Annonce
Indre By

Havnens venlige regelryttere: »De fleste reagerer positivt på os«

Annonce

HAVNEVÆRTER. Torsdag til søndag sommeren over sejler Københavns nye havneværter rundt i havnen og oplyser om, hvad reglerne er, når man færdes i det blå byrum. Indtil nu har folk taget godt imod havneværterne i den røde gummibåd.

HAVNEOPFØRSEL: Den røde gummibåd glider roligt henover havnens stille vand. Det er torsdag formiddag. På en af de der sommerdage, hvor København tager sig allerbedst ud under en blå himmel.

I den røde gummibåd står Louise Lanng og Peter Korfix, der er to af Københavns nye havneværter, som patruljerer i havnen sommeren over.

»Havneværterne sejler rundt i Københavns Havn, hvor vi prøver at dæmme lidt ned for ulovlig badning, eller hvis folk sejler hasarderet. Ja, generelt forsøger vi at sikre sådan almindelig sikkerhed i havnen ved at oplyse folk om, hvad reglerne er,« fortæller Peter Korfix og uddyber:

»Vi har eksempelvis lidt problemer med kajakker og paddleboardere, der ligger sig ude midt i kanalen, hvor der er rigtig meget trafik. Der er også rigtig mange, der ikke ved, at man faktisk ikke må sejle på stand up paddle board efter bryggebroen, så det sejler vi også rundt og informerer folk om.«

Regler og redninger

Avisen har fået lov at følge med havneværterne rundt i et par timer, og turen begynder fra Havnebadet Sluseholmen, hvor den røde gummibåd ligger fortøjret, når den ikke er på vandet.

Initiativet med havneværterne blev sat i søen 7. juli af Kultur- og Fritidsforvaltningen. Og initiativet har flere fordele, fortæller Peter Korfix:

»Vi har ikke rigtig nogen autoritet som sådan, hvor vi kan give bøder eller lignende, så det er mere information og oplysning om badesikkerhed. Alle havneværter er også uddannet kystlivreddere, så vi kan redde nogen på vejen, hvis vi ser, at de er i problemer. Det er netop også en af pointerne ved det her initiativ,« siger han.

Indtil videre har redningsaktionerne heldigvis kun bestået af par kæntrede havkajakker, der skulle have en hånd tilbage til land.

Den rette henvendelse

Denne torsdag formiddag tegner heller ikke til at blive en actionspækket dag på jobbet for havneværterne. Hele vejen ud af Sydhavnen går det stille og roligt, men da den røde gummibåd når til kajen ved Islands Brygge, er der dog alligevel nogen, der er hoppet i vandet uden for de tilladte badezoner. De to havneværter sejler derover og gør badegæsterne opmærksomme på reglerne.

Inden de snart er på vej videre ned gennem Københavns Havn. Da de er ud for installationen Bølgen, er der igen nongen, der ikke har kunnet stå for fristelsen til en kølig dukkert, og så må de atter over og oplyse om havnens regler. Men hvordan bliver det egentlig modtaget, når man kommer over og oplyser om reglerne?

»Jeg synes faktisk, folk reagerer overraskende positivt på os. Selvfølgelig er der nogle, der er lidt mere negative end andre. Det handler meget om, hvordan man går til folk. Hvis man kommer sejlende over til dem med fuld fart og solbriller på og siger hey, du må ikke bade her, så er det ikke en særlig positiv måde at henvende sig på. Hvis man derimod kommer stille og roligt over og siger, ’du er sikkert ikke klar over det, men du må ikke bade her’, så synes jeg egentlig, at folk tager det ret pænt,« forklarer Peter Korfix.

»Man må ikke bade her«

Og netop den kunst får hans makker Louise Lanng demonstreret, da havneværterne lidt senere er nået til Ofelia Beach, hvor et par gæster har taget strandtermen lidt for bogstaveligt:

»Hej venner, jeg ved godt, det er rigtig fristende at bade, når det er sådan et dejligt vejr, og vandet er lækkert, men man må desværre ikke bade her,« siger hun venligt til de to, og så er den henvendelse overstået.

På den sidste del af turen mod Nordhavn, kommer havneværterne forbi to af de store krydstogtskibe, hvor man er ved at træne med redningsbåde. En af skibets redningsbåde har dog sejlet i havnen i højere fart end de tilladte seks knob, så her må havneværterne lige hen og informere om reglerne.

De når dog ikke særlig langt, før en paddleboarder kommer sejlene tæt forbi de store krydstogtskibe, hvilket man altså heller ikke må. Snart når den røde gummibåd dog til Nordhavn, hvor endnu et par svømmere får en venlig påmindelse.

Det er ved at være tid til, at avisens udsendte vender næsen hjem til redaktionens taster. Havneværterne fortsætter dog patruljeringen frem til klokken 18.00 Hvilket de gør hver torsdag-søndag sommeren igennem.

 

[gallery ids="132133,132117,132114,132083,132085,132099,132098,132086,132090,132088,132092,132093,132094,132095,132096,132112,132084,132101,132109,132108,132106,132111"]

 

 

 

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indre By

Sejlende sømandshjem vender hjem

Indre By

Mad og musik på hemmelig Tivoli-scene

Annonce