Annonce
Indre By

DEBAT: Begræns turistbutikkerne i Indre By

I mange andre storbyer er hele gader ¿ selv fine gader i byernes centrum ¿ omdannet til turistgader kun med turistforretninger. Ønsker vi det i København? Næppe, skriver Strædernes og Strøgets Beboerforening i et debatlindlæg. - Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix
Annonce

Af Strædernes og Strøgets Beboerforening v. formand Sasha Lystrup Andersen og næstformand Lotte Juul

En stribe specialvareforretninger forsvinder fra Indre By. Kunderne til de fysiske butikker svigter og handler i stedet på nettet, og huslejerne stiger til skyhøje priser, så almindelige forretninger ikke kan overleve.

Byen fyldes med store internationale kædeforretninger, som findes i alle storbyer, cafeer, barer og restauranter – og turistforretninger. I Strøgets ende op mod Rådhuspladsen skyder souvenirforretninger op som paddehatte. De sælger alle det samme ens tingeltangel - produceret i Kina til lavpris, solgt i København til overpris.

I mange andre storbyer er hele gader – selv fine gader i byernes centrum – omdannet til turistgader kun med turistforretninger. Ønsker vi det i København? Næppe!

I Amsterdam – som også har gigantiske problemer med turister – besluttede bystyret allerede i 2017, at man ikke ville udstede flere tilladelser til souvenirbutikker, fastfoodrestauranter og isbutikker – butikker som bystyret vurderede ikke har større værdi for Amsterdams egne indbyggere.

Tænk hvis Københavns Kommunes politikerne på samme måde tænkte på at værne om beboerne i Indre by og havde modet til at træffe radikale beslutninger. Hvilken fin by, vi kunne have.

Huslejepriserne må ned i et leje, hvor almindelige specialbutikker kan være med. Specialbutikkerne vil gerne være i vores – stadig – smukke Indre by, men de har ikke råd til at betale de priser, som internationale kæder har jobbet niveauet op til.

Både turistforeninger og politikerne ved godt, at beboerne er en nødvendig del af en levende by, for turisterne svarer i alle undersøgelser, at de ønsker at møde byens dagligliv med beboere.

Men det kræver, at politikerne har en plan og vilje til at træffe vidtgående beslutninger nu – lige om lidt er det for sent.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce