Annonce
KULTUR

Gammel skude sænket ved Refshaleøen: Nu kommer den på museum

Skudeplankerne er lagt til rette på Københavns Museum. Foto: Københavns Museum
Forud for opførelsen af Operaen i 2001 fandt arkæologer dele af tre skibsvrag fra middelalderen. Nu er vragdelene af et af skibene blevet løftet ind på Københavns Museum, hvor det kan ses til efteråret.
Annonce

Da arbejdet med at opføre Operaen i Københavns Havn gik i gang, fandt arkæologer fra Københavns Museum dele af tre skibsvrag, der kan dateres tilbage til middelalderen.

Nu er vragdelene af det ene af skibene – en skude på 13 meter – blevet løftet ind som et samlesæt på Københavns Museum i Stormgade.

Her vil den få en prominent placering i udstillingsrummet 'Havn og Hovedstad' og blive en del af den faste udstilling, der fortæller havnens historie fra middelalderen til renæssancen og om Københavns udvikling fra købstad til hovedstad.

Det har taget år at konservere den 13 meter lang skude fra senmiddelalderen, der nu er ankommet til museet fra Nationalmuseets bevaringsafdeling i Brede. Alle 100 dele er nænsomt blevet løftet ud af flyttebilen og ind til udstillingsrummet, hvor skibstræet skal have tid til at vænne sig til sine nye omgivelser.

Først herefter kan skuden gøres klar til at blive udstillet for første gang.

Annonce

Sænket med vilje

Skibene er sandsynligvis blevet sænket forsætligt tilbage i 1428, hvor forbundet af de nordtyske handelsbyer, Hansaen, sænkede først ti skibe og senere op til 38 store og små skibe ved Refshaleøen.

- Denne spærring af indsejling til byen fra nord skete i protest mod den danske kong Erik af Pommerns planer om at indføre Øresundstolden. Spærringen var dog ikke særlig vellykket, og Erik af Pommern førte kort efter en større flåde forbi spærringen, skriver Københavns Museum i en pressemeddelelse.

- Det gamle skibsvrag er en stærk del af Københavns fortælling om, hvordan man har kæmpet for retten til at handle samt havnen som både kampplads og vigtig port til omverdenen på det sted, der blev den danske hovedstad. Historien bliver, mener jeg, endnu vildere, når vi kan se og sanse den. Derfor er det svært at få armene ned over, at vi får mulighed for at komme helt tæt på historien, når vraget er klar til at blive vist frem for besøgende i museets permanente udstilling, siger kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Alt.) i en pressemeddelelse.


Historien bliver, mener jeg, endnu vildere, når vi kan se og sanse den.

Franciska Rosenkilde


Over sommeren vil publikum blive inviteret ind for at følge med i konservatorers og arkæologers arbejde med at rekonstruere og fortolke det gamle skib. Hele rummet omkring det færdigrestaurerede skib forventes at være klar først på efteråret.

_

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indre By

Ingen forurenende biler i Indre By

Annonce