Annonce
Byudvikling

Arkitekturoprøret giver en stemme til betonhadere: Stem på årets værste og bedste bygning

Bygningen Nansensgade 57 kandiderer til at være årets værste bygning. Foto: Christian M. Olsen
Et borgerskabt oprør mod moderne byggeri i gamle bykvarterer har bredt sig i Norden. Nu lader Arkitekturoprøret borgerne nominere og kåre årets værste og bedste bygning.
Annonce

Bliver du nedtrykt af højhuse, glas og beton, eller synes du moderne byggeri er pragtfuldt og kendetegner en moderne by?

De borgere, som helst vil have, at nybyggeri i gamle bykerner og gader bygges i samme stil som omgivelserne, har fået en stemme i Arkitekturoprøret. En borgerskabt forening, der lige nu danner rammen om en kåring af Årets værste bygning, Årets bedste bygning og Årets dårligste kommune til bybevaring.

Hvis vi starter med det sidste, så har borgere nomineret København til prisen på grund af nye, moderne bygninger, der rejses i bydele med ældre byggestil. For eksempel byens høje tårne som Njalstårnet på Bryggen og de høje tårne i Carlsberg Byen. Samt nye, moderne bygninger midt i ældre karréer, for eksempel Nansensgade 57, Toldbodgade 13 og Stokhusgade 4B.


Kære venner, nu har vi i 100 år haft modernisme, nu er tiden ved at være løbet fra den, nu er vi blevet trætte af den.

Jep Loft, formand for Arkitekturoprøret


Det er ikke Arkitekturoprøret, men borgerne, der både nominerer og stemmer.

- Vi har den grundholdning, at arkitekturdebatten har været meget elitær i de sidste mange år. Det har kun været arkitekter og planlæggere og fagfolk, der havde ret til at have en mening. De har mistet jordforbindelsen og lever i deres egen lukkede verden. Det kæmpestore, almindelige befolkningsflertal er dødtrætte af grimt nybyggeri og nedrivninger, hvorefter man stiller noget helt forkert op inde i de gamle byer, siger formand for Arkitekturoprøret, Jep Loft, der er også er medlem af lokaludvalget i Indre By.

Annonce

Skab byrum for alle

Borgerinitiativet er startet i Sverige og har siden bredt sig til Norge, Finland, Estland og Danmark. I Sverige har Arkitekturuppröret, som har knap 50.000 følgere i sin Facebookgruppe, en lidt mere provokerende tone end broderforeningen i Danmark.

I Sverige kårer man også den arkitekt-illustration af et kommende byggeri, der har 'løjet' mest i forhold til, hvordan byggeriet kom til at se ud. Med sammenlignende fotos.

- Jeg vil ikke være så provokerende igen. Jeg har anlagt en linje, hvor vi siger: Kære venner, nu har vi i 100 år haft modernisme, nu er tiden ved at være løbet fra den, nu er vi blevet trætte af den. Prøv engang at lytte og så byg noget, der ser pænt ud og skaber et bymiljø. Det er ligegyldigt om det er arkitektur, det er bymiljøet, det handler om. Hele Ørestaden er arkitektur, og fint med mig, men det er bare ikke særligt rart at være i den, siger Jep Loft.

Hvis du taler med beboere i Ørestad, synes de der er superfedt, og at det er pioneragtigt at bo i Ørestad.

- Og det skal de også have lov til. Hvis du snakker med nogen, der bor i Taastrup eller Hvidovre eller Rødovre, så synes de også, der er dejligt at bo. Folk kan jo godt lide, hvor de selv bor. Problemet er, at andre ikke kan lide stedet. De siger ikke: Nu skal vi have os en hyggelig aften, gå en tur, tage i biografen – hvordan mon der er i Hvidovre, lad os tage derud. Det er heller ikke ret mange, der tager til Ørestad for at gå en tur i gaderne. Vi skal prøve at skabe nogle byrum, der er gode for alle mennesker. Jeg synes ikke, man skal bygge Rosenborg og sådan noget Christian IV med tårne og spir, bare det der er pænt og klassisk, siger Jep Loft.

Du kan stemme til og med 28. februar. Find afstemningen i de tre kategorier i Facebookgruppen Arkitekturoprøret - lad os bygge smukt igen. Vi skylder at sige, at der har været problemer med at få lov at afgive stemmer, men foreningen arbejder på sagen.

Jep Loft er formand for Arkitekturoprøret og medlem af Indre By Lokaludvalg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indre By

Ingen forurenende biler i Indre By

Annonce