Annonce
Horsens Posten

Traditionen tro flytter nissen med

Illustration: Marie Prokopek

Horsens: Når den julene-trygheds-traditionelle-travlheds-trummerum har sat ind, står fortiden ofte og banker på døren, og Nissen er med.

„Du kan ikke flygte fra det, Nissen flytter med”

Som barn forstod jeg slet ikke det udtryk. Jeg synes det var underligt, hvorfor ville nogle prøve at flygte fra Nissen? Jeg håbede den ville flytte med mig, med magi og trylleri. Jeg var også så spændt, når der blev sagt „Julen stod for døren” - Bare den ville komme ind med det samme!

Annonce

Her i 2021 står julen ikke kun for døren, den er for længst trådt helt ind i entréen og har oktober-tilbuds-tideligt i år gjort sit indtog, og nu står vi alle midt i den.

Jeg er stadig julens glade trunte og er vild med magien, ikke gaveræs og forbrugs-fjumseri, men magien. Om du er som jeg, eller er den type der hader julen, så er den her uanset hvad. Og du har helt sikkert holdninger og traditioner, der forbindes med julen.

Midt i alle julelysene, traditionerne og de kalenderlysende pligter, har livet det af og til med at møffe minderne frem eller at trække tryghedstæppet væk. Og når du sidder der, landet på måsen, helt fortumlet, kan det hele synes urimeligt og dumt. Om du har mistet en af dine kære, eller noget andet har gjort, at du i år står på den vej, som virker så langt fra julemagien, kan det føles som om, alle andre hygger og har det helt perfekt i deres traditioner. Nissen viger ikke fra din side, men gør dig hele tiden opmærksom på, at traditionen langt fra er tro.

Nissen, en lille hyggelig magisk fyr! Men som ved visse lejligheder tramper rundt i følelses-bedet med sine træsko, og minder os om alt det der er forandret, forsvundet og ikke er rart.

Det er den Nisse, vi taler om, der flytter med. Ikke den julehyggelige, magiske, men den der er sat i samme bås som Pokker, Søren og Pumpestokken.

Når den julene-trygheds-traditionelle-travlheds-trummerum har sat ind, står fortiden ofte og banker på døren, og Nissen er med. Du kan ikke flygte fra det, Nissen flytter med, lyder det blandt andet fra klummeskribent Marie Prokopek i Ugens Anbefaling. Arkivfoto: Johnny Pedersen

Min trang til julemagi, vil nogle mene, er overdrevet, til tider magi-manisk, den er også ret skrøbelig. For ja for pokker jeg elsker julen, men jeg savner dem, der ikke er her mere.

Jeg savner også de traditioner, vi havde.

Jeg savner den ro og skønhed, min mor kunne skabe, den finurlige magi min far skabte, turen i kirken og gave-åbningen.

Måske er det i minderne, meget af magien ligger, og herfra vi kan gro nye traditioner?

Alt det her kan runge hult i savnet og ensomheden.

Og nej, det bliver ALDRIG det samme igen. Du vil sikkert savne de, du har mistet, hver jul og mange af de andre dage i livet fremover.

Når pludselig traditionen ikke længere er tro, men ret så utro, kan det være svært at se magien og meningen i julen. Den store ensomhed kan opsluge al magi, men traditioner kommer jo ikke af sig selv.

Nissen er flyttet ind, men kan måske med tiden falde til og drysse mindernes magi på det, vi igangsætter og gentager, så det med tiden kan vokse til nye traditioner, vi holder af.

Engang har de, du har mistet, sikkert også forsøgt at skabe nye traditioner og finde rum til deres Nisser.

Jeg ved i dag, at Nisserne både kan være de julekalender- og historie hyggelige. Men at de også har skyggesiderne, som minder os om det svære, vi har oplevet. Jeg kan bedst lide den magiske side, men den anden side minder mig om, hvor min tro på magi og min kærlighed til julens traditioner kommer fra. De husker mig på, at der er lys i mørket, og det er lige netop der, magien opstår.

Jeg vil lade min dør stå på klem for mindernes magi og savnet til de, jeg har mistet.

For de er en del af, hvem jeg er i nutiden, og de har været med til at skabe og føde nye traditioner, som jeg kan dele med de fantastiske mennesker, som er en del af mine traditioner i år.

Rigtig glædelig og magisk jul til jer alle.

Annonce
Horsens Posten

Bytorvets logo er blevet meget større - og det kan skifte farver

Annonce
Horsens Posten

Svømmehal får livreddertårn indendørs - og alle badegæster kan få lov at prøve kræfter med det

Annonce
Horsens Posten

En times ventetid og 100 mennesker i kø: Testcenter i Horsens er presset af covid-19-smitten

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

20-årig tænkte: Det er et lortejob. Nu er arbejdet med ældre det fedeste, hun kan forestille sig

Horsens Posten

Gør det ondt? Hvornår får man varmen igen? Hvorfor er I nøgne?: Stil alle dine spørgsmål om vinterbadning direkte til formanden for Horsens vinterbaderklub

Horsens Posten

27-årig tog en kølig beslutning: Nu overtager han to Paradis-butikker

Horsens Posten

Gør det ondt? Hvornår får man varmen igen? Hvorfor er I nøgne?: Stil alle dine spørgsmål om vinterbadning direkte til formanden for Horsens vinterbadeklub

Horsens Posten

Særudstilling om Pretty Maids forlænges et halvt år

Horsens Posten

Guirlanden har lavet et nyt "maskineri", der bringer smilet frem på Gasvej

Horsens Posten

Coronasmitten fortsætter opad i Horsens og særligt teenagerne er ramt - men gymnasierne er ikke "affolket", og eleverne bliver ikke syge

Horsens Posten

Tårnhøje smittetal i Horsens Kommune: I fire sogne har hver 20. indbygger fået covid-19 den seneste uge

Horsens Posten

Ny chef om omfattende renovering af stort varehus: - Det har været nogle kaotiske uger

Horsens Posten

Store skiftedag i vente hos Mr - og nej, der er ikke tale om nyt tøj

Annonce