Annonce
Horsens Posten

Ugens anbefaling: Guld på kulturens genbrugsplads

Læs historien om bogen "De Tre detektiver", og hvordan skribenten af denne "Ugens Anbefaling" fandt en skat fra barndommen. Foto: Thomas Behrmann

Og der stod han… lyslevende foran mig. Fregnerne, smilet og Mickey Mouse t-shirten. Jeg skød ham til at være omkring 10 år. Jeg genkendte ham straks. For det var mig selv som barn.

Det lyder sært og som taget ud af en science fiction roman. Men det var, hvad jeg oplevede forleden. Og det hele startede med en bog.

Jeg læste bøger som barn. Ikke med en rendyrket læsehests galopperende iver, men blot med jævne mellemrum. Det var ofte uhyggelige bøger, og bøger om Bermuda-trekanten. Bøgerne blev udskiftet, som tiden gik, og der har været bestemte bøger til hvert kapitel i mit liv. En slags personlige milepæle i bogform. F.eks. var serien ”Alfred Hitchcock og De Tre Detektiver” min favorit omkring 10-års alderen.


Blandt hyldemeter af bøger fandt jeg mig selv.

Thomas Behrmann


De fleste bøger lånte jeg på biblioteket, men de skelsættende måtte jeg selv eje. Og for at cementere mit lykkelige ejerskab, skrev jeg altid med sirlig præcision mit navn med blyant på bogens første side.

Min bogsamling skrumpede med årene og de mange flytninger. Men nu, hvor pladsen igen er til det, øges antallet løbende.

Og jeg har nu givet mig selv opgaven at genfinde bøger, jeg holdt af som barn.

Under dét detektivarbejde har Bogcentralen ved Tobaksgården spillet en stor rolle. For hos denne imponerende ”genbrugsplads” for både litteratur, film og musik har jeg tit fundet, hvad jeg søgte.

Og så skete det… En eftermiddag i september besøgte jeg butikken. Duften af de mange hyldemeter bøger smøg sig om næsefligene og sendte tankerne på retur i tiden. Og det var præcis dér, jeg skulle hen. Turen var nu kommet til at genfinde en bog i serien om ”De Tre Detektiver”. Der stod hele fire på hylden. To af dem havde jeg selv haft i samlingen i fordums tid. Jeg greb begge og kiggede på de velkendte forsider. Og det var da jeg åbnede den ene, at mit 10-årige jeg nærmest manifesterede sig foran mig i butikken. For på bogens første side med utydelig blyantstreg stod mit navn. Skrevet af mig selv for flere årtier siden. Bogen havde fundet hjem, og jeg havde fundet ”mig selv”. Det er dét bøgerne kan. Flytte os over tid og sted.

Og i en tid, hvor ”brug og smid væk-kulturen” er på retur, kan det varmt anbefales at besøge ”kulturens genbrugspladser”. Måske finder du dig selv, dit guld og dine gamle minder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce