Annonce
BYLIV

Bolværk fra Gammel Strand er blevet til bar på Færøerne

Sådan så det ud i 2015, da stationen på Gammel Strand var under opførelse. Arkivfoto: Martin Sørensen
Jerntræ fra Gammel Strand er endt som bar på eksklusiv restaurant på Færøerne og som sofaborde på adresser verden over.
Annonce

Går du i baren på den eksklusive restaurant The Tarv i Torshavn på Færøerne, står du over for et stykke københavnsk kulturhistorie. Den markante designerbar er nemlig udformet af noget af det bolværkstræ, der blev fjernet fra Gammel Strand i forbindelse med byggeriet af Cityringen.

Jeppe Rose er bygningskonstruktør og tømrer på møbelværkstedet Woodliving. Han så muligheder i de store planker af azobétræ, som han rendte ind i på en oplagsplads i Hedehusene.

- Det er så tungt, at det ikke kan flyde. Desværre er det også så hårdt, at det smadrer maskiner og værktøj, hvis man prøver at bearbejde det. Og så er det bare sindssygt flot med sin rødbedefarve og de hvide nister, så jeg nænnede ikke, at det skulle gå til spilde og tog det med til mit møbelværksted, fortæller han i en pressemeddelelse.

Et møde med indretningsarkitekten Pascale Nemery fra Scale Design, der var i gang med at indrette baren på Færøerne, fik ideerne til at udfolde sig, og på den måde blev baren på The Tarv bygget op af 360 cm lange planker af jerntræ, stablet og fastgjort til et stort profiljern boltet ned i jorden.

Annonce

Skal bruge fantasien

Vejen fra Gammel Strand til Nordatlanten er gået via virksomheden Damifo A/S (en forkortelse for Dansk Miljø Forbedring) i Hedehusene, der arbejder med innovative løsninger til bygge- og anlægsbranchen ud fra en vision om, at alt, hvad der kommer ind på oplagspladsen vest for København skal genanvendes, og intet skal deponeres.

- Meget af det træ, vi får ind til genbrug, er sundt og stærkt og har sin egen unikke historie, der viser sig i træets årer og struktur – og dette er ofte relativt nemt at afsætte. Men nogle træelementer som azobétræet er mere vanskelige, og her skal vi virkelig bruge fantasien for at finde gode afsætningsmuligheder, fortæller adm. direktør John Kahldal fra Damifo i en pressemeddelelse.

- Ved at forlænge den brugbare levetid af materialerne, skubber vi CO2 regnestykket og er med til at minimere byggebranchens aftryk på klimaet.

Annonce

Flere hundrede planker

Damifo modtog i sin tid flere hundrede planker og solgte sidste år resten til Joakim Løth, manden bag By Løth, som fremstiller håndlavede sofaborde og andre møbler til pengestærke kunder verden over – Japan, USA og landene omkring Middelhavet.


At der så tilmed er tale om at bringe noget gammel dansk kulturhistorie fra den tid, hvor fiskekonerne dominerede Gammel Strand, er da kun en ekstra værdi.

John Kahldal


Hos Damifo kan John Kaldahl glæde sig over, at nogle tunge planker, som de lod ligge, fordi de var aldeles uhåndterbare, nu er kommet til nytte igen og dermed spiller fint ind i virksomhedens profil med at recycle byggematerialer.

- At der så tilmed er tale om at bringe noget gammel dansk kulturhistorie fra den tid, hvor fiskekonerne dominerede Gammel Strand, er da kun en ekstra værdi, bemærker John Kaldahl.

Woodliving har skab denne bar på The Tarv i Thorshavn af gammelt jerntræ fra Gammel Strand.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Politik

Frank Jensen trækker sig som overborgmester og næstformand efter anklager om krænkelser

Mode

Ny pop up-butik med fokus på upcycling

Annonce