Annonce
BYLIV

Fællesskabet blomstrer i Latinerkvarteret: 60 butikker bakker op om lys i gaderne

Dorte Johannesen, Eimear O'Herlihy, Rita Scönenberger og Frank Zadi ser frem til at Latinerkvarteret bliver pyntet med vinterlys. Foto: Christian M. Olsen
Butiksindehavere er gået sammen om at få lysguirlander i Latinerkvarteret. Fællesskabet er blevet større under corona-situationen, lyder det fra butiksejerne.
Annonce

Lyskæder og juletræer er så småt ved at indfinde sig i butiksvinduerne og på forretningsfacaderne i Latinerkvarteret.

Men går du gennem Studiestræde, Larsbjørnsstræde eller en af de andre gader i det hyggelige kvarter, må du forgæves spejde efter julelysguirlander, som man for eksempel oplever det i Fiolstræde, Grønnegade og andre steder i Indre By.

Det skal der laves om på, mener en stribe driftige forretningsdrivende i Latinerkvarteret. Gennem længere tid har de arbejdet hårdt på at få lys over lokalområdet, og man er tættere på målet end nogensinde.

Endnu mangler en endelig godkendelse, men om alt går vel, vil der blive hængt lyskæder op i den allernærmeste fremtid.

- Det skal ikke bare være julelys. Det skal være vinterlys, siger Eimear O'Herlihy fra Quirky Lane i Studiestræde, der er en af initiativtagerne.

Planen er nemlig, at 27 lyskæder skal skabe lys i den mørke tid helt frem til og med Copenhagen Light Festival i februar.

Annonce

Hårdt benarbejde

Det er et hårdt benarbejde fra den lille arbejdsgruppe og en overvældende opbakning fra områdets butikker, der gør, at vinterbelysningen ser ud til at blive en realitet.

Flere end 60 butikker i området har foreløbig bakket op økonomisk om lyskæderne. Og arbejdsgruppen har mødt masser af velvilje fra den lokale beboerforening og udlejere, ligesom KCC – København Commerce & Culture

- Det har været meget positivt at mærke den store opbakning, der har været langt de fleste steder, siger Dorte Johannesen fra den grønne frisør DoJo – Green Wave i Larsbjørnsstræde.

- Man har tidligere prøvet at få opbakning til lys i kvarteret, men det er som om, det er anderledes denne gang. Der er en større følelse af fællesskab i kvarteret, supplerer Eimear O'Herlihy.

Annonce

Alle er lige

Det genkender Rita Schönenberger, der i 24 år har haft butikken Silkevejen i Larsbjørnsstræde.

- Corona-situationen har været hård for mange butiksejere. Men den har på en måde også gjort, at vi alle sammen er lige. Vi er alle i samme båd, og det har betydet, at fællesskabet i kvarteret er blevet styrket, siger Rita Schönenberger.

- Vi ser desværre, at mange butikker lukker i byen. Det er en nedadgående spiral, og det kan være svært at få gang i motoren igen. Men det gælder om at forhindre, at det fortsætter, og der kan fællesskabet være en stor hjælp, siger Frank Zadi, der har den populære café The Living Room på hjørnet af Studiestræde og Larsbjørnsstræde.

Annonce

Vi skabe forening

Butiksejerne i arbejdsgruppen håber, at samarbejdet om lysguirlanderne kan føre til stiftelsen af en egentlig forening, der har til formål at arbejde for et fælles bedste for latinerkvarteret.


Vi er alle i samme båd, og det har betydet, at fællesskabet i kvarteret er blevet styrket.

Rita Schönenberger


- Vi kan se, hvordan for eksempel butikker og cafeer i Nansensgade-kvarteret har været dygtige til at stå sammen. Vi vil gerne arbejde hen mod noget lignende. Latinerkvarteret er et skønt kvarter med et stærkt miks af forretninger. Forskelligheden er styrken ved kvarteret. Der er en stærk kultur og en god historie, siger Frank Zadi.

De nævner for eksempel fællesspisning i gaden som et initiativ, der kunne være med til at øge fællesskabet i gaden, når corona-restriktionerne har lagt sig.

Allerhelst så arbejdsgruppen gerne et brag af en fest, når lysene forhåbentlig bliver tændt inden for den nærmeste fremtid, men det tillader corona-retningslinjerne ikke, og det bliver naturligvis respekteret.

- Men vi håber sådan at lyset bliver en realitet og det kan skabe glæde og optimisme i kvarteret i de mørke vintermåneder, siger Eimear O'Herlihy.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce