Annonce
Horsens Posten

Undersøgelse viser: En fjerdedel af børn og unge har taget på under nedlukningen

Hvert fjerde barn og ungt menneske i alderen 6-16 år har taget på i vægt, viser undersøgelse, som forskere fra SDU har foretaget fra 26. januar til 8. februar i år. Foto: Mette Thomsen
Fra 26. januar til 8. februar har forskere fra Syddansk Universitet lavet en landsdækkende spørgeskema-undersøgelse for at undersøge, om danske børn og unges fysiske aktivitet blev påvirket af nedlukningen. 1229 børn og unge i alderen 6-16 år har deltaget.

Danmark: Fysisk aktivitet 32,6 minutter om dagen hos 6-16-årige børn og unge.

1229 børn og unge i alderen 6-16 år har deltaget i undersøgelsen foretaget af forskere fra Syddansk Universitet, SDU. Man har via en spørgeskemaundersøgelse undersøgt, om danske børn og unges fysiske aktivitet blev påvirket af corona-nedlukningen.

Det skriver SDU på deres hjemmeside.

Dermed lever 87,6 procent af de adspurgte ikke op til anbefalingerne, der lyder på 60 minutters fysisk aktivitet om dagen.

- Tallene er meget nedslående. Vi ved, at fysisk aktivitet har en lang række fysiske, mentale og sociale sundhedsmæssige gevinster, og det er derfor vigtigt at opretholde bevægelse - særligt under corona-krisen, hvor mistrivsel må forventes at øges på grund af blandt andet isolering fra social kontakt, siger postdoc på Institut for idræt og biomekanik ved SDU Tanja Schmidt, der har bearbejdet tallene.

Annonce

Hver fjerde har taget på

Hvert fjerde barn i undersøgelsen har taget på.

81,4 procent af de adspurgte svarede, at de er mindre fysisk aktive under vinterens nedlukning, sammenlignet med samme periode før nedlukningen, og 67,5 procent er desuden mindre fysisk aktive nu sammenlignet med under første nedlukning i foråret 2020.

Omregnet betyder det, at hvert fjerde barn har taget på i vægt under nedlukningen.

Undersøgelsens tal viser tydeligt, at de sædvanlige organiserede rammer for børn og unges fysiske aktivitet i langt mindre grad understøtter deres fysiske aktivitet under nedlukningen.

Annonce

Ingen idræt i skolen for en tredjedel

Hver tredje i undersøgelsen har svaret, at de under nedlukningen ikke har idræt eller andre bevægelseslektioner i relation til skolen.

Samtidigt svarer 80,3 procent, at de hverken deltager i fysisk eller online foreningsrelateret fysisk aktivitet under nedlukningen. 81,4 procent har desuden angivet, at de har færre foreningsrelaterede idrætsaktiviteter sammenlignet med før nedlukningen.

Projektleder for undersøgelsen, lektor Charlotte Pawlowski, er ligeledes dybt bekymret over tallene.

- Vi forventede en nedgang i fysisk aktivitet, fordi vi i Danmark har en særlig bevægelseskultur, som i høj grad er knyttet op på skolen og foreningsidræt. Men at så mange ikke har dyrket idræt i skole- og foreningsregi er overraskende og bekymrende, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce