Annonce
Pastel-palæet

Efter forslag om nedrivning: Jagter en farverig fremtid for Palads

Palads i København. Foto: René Mølskov
Det har rusket i debatten, at ejerne af Palads både i 2017 og i 2020 har foreslået at fjerne den ikoniske Palads-bygning til fordel for nybyggeri. Nu inviteres arkitekter, studerende og kunstnere til en åben idé-konkurrence om fremtiden for Palads

Farvelade-paladset, Pastel-palæet, Regnbue-bygningen. Kært byggeri har mange navne og Poul Gernes farverige udsmykning af Palads Biografen fra 1989 vækker stadig både jubel og foragt. Men uanset hvad, så er den ikoniske biografbygning en del af alle københavneres bevidsthed. Og det er en del af baggrunden for idékonkurrencen omkring Gernes kunstværk midt i byen.

Flere forslag om nedrivning

I både 2017 og 2020 blev Københavns Kommune præsenteret for et forslag om at rive biografbygningen ned for at omskabe hele området til en ny og levende plads. Det gav en livlig debat i medierne og nu griber kunsthallen Copenhagen Contemporary og Gernes-Fonden sammen bolden: De inviterer til en åben idékonkurrence for at sætte fokus på, hvordan pladsen omkring Palads-bygningen kan gentænkes med respekt for Poul Gernes kunstværk, men alligevel laves så meget om, at der kommer mere liv.

Idekonkurrencen er ikke en arkitektkonkurrence, og forslagene bliver som udgangspunkt ikke realiseret. Men alle ideerne bliver videregivet til Københavns Kommune og Nordisk Film Biografer.

Der er kun to overordnede krav til forslagene. For det første skal Palads Teatrets facadeudsmykning af Poul Gernes respekteres, og for det andet skal man indtænkte "morgendagens biograf".

Projekterne kan bygge til oven på eller neden under Palads, så længe Gernes' udsmykning er en del af det endelige udtryk. Det er også muligt at lave et forslag, hvor man helt lader Palads stå som nu. Det er dog afgørende at forslagene kan vække pladsen omkring Axel Torv 9 til live og gøre den til et mødested i hjertet af København.

Annonce

50.000 kroner i førstepræmie

Idékonkurrencen er åben, og det kræver altså ikke en indbydelse at deltage. Men arrangørerne forventer, at deltagerne bliver billedkunstnere, arkitekter, landskabsarkitekter, arkitektstuderende eller andre, der beskæftiger sig professionelt med kunst og arkitektur i det offentlige rum.

Forslagene præsenteres 11. september 2021 på udstillingen København, kærlighed & candyfloss på Copenhagen Contemporary. Alle forslagene bliver bedømt af en komité af fagfolk og det bedste projekt modtager desuden en præmiesum på 50.000 kroner doneret af Mads Nørgaard. Derudover uddeler Copenhagen Contemporary en publikumspris til det projekt, der under udstillingen modtager flest stemmer af de besøgende.

Deadline for at deltage i idékonkurrencen er 21. juni og du kan læse meget mere om deltagelse på: copenhagencontemporary.org

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
BYLIV

Nu bliver hotelrenovering til pop up-udstilling

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

LEDER

#72timer: Det handler om mennesker

Annonce