once Upon a Time in Hollywood”, 2019, instrueret af Quentin Tarantino.
  • ”Pink Floyd – the Wall”, 1982, instrueret af Gerald Scarfe.

Musik:

  • ”Once upon a time in Hollywood: original motion picture soundtrack”, 2019.
  • ”The Wall” af Pink Floyd, 1979.

På rollelisten ses blandt andre Leonardo DiCaprio, Brad Pitt og Margot Robbie. Sidstnævnte spiller Sharon Tate, en virkelig skuespillerinde der blev dræbt af Charles Mansons tilhængere i 1969. Filmen udspiller sig omkring de tre personer og tegner et billede af et Hollywood, for dem der aldrig fik det store gennembrud.

Du kan låne ”Once Upon a Time in Hollywood” på biblioteket, hvor du også kan låne filmens soundtrack både på cd og LP.

Annonce

Film om musikken

Endeligt findes der også film, der er bygget op omkring musikken.

Som ung så jeg filmen ”Pink Floyd - The Wall” i biografen sammen med en veninde. Det var en uforglemmelig oplevelse. Historien handler om rockmusikeren Pink, der har lukket sig inde på et hotelværelse på randen af et sammenbrud. Her tænker han tilbage på et liv fuld af pinefulde minder. Billeder og lyd smelter her sammen, så det er vanskeligt at forestille sig det ene uden det andet.

Du kan låne musikken, der oprindeligt udkom i 1979 på cd og LP samt filmen fra 1982, på biblioteket.

Til slut et fun fact fra ”Score”. I filmen medvirker også psykologen Siu-Lan Tan, der kan fortælle, at musik påvirker samme sted i hjernen som chokolade og sex! Så der er ikke noget at sige til, at den rigtige musik kan gøre en film helt uforglemmelig.

Annonce
Horsens Posten

Vi mennesker næres af social kontakt med andre

Annonce
Horsens Posten

"Kom så Horsens, er I derude?" En aften på Gedved Bibliotek  om de største koncerter i Horsens

Annonce
Horsens Posten

Næsten 800 nye smittetilfælde: Nu har hver femte indbygger i Horsens Kommune haft covid-19

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Kontormand blev massør: Hvorfor er vi hurtigere til at sende bilen til mekaniker end til at få masseret den ømme krop

Horsens Posten

En times ventetid og 100 mennesker i kø: Testcenter i Horsens er presset af covid-19-smitten

Horsens Posten

Bytorvets logo er blevet meget større - og det kan skifte farver

Horsens Posten

Fra en specialitet til en anden - ny butik åbner i det tidligere Bronuts

Horsens Posten

Svømmehal får livreddertårn indendørs - og alle badegæster kan få lov at prøve kræfter med det

Horsens Posten

Gør det ondt? Hvornår får man varmen igen? Hvorfor er I nøgne?: Stil alle dine spørgsmål om vinterbadning direkte til formanden for Horsens vinterbaderklub

Horsens Posten

27-årig tog en kølig beslutning: Nu overtager han to Paradis-butikker

Horsens Posten

Gør det ondt? Hvornår får man varmen igen? Hvorfor er I nøgne?: Stil alle dine spørgsmål om vinterbadning direkte til formanden for Horsens vinterbadeklub

Horsens Posten

Fitnesscentre i knæ: - Så slemt bliver 2022

Horsens Posten

Slaraffenland for genbrugshajer: Ny stor genbrugsbutik åbner i tidligere bilhus og bliver den tredje inden for 200 meter

Horsens Posten

20-årig tænkte: Det er et lortejob. Nu er arbejdet med ældre det fedeste, hun kan forestille sig

Horsens Posten

Ny chef om omfattende renovering af stort varehus: - Det har været nogle kaotiske uger

Annonce