Annonce
Horsens Posten

Ugens anbefaling: Hvor skal vi hen, du?

Husker du skærmtrolden Hugo. Den kom ugens klummeskribent i tanke om, da han i sin klumme valgte at forklare det aktuelle boligmarked. Foto: Svend Åge Mortensen, Nordfoto/Scanpix

Mange husker nok trolden Hugo spørge – ”Hvor skal vi hen, du?”

Det samme spørgsmål stiller mange sig om det aktuelle boligmarked. Det flyder med udtalelser fra politikere, økonomer og andre eksperter om den vilde prisfest, som boligmarkedet har oplevet under corona-tiden.

Som ejendomsmægler igennem mere end 20 år kan det også være vanskeligt at give et rigtigt svar på, men jeg vil alligevel forsøge at give en forklaring på den udvikling, som vi har set i 8700 og omegn – samt et bud på ”Hvor jeg tror, vi skal hen”.

Annonce

Da corona meldte sig i marts 2020, var der i postnummer 8700 ca. 650 boliger til salg mod i dag ca. 380 boliger, og på landsplan er vi gået fra ca. 60.000 til nu ca. 37.000 boliger til salg.

Hele boligmarkedet er gået amok, og ser vi isoleret set på udbuddet af boliger til salg, minder det mest om tiden før finanskrisen. Der er dog nogle væsentlige forskelle: Danskerne er meget bedre polstret økonomisk; bankerne og de finansielle institutter er væsentligt bedre forberedte; renten er lav, og danskernes andel af indkomsten anvendt til boligudgifter er væsentligt lavere end i 2006/2007.

De seneste 12 måneder har vi oplevet langt flere købere i markedet, hvilket naturligvis er en af forklaringerne på det lave udbud af boliger til salg. En anden er også den store mængde af nybyggeri, som sker i bl.a. Horsens. Mange synes, det er helt vildt, at der bygges så meget – og ja, der bygges i meget stor stil i Horsens, men en meget stor del af det nye byggeri er lejeboliger.


Personligt tror jeg, at markedet havde set anderledes ud, hvis der havde været en bedre balance mellem nyopførte leje- og ejerboliger.

Alex Mandrup Paulsen


Personligt tror jeg, at markedet havde set anderledes ud, hvis der havde været en bedre balance mellem nyopførte leje- og ejerboliger således, at udbuddet af ejerboliger havde været højere. Dette ville  sammen med et større udbud af byggegrunde og andre ejerboligprojekter, kunne have stimuleret markedet og skabt en bedre balance i udbuddet og dermed prisudviklingen.

Alle eksperter har travlt med at tale om indgreb. Personligt tror jeg på, at en mulig kommende mindre rentestigning og en bedring af coronasituationen vil kunne få boligmarkedet i retningen af et mere normalt marked, så vi kan undgå politiske og økonomiske indgreb.

Boligpriserne i Horsens er fortsat væsentlig lavere end for eksempel Skanderborg og Århus. Dette er sammen med de mange kulturtilbud, flotte natur m.v. med til, at Horsens fortsat er et meget populært bosætningssted.

Min anbefaling:

Hvad skal man så gøre, som køber lige nu? Man skal altid købe bolig efter det behov, man har, og mange køber både med hjertet og hjernen. Bruger man sin sunde fornuft, og optager en god belåning med afvikling af sin gæld, så vil fast ejendom historisk set altid være en god investering.

Hvad skal man så gøre som sælger lige nu? Ingen tvivl om, at det lige nu er sælgers marked. Så går man med overvejelser om at sælge inden for de næste par år, så er tidspunktet lige nu måske det helt rigtige – men det vigtigste er igen, hvilket behov man har for sin fremtidige bolig, men set ud fra et økonomisk synspunkt er der ingen tvivl om, at tidspunktet er optimalt lige nu.

Men som alt andet i livet handler det om at bruge sin sunde fornuft.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Lærte at flette af købmanden på Endelave:  Nu har Lene demonstreret fletteteknik i mange lande

Annonce