Annonce
Indre By

Det gamle Christianshavn dukker op under hotelbyggeri

Arkæologerne finder gammel kajkant på Christianshavn. PR-foto
I forbindelse med ATP Ejendommes arbejde med at transformere en tidligere kontorejendom til et nyt femstjernet hotel, er en mere end 300 år gammel kajkant dukket op.
Annonce

Et arkæologisk fund er dukket op i forbindelse med gravearbejde på Christianshavn.

Nærmere bestemt i Strandgade 7, hvor ATP Ejendomme i gang med at renovere den tidligere kontorejendom, som skal forvandles til et nyt femstjernet hotel, der får den internationale hotelkæde NH Hotel Group som operatør.

Blot en meter nede i jorden begyndte en trækonstruktion at vise sig, da gravemaskinen tog fat. Det var et gammelt bolværk og en ankerkonstruktion, der begge har indgået som dele af en kajkant.

- Det er forventeligt at finde både bolværker og ankerkonstruktioner i København. Spørgsmålet er så bare, hvor meget der er tilbage af det, og hvilken bevaringsgrad det har. Det øverste træ, vi stødte på, havde det ikke så godt, men den nederste del er meget velbevaret, da det har haft mere fugt og mindre ilt. Jeg har set rigtig mange bolværker, men aldrig et så stort og intakt et som dette, siger Marc Kaspersen Hauge, der er udgravningsleder hos Københavns Museum.

Annonce

Handelsflåden

Fundet på Strandgade 7 er en gammel kajkant fra 1600-tallet, som har været en del af de absolut vigtigste områder for den danske handelsflåde. I de år bragede økonomien afsted og med kongen som medinvestor udbyggede storkøbmænd og adelen Christianshavn, anlagde havne og skabte en veludbygget handelsflåde.

Fra kajkanten foran Strandgade 7 sejlede skibene mod Østen. Med enorme besætninger på op mod 900 mand hjembragte de alskens krydderier og luksusvarer til København.

Det er langt fra første gang, at der dukker bolværker og ankerkonstruktioner frem af den københavnske jord, men hver enkelte tilfører ny viden om byens rige historie.

- Et bolværk i København er ikke usædvanligt. Det, der gør dem interessante, er, at de er bygget på forskellige måder, fortæller Marc Kaspersen Hauge

- Det særlige ved det her bolværk er, at vi kan se, at det er opført i to faser. Årsagen kan være, at man har gravet dybere i anden fase for at gøre plads til større skibe. Det vil analyserne gøre os klogere på.

Gravearbejdet fortsætter videre på Knippelsbrogade op mod Strandgade, og så længe der graves, følger arkæologerne med fra sidelinjen i tilfælde af, at den historiske grund byder på flere arkæologiske overraskelser.

Sådan kommer byggeriet i Strandgade til at se ud, når det er færdigt. PR-illustration

Strandgade 7

Strandgade 7, får nyt liv og transformeres fra kontorejendom til femstjernet hotel med den multinationale hotelkæde NH Hotel Group som operatør. Det betyder en gennemgribende renovering og ombygning af ejendommens godt og vel 33.000 m².

Omdannelsen fra kontorejendom til hotel rummer en vision om at give noget tilbage til København i form af et mere åbent og imødekommende område for både lokalmiljøet og turister. Blandt andet udskiftes bastionen mod Torvegade og havnefronten med en glasfacade, og der etableres en direkte forbindelse fra Knippelsbro til havnepromenaden i form af en ny, bred trappe. Desuden etableres en dagligvarebutik i stueplan og en restaurant med direkte indgang fra havnepromenaden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

De københavnske familier betaler

Annonce