Annonce
Indland

Nedlukning sendte meningokoksygdom på rekordlavt niveau

Mere afstand og bedre hygiejne kan have mindsket spredning af invasiv meningokoksygdom, herunder meningitis.

Afstand, håndsprit og mundbind har ikke kun holdt coronavirus fra at brede sig uhæmmet i befolkningen.

Tiltagene har tilsyneladende også sendt invasiv meningokoksygdom (MS) på rekordlavt niveau for 2020. Det oplyser Statens Serum Institut (SSI) i en pressemeddelelse.

I begyndelsen af året og frem til nedlukningen i marts sidste år var der fundet 12 tilfælde af sygdommen, hvilket var et relativt højt antal. Resten af året blev der kun registreret syv tilfælde.

De i alt 19 tilfælde er det laveste årlige antal, der nogensinde er registreret, oplyser SSI. Faldet kom, efter at der i 2019 blev fundet 56 tilfælde af MS, hvilket var det højeste antal på et år siden 2012.

- Den markante nedgang i antallet af MS-tilfælde i 2020 tyder på, at både nedlukningen i foråret og de skærpede hygiejne- og afstandsregler har haft betydning for spredningen af meningokokker, siger afdelingschef Palle Valentiner-Branth fra SSI i pressemeddelelsen.

Invasiv meningokoksygdom dækker over hjernehindebetændelse (meningitis) og/eller blodforgiftning med meningokokker, der er bakterier.

Der er tilfælde af sygdommen over hele verden, og personer i alle aldre kan få MS. Det er dog oftest børn, teenagere og unge voksne, der bliver ramt.

MS spreder sig via dråbesmitte i forbindelse med udånding, ligesom det kan være tilfældet med coronavirus.

Det er almindeligt at have meningokokbakterier i svælget uden symptomer. Sygdommen opstår kun hos en meget lille del af dem, der har meningokokbakterier i svælget, oplyser SSI.

Ingen af dem, der blev bekræftet syge med MS sidste år, døde som følge af sygdommen. I 2019 afgik seks personer, svarende til 11 procent, ved døden som følge af MS.

/ritzau/

Pressemeddelelsen på SSI''s hjemmeside
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Læs mere annoncørbetalt indhold

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce