Annonce
Horsens Posten

Tip fra biblioteket: Sæt lydspor til din læseoplevelse

Man kan sagtens kombinere musik og litteratur, hedder det i denne måneds indlæg fra biblioteket i Horsens. Foto: Horsens Bibliotek
Musik kan være meget følelsesladet. Det samme kan litteratur. Men, hvad sker der, hvis man kombinerer de to?

Horsens Bibliotek: De fleste læsere kender det sikkert alt for godt. Man sidder i stilhed fordybet i en spændende bog. Det kunne f.eks. være Håkan Nessers stemningsfulde ”Levende og døde i Winsford”. Men pludselig bliver tv'et tændt. Fokus forsvinder fra bogen, koncentrationen vakler, og det kræver nu ekstra kræfter at abstrahere fra lyden og komme tilbage til bogens rette stemning. Der bliver kæmpet om din opmærksomhed og tv´et er mest insisterende.

Soundtrack til din bog

Men, hvis nu du forestiller dig at lyden, der dukker op, mens du læser, ikke er mislyd fra reklamespots og tv-avisen, men i stedet en matchende lydcollage – et soundtrack til Nessers bog. En bog, der udspiller sig i regn og rusk omkring heden ved landsbyen Winsford i England. Og et stemningsfuldt lydspor til det scenarie kunne være en sørgmodig cello som i f.eks. James Newton Howards ”The Gravel Road” eller måske Elgars cello koncert i E-mol op 85. Der opstår en helt særlig dimension når lyden rammer bogens stemning rent.

Annonce

Forstærket læseoplevelse

Der er måske ikke en umiddelbar kobling mellem musik og litteratur. Det er to vidt forskellige udtryksformer, som giver os vidt forskellige indtryk. Men selvom litteraturen er tavs, og oplevelsen af bogen er knyttet til ordets magt, former bøgerne billeder i hovedet på os og fører os til et andet sted.

Håkan Nesser - tilsat lyd. Foto: Horsens Bibliotek

Det samme gør musikken, der er formidabel til at sætte en scene og ikke mindst kredse om stemninger. Vi kender det fra, når vi f.eks. hører en sang, der har været knyttet til en særlig begivenhed i vores liv. Sangen tager os fluks tilbage i tid og sted og aktiverer en karavane af minder. Musikken genererer billeder i hovedet på os, og finder man det rette match mellem lyd og litteratur kan man efter min mening få forstærket læseoplevelsen. Læsningen bliver som en indre film med akkompagnement.

Annonce

60'er rock og playlister

Der findes en stribe af playlister til romaner rundt om på nettet. Og der er da også flere forfattere, der direkte bruger musik som stemningsskaber eller som intertekstuelt twist i deres bøger. F.eks. er Haruki Murakamis bøger spækket med musikalske referencer til både jazz, klassisk og 60´er rock. Også danske Jakob Melander er kendt for at knytte et soundtrack til sin krimiserie med Lars Winkler bestående af numre af navne som Hendrix, Bowie, Doors mfl.

Annonce

Litteratur i 3D

Og, hvad er så et passende match? Måden vi oplever musik og litteratur på er individuel og derfor vil valg af soundtrack også være et personligt valg. Jeg har selv nydt gysende godt af at høre Al Bowllys sang ”Midnight, the Stars and You” fra 1934, mens jeg har læst ”Ondskabens hotel” af Stephen King. Sangen er kendt fra Stanley Kubricks filmatisering af netop ovennævnte og er blevet et ret ikonisk musikalsk indslag i én af filmens meget mindeværdige scener mod slutningen. Det er stærkt, og sangen matcher både King og Kubrick og giver nærmest en ”tre-dimensionel” effekt mellem bog, musik og film.

Der er i mine ører mange stemningsmæssige gode koblinger. Men når alt kommer til alt, vil jeg foreslå, at du selv går på opdagelse, måske med en tur på biblioteket og finder dét, der virker for dig. Og sæt gerne god tid af til det. Det er det værd.


Der findes en stribe af playlister til romaner rundt om på nettet.

Thomas Behrmann
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Lærte at flette af købmanden på Endelave:  Nu har Lene demonstreret fletteteknik i mange lande

Annonce