Annonce
Horsens Posten

Værtshus skal væk: Nu 'krakker' Børsen i Lichtenbergsgade

Børsen nåede at eksistere i 53 år som en del af "brunt værtshus"-miljøet i Horsens. I løbet af efterårsferien rives den gule murstensbygning, der udgjorde en del af stedet, ned. Til foråret skyder et grønt område op i stedet. Foto: Jakob Hedegaard-Høgh
I efterårsferien jævnes de synlige minder efter et af Horsens kendte, brune værtshuse med jorden. Lejligheder og vild have skyder op i stedet.
Annonce

Horsens: I 1929 krakkede børsen på Wall Street i New York og sendte verden ud i dyb krise. I denne uge "krakker" Børsen på Lichtenbergsgade i Horsens også.

Det navnkundige brune værtshus, der lukkede i januar, skal nu rives ned, men konsekvenserne bliver i sagens natur knap så alvorlige som i 1929.

Tværtimod bliver der banet vej for en forskønnelse af det centralt beliggende boligområde på Lichtenbergsgade 10, når nedrivningsmaskinerne i løbet af efterårsferie-ugen jævner Restaurant Børsen med jorden.

Det forklarer Trine Dueholm Mellerup fra Egninvest Danske Ejendomme, der for tre år siden overtog ejendomskomplekset.

Trine Dueholm Mellerup fra Egnsinvest fortæller, at nedrivningen af Restaurant Børsen blot er del af den forskønnelse, Lichtenbergsgade 10 har gennemgået, siden selskabet overtog matriklen for tre år siden. Foto: Jakob Hedegaard-Høgh

- Børsens havde den gule murstensbygning, der stikker ud fra selve beboelsen, men de havde også lokaler i selve hovedbygningen, og det, der bliver revet ned nu, er den gule bygning, den overdækkede terrasse og selve indgangspartiet, forklarer hun.

Annonce

Nye lejligheder i stedet

Boligkomplekset, der blev opført i 1960'erne, rummer i forvejen 72 lejligheder.

Med nedrivningen og en ombygning af de lokaler, som udgjorde Børsens bar i beboelsesejendommens stueetage, bliver der plads til tre lejligheder mere; to toværelses og en fireværelses.


Det er meget oppe i tiden at gøre noget godt for bier og sommerfugle, så det er oplagt, at vi i stedet for at have store græsplæner får noget, der er mere vildt.

Trine Dueholm Mellerup


Derudover moderniserer Egnsinvest et fællesrum, som ejendommens beboere kan booke til overnattende gæster.

- Vi kunne have inddraget den til en lejlighed mere, men vi kan godt lide tanken om, at man tilgodeser lejerne med sådan et tilbud, siger Trine Dueholm Mellerup.

Udearealerne står også for tur.

Annonce

Vild have skyder op

Der, hvor den gule murstensbygning, der var Børsens restaurant og festlokaler, ligger (snart lå), kan områdets beboere formentlig træde ud i en nyanlagt vild have til næste år.

- Det er meget oppe i tiden at gøre noget godt for bier og sommerfugle, så det er oplagt, at vi i stedet for at have store græsplæner får noget, der er mere vildt. Nu kommer der en længerevarende byggeperiode, men til foråret vil vi gå i gang med den del af det, siger Trine Dueholm Mellerup og fremhæver, at Børsens endeligt kun er et af flere skridt i en modernisering af ejendommen.

Mens den gule bygning må vige for en kommende grøn plads, skal den del af Børsen, som lå inde i selve beboelsesejendommen, bygges om til tre lejligheder. Foto: Jakob Hedegaard-Høgh

I de seneste tre år er der skiftet varmesystem, facadevinduer er blevet malet, der er kommet nye dørpartier, en ny affalds-ø, elscooter-parkering og nyt vaskerum. Hele kælderen er blevet sat i stand, selskabet er ved at indrette flere depotrum, og der er såmænd også kommet nye postkasser til, samtidig med at der sker en løbende renovering af lejlighederne, efterhånden som folk fraflytter.

- Beboerne har taget de mange opgaver i stiv arm, siger Trine Dueholm Mellerup.

Restaurant Børsen, der nåede at eksistere i over 50 år, lukkede 5. januar, da indehaver Philip Bank af personlige årsager opgav at drive stedet videre.

Annonce

En æra sluttede

Dermed sluttede en æra i det afsnit af den horsensianske lokalhistorie, der vedrører byens brune værtshuse.

Egnsinvests kommunikations- og HR-chef Ulla Sørensen fortæller, at selskabet siden lukningen har forsøgt at leje bygningen ud. Forgæves.

Nu slettes så de sidste synlige spor efter det værtshus, som Philip Bank ved lukningen i januar omtalte som "folks dagligstue".

"Folks dagligstue" kaldte den sidste ejer af Restaurant Børsen, Philip Bank, stedet kort, før det lukkede i januar. Nu forsvinder "dagligstuen" helt fra jordens overflade. Foto: Jakob Hedegaard-Høgh

Forventningen er, at nedrivningsmaskinerne går løs på den gule murstensbygning mandag.

Arbejdet med de nye lejligheder i den gamle bar-del af værtshuset er også så småt i gang.

Præcis hvornår nye lejere kan flytte ind i de tidligere stemnings- og røgfyldte lokaler er dog endnu uvist, men det bliver i løbet af 2021, vurderer Trine Dueholm Mellerup.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Aftensang i Vor Frelsers Kirke

Annonce